Menu Zavřít

V 52 letech náhle zemřel Chris Cornell, zpěvák Soundgarden a Audioslave

18. 5. 2017
Autor: čtk

Ve věku 52 let zemřel americký rockový zpěvák Chris Cornell, vokalista skupin Soundgarden a Audioslave. Oznámil to jeho mediální manažer Brian Bumbery, podle něhož byla Cornellova smrt "náhlá a nečekaná". Soudní ohledání ukázalo, že Cornell spáchal sebevraždu oběšením, což již dříve policie naznačila, napsala agentura AP. Zpěvák s nebývalým hlasovým rozsahem, který proslul jako jeden z průkopníků stylu grunge, zemřel krátce po středečním koncertu Soundgarden v Detroitu.

Cornell pocházel ze Seattlu, kde se na přelomu 80. a 90. let zformovala řada kapel vyznávajících charakteristický drsný kytarový zvuk s jednoduchými melodiemi známý jako grunge. Vedle skupin Nirvana a Pearl Jam byli jeho nejznámějšími představiteli Soundgarden, které založil v roce 1984 a s nimiž vydal celkem šest alb. Kapela, která koncertovala i v Česku, se po neshodách svých členů rozpadla v roce 1997, ale opět se dala dohromady před sedmi lety. Za skladby Spoonman a Black Hole Sun získala dvě ceny Grammy, album Superunknown bylo na toto ocenění v roce 1995 nominováno. V současnosti byla na americkém turné.

V době nečinnosti Soundgarden Cornell zpíval se skupinou Audioslave, kterou založil s bývalými členy kapely Rage Against the Machine. Kapela vydala tři oceňovaná alba.

Zpěvák, jehož rozsah téměř čtyř oktáv a charakteristická barva hlasu jej pravidelně řadily na přední místa odborných žebříčků rockových vokalistů, měl rovněž několik sólových projektů.

Součástí rané části jeho hudební dráhy byla podle médií častá a intenzivní konzumace alkoholu a dalších návykových látek, s níž však po návratu skupiny Soundgarden přestal. Se svou druhou manželkou, americkou publicistkou Vicky Karayiannisovou, měl dvanáctiletou dceru Toni a jedenáctiletého syna Christophera Nicolase. Rodina byla podle Bumberyho zprávou o jeho smrti šokována.

Audioslave - Be Yourself

Mluvčí detroitské policie Michael Woody řekl AP, že na místě Cornellova skonu byly nalezeny indicie možné sebevraždy, detaily však vyšetřovatelé nezveřejnili. Prosektura následně oznámila, že zpěvák, jehož tělo bylo objeveno v koupelně, se oběsil. AP poznamenala, že kompletní zpráva z pitvy zatím vypracována není.

BRAND24

Krátce po zprávě o zpěvákově úmrtí vyjádřila příbuzným soustrast řada známých hudebníků. „Jsem šokován a zarmoucen náhlou smrtí Chrise Cornella. Byl to velký zpěvák, autor písní a nejkrásnější muž,“ napsal na twitteru britský zpěvák Elton John. Kytarista skupiny Aerosmith Joe Perry označil odchod Cornella za „ztrátu velkého talentu“, zpěvák Billy Idol za „další ránu“ pro hudební svět. „Chris byl zpěvák, který měl na mé skládání úplně největší vliv. Viděl jsem jeho vystoupení před pár dny. Jsem zcela zdrcen,“ napsal kytarista kapel Creed a Alter Bridge Mark Tremonti.

Soundgarden - Rusty Cage



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).