Menu Zavřít

Další světoví miliardáři dají majetek na charitu

3. 6. 2016
Autor: wikimedia

Iniciativa Giving Pledge, za níž stojí američtí miliardáři Warren Buffett a Bill Gates, získá dalších sedmnáct boháčů. Celkem se tak počet miliardářů, kteří se zaváží věnovat většinu svého majetku charitě, zvýšil o sedmnáct na 154.

Kapitálním „úlovkem“ iniciativy je proslulý investor a saúdský princ Al-Valíd bin Talál, jehož majetek odhaduje agentura Bloomberg na 19,8 miliardy dolarů. Je zároveň nejmajetnějším ze skupiny miliardářů, kteří se nyní zavázali dát většinu svého majetku na dobročinné účely.

Mezi dalšími světovými boháči jsou zakladatelé společnosti Airbnb Brian Chesky, Joe Gebbia a Nathan Blecharczyk s manželkou Elizabeth. Jde o první případ, kdy se k iniciativě připojili najednou zakladatelé jedné firmy. Většiny bohatství se vzdá rovněž zakladatel Salesforce Marc Benioff s manželkou Lynne stejně jako miliardář Ken-šeng Niou, který je prvním čínským členem Giving Pledge. Niou je zakladatel firmy Mengniu Dairy.

BRAND24

„Tato nová skupina, která se přihlásila ke Giving Pledge, je neuvěřitelně přesvědčená o své touze vracet a pomoci vyřešit nejpalčivější problémy světa prostřednictvím filantropie,“ uvedl Gates v prohlášení.

Iniciativa Giving Pledge byla založena v roce 2010 Buffettem, Gatesem a jeho ženou Melindou. Gates je v současnosti nejbohatším člověkem planety s majetkem 85,5 miliardy dolarů. Společně s Buffettem kontrolují jmění ve výši 151,8 miliardy. Signatáři charity pochází ze šestnácti zemí a jsou ve věku od třiceti do sta let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).