Úspěch japonské whisky má podpořit domácí slad

Pavel Michl 27. dubna 2016, 11:26  -  mic
27. dubna 2016, 11:26

Japonská whisky si v posledních letech získává uznání po celém světě a její produkce stoupá. Profit z toho nemají jen destilérky, ale začínají ho pociťovat také farmáři. Dosud především ti zahraniční, Japonci se ovšem postupně vydávají směrem k vlastní produkci sladu. Tamní zemědělství tak prochází proměnou od rýže k ječmenu.

„Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu něco o japonské whisky, nic byste nenašli,“ řekl agentuře Bloomberg Aaron Chan, majitel hongkongského baru. „Nyní si japonská whisky získává jednoznačně více a více publicity.“

Zájem o drahou japonskou whisky je ve všech vyspělých zemích na světě, minulý rok tamní výrobci vyvezli do zahraničí whisky za rekordních 95 milionů dolarů (2,25 miliard korun). Nejvíce alkoholického nápoje Japonci přitom spotřebovávají doma. V reakci na to destilérky v ostrovní zemi rozšiřují svoji výrobu.

Japonsko dosud k výrobě whisky zemědělské suroviny převážně dováží. Země je druhým největším dovozcem sladu na světě. V minulém roce jeho import vzrostl o dvacet procent, za posledních deset let se téměř zčtyřnásobil. Hlavními importéry ječmene do Japonska jsou Austrálie, Kanada a Spojené státy, na whisky boomu ale v posledních letech vydělávají hlavně zemědělci z Velké Británie a Německa. Jejich rozmach se ale může zastavit.


Přečtěte si: Blended whisky za 80 tisíc? Prémiové single malts mají konkurenci


Destilérky totiž preferují slad od lokálních zemědělců, ačkoli je dražší než dovážený. Podle lihovarů je pak whisky kvalitnější a má specifickou příchuť, o kterou má být ještě větší zájem. V zemi tak vznikají produktové řetězce začínající už u rolníků typicky z japonského vnitrozemí.

„Chci vytvořit whisky s příchutí Chichibu. Věřím, že o to bude zájem po celém světě,“ tvrdí Ichiru Akuto, majitel Venture Whisky. Chichibu je město v samotném středu Japonska.

Farmáři to kvitují – zájem o rýži, jejich tradiční artikl, vzhledem k slábnoucí domácí poptávce upadá. Produkce sice stále mírně roste, ale v posledních třech letech kvůli poklesu populace klesá spotřeba rýže v Japonsku o zhruba 80 tisíc tun ročně. Ječmen lze navíc pěstovat v období od listopadu do května, kdy má rýže „volno“.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
5 tipů, proč se vyplatí operativní leasing
Prodám auto. Zn.: rychle a výhodně
Může vás šéf nutit, abyste zůstali v práci přesčas?
Kde o Vánocích čekají na váš dobrý skutek?
Pozor na změnu záloh na zdravotním a sociálním u OSVČ v roce 2018
Auta
„Zóna 30“ přinesla více smrtelných nehod a zranění.…
Motor Mercedesu pro formuli 1 je blízko překročení hranice 1000 koní
I nástupce Subaru WRX STI dostane hybridní pohon. Ale hlavně kvůli dynamice
Nový Volkswagen Touareg se představí v dubnu v Číně. Bude to hybrid
Test Range Rover Velar D300: Takhle má vypadat SUV
Technologie
Čínské firmy pokoušející se o výrobu pamětí DRAM čelí obviněním z krádeže technologií
„Kinect“ v mobilech neuspěl. Google pohřbí nadějnou technologii Tango
Nový život pro starý router. Český Turris za korunu můžete vybavit Wi-Fi 802.11ac
Vědci vytvořili nejmenší vánoční přání. Na poštovní známku by se jich vešlo 200 milionů
Hodnota všech kryptoměn je 30krát vyšší než na začátku roku
Hry pro příležitostné hráče