Menu Zavřít

Podezřelý trhák na Kickstarteru: italský kartáček vyčistí zuby za 3 vteřiny

13. 12. 2017
Autor: Unico/Kickstarter

Má se jednat o revoluci v čistění zubů. Za tři vteřiny je hotovo. Italský projekt oslovil na crowdfundingovém portálu Kickstarter téměř sedm tisíc lidí, kteří poslali peníze. Místo původních 75 tisíc eur (1,9 milionu korun) získal 897 tisíc eur (23 milionů korun). Pochyby ale vzbuzuje to, že tým kampaň na Kickstarteru 8. prosince zrušil a přesunul ji na portál Indiegogo.

Vyčistit si pohodlně zuby za tři vteřiny a ještě pečlivěji než během ručního čištění po dobu tří minut? Tak má fungovat elektrický kartáček Unico. Kartáček vymyslel osmadvacetiletý Nicola Nichele z Benátek. Přístroj má stát 99 dolarů (2150 korun).

Jedná se o jakási rovnátka nebo chránič zubů, který se nasadí na zuby a skousne. Během pár vteřin štětinky rovnoměrně vyčistí zuby.

Pochyby nicméně vzbuzuje to, že úspěšná kampaň byla z Kickstarteru přesunuta na portál Indiegogo, kde rovněž brzy notně přesáhl požadovanou sumu 75 tisíc eur.

Na Kickstarteru se objevila pouze zpráva, že prostředky musí lidé vymáhat po portálu. „Rozhodnutí o zrušení kampaně bylo naše, proto jsme nedostali finanční prostředky. Vrácení peněz musí poskytnout Kickstarter,“ napsal tým Unico.

Přitom od 10. října, kdy spustil kampaň, získal tým místo plánovaných 75 tisíc eur (1,9 milionu korun) 897 tisíc eur (23 milionů korun) od sedmi tisíc lidí. Někteří z nich píší, že projekt je nedůvěryhodný a že kartáčky zřejmě nikdy neuvidí.

Reklama na produkt Unico:

Tvůrci nového produktu tvrdí, že během klasického čištění věnujeme při třech minutách každé plošce z 32 zubů v průměru jen 1,87 vteřiny. Unico se každému zubu věnuje právě tři vteřiny. Přístroj se dá připojit k chytrému telefonu, kde si můžete upravit délku čisticího cyklu. Reakce dentistů na revoluci v péči o chrup jsou smíšené.

„Doporučené čištění zubů by mělo trvat (manuálně nebo s elektrickým kartáčkem) alespoň dvě minuty, což není tak dlouho. Má smysl utrácet další peníze za snížení času na čištění zubů? Myslím, že na kvalitní vyčištění zubů stačí běžně dostupné kartáčky,“ řekla britskému deníku Metro zubní lékařka Raha Sepehrarová.

Kde jsou klinické studie?

I když samotný nápad neodsuzuje, chtěla by vidět klinické studie, jak je takové čištění zubů účinné. Kartáček nicméně může mít přínos pro postižené lidi a případně ty, kteří mají artritidu rukou.

Panují i obavy ohledně rychlosti čištění. Aby bylo efektivní v tak krátkém čase, mohlo by dojít k porušení skloviny případě dásní, vyjádřila obavy dentistka Vanessa Creavenová.

Kartáček Unico

Nicola Nichele na nápadu pracuje od roku 2007. Pro něj je čištění zubů velmi nepříjemné, a proto vymyslel tento produkt. „Je večer a sledujete na pohovce film. Když skončí, už jste unavení jít do koupelny a vyčistit si zuby. Pro mě byl tento pocit neuvěřitelně otravný. Tak jsem vynalezl Unico,“ vysvětlil genezi nejrychlejšího kartáčku na světě.

Časopis Wired napsal, že pokud bude vše fungovat skutečně tak, jak autor projektu slibuje, mohlo by jít o úspěšný obchodní model. Kromě toho, že si musíte koupit přístroj za více než dva tisíce korun, potřebujete i speciální pastu. Také náústek musí být čas od času vyměněn. Pokud mají používat Unico i děti, budou mít k dipozici čtyři různé velikosti.

Více se o vynálezu, který zaujal tisíce důvěřivých lidí, se dozvíme v červnu 2018, kdy se má začít s prvními dodávkami „zázračného“ kartáčku. Původní termín na platformě Kickstarter sliboval přitom únorový termín.

BRAND24

V rubrice Light dále čtěte:

Ještě o nás uslyšíte: architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof se chystají „dobýt svět“

NASA používá dávno prošlé skafandry ze 70. let. Musí vydržet dalších 59 akcí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).