Menu Zavřít

Toxická kuchyně: při smažení větrejte, nabádají aktivisté

21. 5. 2019
Autor: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Britská nezisková organizace Global Action Plan varuje před tím, že v domácnostech při smažení jídla v kuchyni vzniká znečištění vzduchu drobnými částicemi prachu. Koncentrace škodlivin v domácnosti je pak až sedmkrát vyšší, než jsou průměrné hodnoty venku.

Příprava smažených jídel v nevětrané kuchyni je mimořádně rizikovou aktivitou. Ve své kampani to tvrdí organizace Global Action Plan (GAP). Z bytu se stává toxický prostor, který je mnohem nebezpečnější než pobyt v ulicích smogem zamořeného města.

Britská organizace vypracovala případové studie, které varují obyvatele před používáním krbů a smažením jídel. V případě ostrovů jde hlavně o přípravu oblíbených anglických snídaní, které znamenají opékání slaniny a klobás. Do okolního vzduchu se tím uvolňují drobné prachové částice, jejichž koncentrace je až sedmkrát vyšší než ve venkovním prostředí. Ty se pak vdechováním dostávají do plic a posléze i do krevního oběhu. Zdravotními riziky jsou postiženy zejména děti.

Větráte v kuchyni, když vaříte?

Testy probíhaly po dobu 24 hodin v domácnostech ve městech Londýn, Liverpool nebo Lancaster. V posledně jmenovaném městě bylo v bytě naměřeno až 40 tisíc částic na metr krychlový, což bylo sedmkrát více, než je průměr znečištění venku.

Už v roce 2016 britský profesor imunofarmakologie Stephen Holgate upozorňoval ve své studii na vliv znečištění v uzavřených prostorech, způsobené spalovacími kotly, krby, ale i vařením. Holgate nyní pracuje na výzkumu účinků znečištění vzduchu v uzavřených prostorech na zdraví dětí.

„Případové studie GAP poskytují ukazatele rozsahu znečištění, kterému čelíme ve Spojeném království,“ řekl deníku The Guardian. Ohroženy jsou ve zvýšené míře děti, které tráví doma více času, než tomu bylo u jejich rodičů.

Chris Large z organizace GAP, která organizuje 20. června den čistého ovzduší, zdůraznil, že veřejnost tomuto fenoménu nevěnuje dostatečnou pozornost. „Znečištění vzduchu domácími zdroji dělá z našich domovů toxická místa,“ tvrdí Large. Jedním z opatření jak rizika snížit, je důsledné větrání během vaření.

BRAND24

Dále čtěte:

Ambiciózní klimatický plán: Praha v žebříčku měst chybí

Obří projekt uskladnění CO2: evropské přístavy ho chtějí pumpovat pod moře

Jídlo v koši: nejvíce plýtvá „klimaticky zodpovědná“ nastupující generace

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).