Menu Zavřít

Velký test v Austrálii potvrdil úspěch profesora Holého. Truvada brání přenosu HIV

23. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

První medicínská studie na velkém vzorku populace potvrdila, že modré pilulky Truvada snižují riziko přenosu viru HIV. Uvedli to australští vědci. Přípravek, který vyvinul tým českého virologa Antonína Holého, podávali skupině gayů a bisexuálů v oblasti Sydney.

Užívání antivirového prostředku Truvada funguje do jisté míry jako prevence před virem HIV, jenž způsobuje nemoc AIDS. Takový je výsledek studie australských vědců, který dává naději, že se epidemii šíření viru HIV podaří na světě dostat pod kontrolu. Podle autorů výzkumu se jedná o první studii použitou na velkém vzorku, konkrétně 3079 mužů, kteří byli sledováni více než rok.

Nové případy onemocnění ve skupině homosexuálů a bisexuálů se snížily o třetinu. Po roce užívání to bylo 102 nových případů, o rok dříve jich bylo 149.

Toto zjištění by mohlo umožnit přijmout účinnější politiku boje proti šíření HIV v zemích, kde je nakažena velká část populace. „Rychlost poklesu nových infekcí HIV u homosexuálních a bisexuálních mužů je světově unikátní. Počty jsou na nejnižší úrovni od roku 1985, kdy se začaly sledovat,“ řekl vedoucí studie Andrew Grulich z Kirby Institute na univerzitě Nový Jižní Wales.

Pokroky v léčbě nemoci AIDS v posledních letech vedly k tomu, že se OSN zavázala ukončit epidemii choroby do roku 2030. V roce 2017 se nově nakazilo 1,8 milionu lidí, v 90. letech minulého století to bylo každoročně více než 3 miliony lidí.

I když nelze jednoznačně prokázat, že stejně bude preparát působit i na heterosexuální populaci, jedná se o velký průlom, dodal Grulich. Přípravek Truvada užívá ve Spojených státech 180 tisíc lidí, kteří jsou nakaženi virem HIV.

BRAND24

Za vývojem léku stojí český vědec Antonín Holý a jeho tým. Patenty jeho preparátů odkoupila americká firma Gilead Sciences. Její ředitel John Milligan věří, že studie australských vědců podpoří používání preparátu u pacientů po celém světě.

Dále čtěte:

Zapomenutá epidemie. Španělské chřipce padali za oběť vojáci, umělci i státníci

Tisíce lidí neví o své žloutence C, mohli se nakazit při operaci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).