Menu Zavřít

Smaragdový prsten Rockefellerů zlomil rekord v ceně za karát

20. 6. 2017
Autor: ALO diamonds

V New Yorku padl světový rekord v ceně za jeden karát smaragdu. Stalo se tak při aukci prstenu s 18karátovým smaragdem, známým jako Rockefellerův smaragd, který byl vydražen za 5,5 milionu dolarů (přes 130 milionů korun).

Rockefellerův smaragd je výjimečný díky kombinaci dokonalého brusu, sytě zelené barvy, velikosti a čistoty. Podle expertů na drahé kameny pochází z naleziště v Kolumbii, která dodává na světové trhy ty nejhodnotnější smaragdy.

„U smaragdů je běžné, že většina obsahuje různé inkluze, dutinky a praskliny. Proto se těmto kamenům také někdy říká zelený led. Velkých čistých smaragdů je opravdu velmi málo,“ uvedl odborník na drahé kameny a ředitel výroby českého klenotnictví ALO diamonds Ivo Weber.


Přečtěte si o dražbě nejdražšího klenotu světa:

Nejdražší diamant: Pink Star se vydražil za téměř 2 miliardy

 Diamant Pink Star


Vzácný smaragd koupil v roce 1930 John D. Rockefeller Junior jako součást brože pro svoji manželku. Po její smrti byly kameny z brože rozděleny mezi jejich děti. Dnes vydražený 18karátový smaragd dostal David Rockefeller, který ho nechal zasadit do platinového prstenu osazeného menšími diamanty.

Brož Elizabeth Taylorové a Pink Star

Historicky nejdražším vydraženým smaragdovým šperkem je brož Elizabeth Taylorové s 23karátovým smaragdem, která byla prodána koncem roku 2011 za rekordních 6,6 milionu dolarů (tehdy zhruba 128 milionů korun). Brož doposud držela i rekord v ceně za jeden karát (280 tisíc dolarů, tehdy 5,4 milionu korun).

BRAND24

Světově nejdražším vydraženým klenotem je jednoduchý investiční prsten s 60karátovým růžovým diamantem Pink Star. Nový majitel ho letos v dubnu vydražil v přepočtu za 1,8 miliardy korun.

Čtěte také:

Antverpami „protekly“ diamanty za 1,2 bilionu korun

Český miliardář koupil za 65 milionů vzácný dopis s Červenými Mauritii

Nejdražší náramkové hodinky na světě se prodaly za 280 milionů

Kus historie na prodej: za Flemingovu plíseň dáte přes 100 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).