Menu Zavřít

Křetínský stopnul vstup na burzu

27. 4. 2016
Autor: Robert Zlatohlávek

Energetický a průmyslový holding (EPH) se rozhodl, že nakonec nenabídne kmenové akcie nově vytvářené společnosti EP Infrastructure (EPIF) na burze v Praze a Londýně. Původně se mělo s akciemi začít obchodovat ve druhém čtvrtletí letošního roku. EPH bude ale dále zvažovat možnost bilaterální transakce s globálními infrastrukturními investory.

„EPH si v této souvislosti velmi váží pozitivní odezvy trhu v souvislosti s původně očekávanou primární emisí akcií EPIF. Chceme zároveň poděkovat investorům za zájem o naši společnost a našim finančním poradcům za jejich pomoc a poskytnutí služeb spojených s dosavadní přípravou nabídkového procesu,“ uvedla společnost.

Na burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. Zatímco v Praze se mělo obchodovat s akciemi, investoři v Londýně by si mohli koupit pouze certifikáty GDR, což jsou cenné papíry, s nimiž není spojeno hlasovací právo.

„Zrušení procesu úpisu akcií není úplně neobvyklé, stává se i v mnohem pozdější fázi procesu. Je obvyklé, že vlastníci vedle přípravy úpisu paralelně jednají se soukromými investory a mohou se tak do poslední chvíle rozhodovat o nejvýhodnější formě prodeje firmy,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. EPH podle něj od začátku nevylučovala možnost prodeje podílu mimo burzu. Pro tuzemské investory je zrušení úpisu pochopitelně zklamáním, protože titul mohl pražské burze pomoci k vyšší obchodní aktivitě, dodal.

Server Hospodářských novin uvedl, že EPH našel pro svou infrastrukturní divizi EPIF velkého zahraničního investora, který portfoliové investory přeplatil. Podle zdroje serveru je kupcem menšinového podílu australská investiční banka Macquarie. „Jakékoli spekulace dlouhodobě nekomentujeme,“ řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Macquarie vlastní mimo jiné České Radiokomunikace.

Pražská burza si zájmu váží

„Velmi si vážíme toho, že společnost EPIF zvažovala IPO na Burze cenných papírů Praha. Chápeme to jako jasný signál pro ostatní, že tato varianta je pro tuzemské korporace relevantní. To, že se nakonec emitent rozhodl pro druhou zvažovanou alternativu, je legitimní,“ uvedl ředitel pražské burzy Petr Koblic. „Pozitivní odezva od investorů, které se EPH v souvislosti se záměrem listingu EPIF dostalo, ve mně vyvolává přesvědčení, že EPH a Burza cenných papírů Praha je spojení, o kterém v budoucnu ještě uslyšíme,“ podotkl.

Společnost EPIF poskytuje infrastrukturní služby v energetice, a to v přepravě plynu, distribuci plynu a elektřiny, v teplárenství a ve skladování plynu. Skupina působí hlavně na Slovensku a v Česku. Firmu EPIF stoprocentně ovládá holding EPH.

EPH vznikl v roce 2009, holding zahrnuje více než čtyřicet podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a v Itálii. Podnikají v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla, jakož i tranzitu zemního plynu.


Čtěte dále:

BRAND24

EPH nabídne akcie své firmy EPIF na burze v Praze a Londýně

Kellner s Křetínským kupují doly a elektrárny Vattenfallu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).