Menu Zavřít

Zemřel futurolog Toffler, autor Šoku z budoucnosti

30. 6. 2016
Autor: Flickr

Americký futurolog Alvin Toffler, který velmi výstižně předpovídal naši současnost, zemřel v pondělí v Los Angeles ve věku 87 let. Toffler se proslavil zejména knihou z roku 1970 Šok z budoucnosti, v níž popsal pocit úzkosti, který v lidech vyvolávají převratné změny.

Toffler patřil mezi nejznámější světové futurology. Předvídal mimo jiné přechod od masové výroby a tradičního průmyslu k ekonomice založené na počítačích a na informacích. Mezi jeho prognózy patří i masové rozšíření elektronické pošty, konferencí pořádaných přes video a interaktivních médií.

Kromě předpovědí budoucího vývoje se Toffler zabýval i dopady společenských změn na jednotlivce. Je mu připisováno autorství slovního spojení „přetížení informacemi“, které popisuje pocit člověka, který nedokáže zvládat příval nových dat a vědomostí.

Kromě nejslavnějšího díla Šok z budoucnosti napsal Toffler mimo jiné knihu Třetí vlna, v níž popisoval dramatické proměny společnosti v neolitické, průmyslové a informační revoluci, nebo knihu Posun moci, v níž předpokládá neustálé zrychlování ekonomiky.

BRAND24


Přečtěte si také:

Budoucnost patří uhlíku. Investuje do něj i EU

Robert Skidelsky: Nekonečný růst je šílená myšlenka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).