Menu Zavřít

Buffett jde proti proudu, nakoupil akcie Applu

17. 5. 2016
Autor: ČTK/ABACA/Lionel Hahn

Americká společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta nakoupila v prvním čtvrtletí akcie Apple v hodnotě 1,07 miliardy dolarů (25,5 miliardy korun). Podle zpravodajského serveru CNN je to její první investice do tohoto titulu. Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku "věštec z Omahy", se nákupům akcií technologických firem dlouhodobě spíše vyhýbá.

Ze záznamů americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyplývá, že společnost Berkshire držela ke konci března 9,81 milionu akcií Apple. Jejich kurz je nyní asi třetinu pod svým maximem z loňského dubna. Kvůli obavám investorů z dalšího poklesu prodeje telefonů iPhone kurz minulý týden poprvé za téměř dva roky sestoupil pod 90 dolarů.

Nákup akcií Apple znamená, že Berkshire rozšířila své zájmy v technologickém sektoru. Buffett se technologiím dlouho vyhýbal a tvrdil, že tomuto sektoru příliš nerozumí. Velký podíl má jen v americkém výrobci počítačů International Business Machines (IBM). V prvním čtvrtletí v něm nakoupil dalších skoro 200 tisíc akcií na celkových více než 81 milionů.

Apple v dubnu oznámil, že utrpěl první propad čtvrtletních tržeb za 13 let a vůbec první pokles prodeje svého klíčového telefonu iPhone. Vlivný americký investor Carl Icahn, který ve firmě vlastnil téměř jednoprocentní podíl, v dubnu oznámil, že všechny své akcie v Applu v hodnotě takřka pěti miliard dolarů prodal. Icahnův krok následovala řada dalších investorů.

Záznamy burzovní komise rovněž ukázaly, že Berkshire Hathaway provedla v prvním čtvrtletí i další změny v portfoliu. Zvýšila například podíl ve vydavateli platebních karet Visa, v energetické společnosti Phillips 66 a ve finančním ústavu Bank of New York Mellon. Prodala naopak akcie MasterCard, řetězce Wal-Mart Stores a telekomunikačního operátora AT&T. Z původního podílu ve výrobci spotřebního zboží Procter & Gamble jí nezbylo téměř nic.

Vývoj akcií Applu za poslední rok


Čtěte více:

Slavný investor Icahn se zbavil podílu v Applu, akcie šly dolů

BRAND24

I Buffett dělá chyby. Šest akcií, které neměl prodávat

5 teorií o tom, co sleduje Apple v Číně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).