Úspěch japonské whisky má podpořit domácí slad

Pavel Michl 27. dubna 2016, 11:26  -  mic
27. dubna 2016, 11:26

Japonská whisky si v posledních letech získává uznání po celém světě a její produkce stoupá. Profit z toho nemají jen destilérky, ale začínají ho pociťovat také farmáři. Dosud především ti zahraniční, Japonci se ovšem postupně vydávají směrem k vlastní produkci sladu. Tamní zemědělství tak prochází proměnou od rýže k ječmenu.

„Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu něco o japonské whisky, nic byste nenašli,“ řekl agentuře Bloomberg Aaron Chan, majitel hongkongského baru. „Nyní si japonská whisky získává jednoznačně více a více publicity.“

Zájem o drahou japonskou whisky je ve všech vyspělých zemích na světě, minulý rok tamní výrobci vyvezli do zahraničí whisky za rekordních 95 milionů dolarů (2,25 miliard korun). Nejvíce alkoholického nápoje Japonci přitom spotřebovávají doma. V reakci na to destilérky v ostrovní zemi rozšiřují svoji výrobu.

Japonsko dosud k výrobě whisky zemědělské suroviny převážně dováží. Země je druhým největším dovozcem sladu na světě. V minulém roce jeho import vzrostl o dvacet procent, za posledních deset let se téměř zčtyřnásobil. Hlavními importéry ječmene do Japonska jsou Austrálie, Kanada a Spojené státy, na whisky boomu ale v posledních letech vydělávají hlavně zemědělci z Velké Británie a Německa. Jejich rozmach se ale může zastavit.


Přečtěte si: Blended whisky za 80 tisíc? Prémiové single malts mají konkurenci


Destilérky totiž preferují slad od lokálních zemědělců, ačkoli je dražší než dovážený. Podle lihovarů je pak whisky kvalitnější a má specifickou příchuť, o kterou má být ještě větší zájem. V zemi tak vznikají produktové řetězce začínající už u rolníků typicky z japonského vnitrozemí.

„Chci vytvořit whisky s příchutí Chichibu. Věřím, že o to bude zájem po celém světě,“ tvrdí Ichiru Akuto, majitel Venture Whisky. Chichibu je město v samotném středu Japonska.

Farmáři to kvitují – zájem o rýži, jejich tradiční artikl, vzhledem k slábnoucí domácí poptávce upadá. Produkce sice stále mírně roste, ale v posledních třech letech kvůli poklesu populace klesá spotřeba rýže v Japonsku o zhruba 80 tisíc tun ročně. Ječmen lze navíc pěstovat v období od listopadu do května, kdy má rýže „volno“.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět o druhém kole
7 důvodu, proč nevolit Miloše Zemana
Na co si dát pozor při vyplňování přehledu pro zdravotní pojišťovnu?
Kolik si odkládat na penzi?
7 důvodu, proč nevolit Jiřího Drahoše
Auta
Audi RS 3 je lidový supersport. Podívejte se, jak při…
Wankel od Mazdy míří jako generátor do autonomních elektromobilů Toyota
Nissan Design Europe slaví 15 let. Toto je 15 nejlepších aut, která zde vznikla
Mercedes končí s vidlicovými šestiválci. Přejde jen na ty řadové
Kvíz: Poznáte model auta jen podle fotky interiéru?
Technologie
Letí na vás raketa! Chyba operátora softwaru pro poplach způsobila na Havaji paniku
Cnews FM: Prodali byste svou digitálně vlastněnou hru? Robot Cache to umožní [podcast]
Restarty po opravách díry Spectre se týkají i dalších CPU Intel, problém s AMD vyřešen
Pohodlí je důležitější než bezpečnost. Dvoufázové ověření účtů používá jen 10 % uživatelů Googlu
GDDR6 bude rychlejší, než jsme čekali. Samsung uvádí čipy běžící na taktu 18,0 GHz
Hry pro příležitostné hráče