Menu Zavřít

J&T Real Estate chce postavit první mrakodrap na Slovensku

18. 5. 2017
Autor: J&T Real Estate

Slovenská skupina J&T Real Estate miliardáře Petera Korbačky představila návrh komplexu Eurovea 2, jehož součástí má být nejvyšší budova na Slovensku. Nová dominanta Bratislavy má dosáhnout výšky 168 metrů. Záměr nyní prochází posuzovacím procesem EIA. Pokud dostane zelenou, překoná první slovenský mrakodrap výrazně i nejvyšší budovu v Česku, kterou je brněnská AZ Tower se 111 metry.

Nová nejvyšší budova v Bratislavě bude součástí projektu Eurovea 2, který navazuje na stávající stejnojmenný komplex na břehu Dunaje. Nynější převážně nákupní centrum rozšíří o kanceláře a byty. Právě rezidenční účel má mít i 46patrová věž.

Plocha nákupního centra se má rozšířit z 59 tisíc na 84 tisíc metrů čtverečních. Další dvě kancelářské budovy a jedna rezidenční mají mít plochu 40 tisíc metrů čtverečních. Za návrhem, který právě prochází procesem posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), je architektonické studio GFI. Podle slovenských médií je na dobré cestě i proces směřující k vydání územního rozhodnutí.

Jak bude vypadat budoucí dominanta Bratislavy?

Stávající komplex Eurovea začal budovat v roce 2010 irský developer Ballymore Properties. Součástí komplexu je i pětihvězdičkový hotel Sheraton. Konsorcium firem v čele s Korbačkovým J&T Real Estate Euroveu koupilo v roce 2014 za částku kolem 360 milionů eur (tehdy 9,7 miliardy korun).

Eurovea je samostatná akciová společnost. V loňském roce vydala dluhopisy ve výši 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Smyslem jejich emise bylo mimo jiné právě financování dalšího rozvoje centra. Akciovou společnost vlastní Korbačka. V dozorčí radě sedí od loňského léta také jeho bratři Roman a Stanislav. V roce 2015 firma dosáhla tržeb 40,7 milionu eur, tedy 1,1 miliardy korun.

BRAND24

Dále čtěte:

První rotující mrakodrap na světě vznikne v Dubaji. Bude stát 11 miliard

Miliardář Pražák vymáhá pohledávky vytunelované záložny MSD

Romanovy věže potřetí. Radnice Prahy 13 je stále proti

15 gigantických čínských projektů, které mají světu vytřít zrak


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).