Menu Zavřít

Speciální Ford GT připomíná 50. výročí slavného triumfu v Le Mans

30. 6. 2016
Autor: Ford

Pod označením '66 Heritage Edition představuje Ford limitovanou verzi svého už tak dost limitovaného supersportu.

Před padesáti lety dosáhl Ford historického triumfu, když v už tehdy legendárním vytrvalostním závodu 24 hodin Le Mans porazil Ferrari. Závodní vozy Ford GT40 projely cílem na prvních třech místech, takže posádky Fordu obsadily celé stupně vítězů.

Ford GT ’66 Heritage Edition Černou karoserii doplňují 20palcová kovaná kola ve zlatém odstínu

Ford nyní připomíná výročí svého sportovního úspěchu modelem Ford GT '66 Heritage Edition se specifickým barevným provedením. Černý lak (dle přání zákazníka lesklý či matný) kontrastuje se stříbrnými pruhy a zlatými koly. Efekt dotváří viditelná struktura uhlíkových vláken na některých dílech karoserie a také grafika s motivem číslice 2. Pod tímto číslem startoval v roce 1966 na Le Mans vůz, který o 24 později projel cílem jako první. Za jeho volantem se střídali Bruce McLaren a Chris Amon.

Ford GT ’66 Heritage Edition Karbonová sedadla i palubní desku kryje černá kůže

V interiéru čeká na zákazníky Fordu GT '66 Heritage Edition černá kůže na karbonových sedadlech i palubní desce, doplněná o zlatou povrchovou úpravu některých dílů a modré bezpečnostní pásy.

Ford uvádí, že model '66 Heritage Edition bude k mání „v omezeném počtu“ v rámci kvóty na rok 2017. Již dříve automobilka oznámila, že model GT vyrobí jen v nízkých číslech – 250 v roce 2016 a dalších 250 příští rok. Zájemci se museli zaregistrovat přes internet a Ford nyní rozhoduje, kterým z nich auto opravdu prodá. Cena oficiálně zveřejněna nebyla, podle dostupných informací se má pohybovat okolo 14 milionů korun.

Letos se Ford do Le Mans s velkou pompou vrátil, aby zopakoval svůj 50 let starý úspěch. Jeden ze čtyř nasazených vozů Ford GT v závodní verzi skutečně vyhrál – tentokrát však Ford nebojoval o vavříny v absolutním pořadí, ale ve třídě GTE Pro. Celkovým vítězem se stalo Porsche poté, co se vedoucí Toyota zastavila v předposledním kole kvůli vadnému konektoru turbodmychadla.


Čtěte dále:

BRAND24

Sběratelská šance: Sotheby’s nabídne v aukci vzácné sportovní Fordy

Test Fordu Edge: Tichá voda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).