Menu Zavřít

Dalibor Dědek: Konkurenceschopnost Číny šla dolů

27. 9. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

V současnosti vyrábí skupina Jablotron necelou polovinu produkce v Číně a zbytek v českých závodech. „Dnes už Česká republika začíná být konkurenceschopná, protože v Číně šla nahoru životní úroveň. Dřív tam neznali takové věci jako sociální a zdravotní pojištění, dnes už to mají taky. Jejich konkurenceschopnost jde naštěstí pro evropskou ekonomiku dolů,“ říká zakladatel Jablotronu Dalibor Dědek.

Rostete v Evropě. Které trhy jsou nejdůležitější?

Německo, Francie,…

Není složité se tam uplatnit?

Je, ale když děláte jednoduchý byznys, tak vám ho někdo lehce vezme. Je strašně složité prodávat alarmy, ale když najdete způsob, jak takovou věc prodávat, tak je to ohromně stabilní. Nejde o trh, kam někdo přijde a dá to levněji. Kdo si kupuje alarm, nehledá nejlevnější řešení, protože alarm mu má hlídat dům, děti.

Zvýšila poptávku po alarmech imigrační vlna do Evropy?

Do určité míry. Za ta léta jsme si udělali obrázek, že na světovém trhu to vypadá tak, že jsou země, kde ekonomika jde nahoru. Tam se staví, vznikají nové domy, kanceláře, které je potřeba chránit, a je zde přirozená poptávka po alarmech. V zemích, kde jde naopak ekonomika dolů, stoupá kriminalita, která ovšem zvyšuje zájem o zabezpečení stávajících objektů.

Vyrábíte v Číně?

Necelou polovinu v Číně a zbytek výroby máme v České republice. Dnes už Česká republika začíná být konkurenceschopná, protože v Číně šla nahoru životní úroveň. Dřív tam neznali takové věci jako sociální a zdravotní pojištění, dnes už to mají taky. Jejich konkurenceschopnost jde naštěstí pro evropskou ekonomiku dolů.

Letos jste koupili společnosti eMan a Eledus. Budete pokračovat v akvizicích?

Firma může růst genericky nebo cestou investic. Kupovali jsme firmy, které patří do našeho byznysu jako třeba zásahové firmy, ale snažíme se vstupovat i do věcí, kde vnímáme určitý potenciál. Ať už technický, vývojový nebo jiný.

Jak tyto investice pomohou Jablotronu?

Je to jeden ze způsobů, jak přijít k hotovému týmu, který něco dokáže. Poslední věc, kterou bychom chtěli v Jablotronu dělat, je koupit firmu, z níž odchází schopný management, protože už toho má dost. Koupit prázdnou skořápku rozhodně nechceme.

Před lety jste odešel z řízení firmy. Co máte v současnosti v Jablotronu na starosti?

Propracoval jsem se do pozice, že v podstatě neřídím nic. Stal jsem se partnerem, který dělá jakéhosi poradce. Dává mi to prostor, abych sledoval, jak se kdo z manažerů projevuje, co se děje. To souvisí s tím, že jsem část podílu ve firmě prodal kolegovi, který je nositelem štafety. Podnikatel nemůže být aktivní do nekonečna, ale s jeho smrtí firma nesmí zaniknout. Je to živý organismus, který musí jít kupředu.

Měl jste v minulosti nabídky na prodej firmy?

Ano, v jednu chvíli to dokonce bylo hodně na vlásku.

Proč jste ty nabídky odmítl? Nebyly zajímavé?

Na jednu stranu firma je jako vaše dítě a nechcete ji prodat. Pro mě je daleko zajímavější být v procesu, najednou bych se cítil vyčleněný. Neuměl jsem si představit život bez toho. Druhá věc je, co bych s těmi penězi dělal? Letěl na vesmírnou stanici? Přišlo mi, že bych nechtěl skončit s hromadou peněz. Měl jsem za svůj život spoustu příležitostí vidět, kolik lidí si zkazilo život penězi. Představa, že budete-li mít peníze, budete šťastný, je ohromný omyl.

Velký rozhovor se zakladatelem a majoritním vlastníkem Jablotronu Daliborem Dědkem čtěte ve speciálním vydání týdeníku Euro TOP miliardáři 2016, které vychází v pondělí 26. září

TOP miliardáři 2016


Dále čtěte:

BRAND24

Jablotron má nového spolumajitele, Dědka doplní Jarolím

V Česku nám budou chybět lidi, říká šéf Varroc Group


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).