Menu Zavřít

Čech vyhrál v loterii Eurojackpot 1,4 miliardy, vsadil si přes internet

15. 6. 2019
Autor: Redakce

Český výherce 1,412 miliardy korun, které v pátek vyhrál v evropské loterii Eurojackpot, se dnes odpoledne přihlásil o výhru. V pondělí začne se Sazkou řešit způsob výplaty. Vsadil on-line přes internet na stránkách loterijní společnosti a Sazka kvůli povinné registraci zná jeho identitu. "Jde o nejvyšší výhru na internetu v historii České republiky," poznamenal mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Lhůta na přihlášení činí 365 dní, výherce se ale ozval hned následující den po losování. „Výherce nás už dnes odpoledne kontaktoval a po dohodě s ním budeme v pondělí řešit proces výplaty výhry, do té doby si chce vše rozmyslet a alespoň trochu zpracovat skutečnost, že se stal miliardářem,“ uvedl mluvčí. Vzhledem k tomu, že vsadit on-line lze jen po registraci zákazníka, který uvede jméno, příjmení, rodné číslo, e-mail a bankovní spojení, zná Sazka totožnost výherce.

Rekordní výhra v Česku padla v květnu 2015, sázející si tehdy vsadil tiket v Pardubickém kraji a vyhrál 2,466 miliardy korun. O vyhrané peníze se přihlásil po 26 dnech.

Sazka stejně jako v minulosti při podobně vysokých jackpotech nabídne výherci kontakty na finanční poradce a psychologa. „Zda tuto možnost výherce využije, je zcela na něm,“ podotkl Friedmann.

Výherci bude vyplacena celá částka. V současnosti jsou výhry z loterií, sázek a podobných her od daně z příjmů osvobozeny. Ministerstvo financí ale nyní navrhuje, aby se příjmy z hazardu a dalších sázek nad 100.000 korun zdaňovaly patnáctiprocentní daní. Návrh už schválila vláda, nyní ho čeká schvalování v parlamentu. Kdyby toto zdanění platilo už teď, musel by výherce miliardového jackpotu oželit zhruba 211 milionů korun.

V případě nadnárodní hry Eurojackpot budou do České republiky na bankovní účet Sazky zaslány z konsorcia 18 zemí peníze určené k výplatě výhry. To trvá zhruba pět dní. Následně se Sazka dohodne s výhercem na termínu převodu peněz a celou částku na jeho účet převede. „Na výplatu výhry máme 60 dní ze zákona, jsme ale připraveni částku alokovat na příslušný účet ihned po dohodě s výhercem,“ zdůraznil mluvčí Sazky. Čech podle tabulky výher Eurojackpotu vyhrál částku přesně 1.411,860.488 korun.

BRAND24

K zisku hlavní výhry musel sázející trefit sedm čísel. Pět z nich vybírá z padesáti a zbylá dvě z deseti. Pravděpodobnost zisku prvního pořadí je tak jedna ku 95 milionům. Sázející z Česka se stal miliardářem díky číslům 8, 23, 40, 41, 42 a dvojicí doplňkových čísel 2 a 10.

Eurojackpot je nadnárodní loterie, do které je zapojeno 18 států Evropy. ČR se jí účastní od října roku 2014. Losuje se každý pátek večer v Helsinkách. Cena sloupečku je 60 korun - celkem jich je na tiketu šest.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).