Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Můžeme od nového roku očekávat zdražení povinného ručení?

Povinné ručení se díky mnoha změnám v pojišťovnictví bude nejspíše nadále zdražovat.…

Výměna výtahu a potřebná povolení

Životnost výtahu v bytových domech je 15–25 let (doba životnosti je ovlivněna prováděnou…

Víte, jak sedět, aby vám práce nezničila zdraví?

Nedostatek pohybu a špatné pracovní podmínky vážně ohrožují naše zdraví. To sice všichni…

Atelier Cocktail Bar & Bistro: sázka na jednoduchost

Klára Donathová 18. srpna, 11:03  -  Klára Donathová
18. srpna, 11:03

V brněnském Atelieru Cocktail Bar & Bistro vsadili na jednoduchost a vyhráli na celé čáře, alespoň umě. Podnik najdete v úplném centru, z nádraží jste tam rychlou chůzí za pět minut. Říkám to proto, že je jedním z těch, kam se vyplatí zajet na otočku ze všech koutů republiky

Název podniku přesně ilustruje, co vás v Atelieru čeká. Není to jen restaurace, není to ani bar. Je to u nás naprosto unikátní spojení skvělého promyšleného jídla a kreativně připravených drinků. Obojí může fungovat samostatně, ale ještě lépe to funguje v páru, takže můžete přijít jen na jídlo, nebo jen na koktejl, ale nejlepší bude, když si dáte obojí. Tak poznáte, v čem je síla tohoto podniku.

Kuchyni velí Jakub Škaroupka se zkušenostmi z několika brněnských podniků, pražského Céleste, ale i londýnského michelinského Sketche nebo berlínských Les Solistes. Ačkoli „velí“ je trochu silné slovo. V otevřené kuchyni je vidět dokonalá souhra. Jeho sparring partnerem je Jan Buba Wiechec, který dříve vařil v Pavillonu a v Simplé. Je radost pozorovat je při práci. Za barem jsem nejčastěji narazila na Romana Kubíka, protože spolumajitel podniku a známý brněnský barman Milan Bukovský se většinou pohyboval mezi hosty. Při poslední návštěvě přibyly nové tváře za barem i v kuchyni.

Světové Brno

Sezení si můžete vybrat podle svých preferencí. V létě je příjemná zahrádka uvnitř paláce, ve kterém se Atelier nachází. Je vzdušná a světlá, ale zároveň nahoře prosklená, takže ani déšť vám jídlo nezkazí. V aktuálních vedrech se jeví jako nejvhodnější řešení. Já mám ale nejraději sezení u barového pultu přímo u kuchyně. Jednak se můžu dívat kuchařům pod ruce a jednak mám dohled i na druhý barový pult, u kterého se připravují míchané nápoje, včetně párování k jídlu.


Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní


Právě to je něco navíc, kvůli čemu rozhodně stojí se sem vypravit. Tak dobré jídlo v kombinaci s tak dobrými drinky totiž jinde u nás nemají. Alespoň já o tom nevím.

Menu se mění vždy po několika týdnech a nabízí zajímavé pokrmy. Do jeho přípravy se nepravidelně zapojují hostující zahraniční kuchaři a pokaždé je to zábava v mnoha chodech. Můžete ochutnávat po jednom, můžete si dát třeba jen něco malého jako doplněk k pití nebo si můžete dát degustační menu sestavené ze zmenšených verzí jednotlivých chodů aktuálně platné nabídky. Základem menu jsou vlastně docela jednoduchá jídla z kvalitních surovin. Mají sice nekomplikovaný plating, který se obejde bez espum a gelů, a podávají se v neformálním prostředí, ale stejně tak dobře by obstála ve finediningové restauraci. Takhle je to ale mnohem lepší. Párování je dobře promyšlené tak, aby si ho hosté užili a neodcházeli s očekáváním ranní kocoviny. Míchané nápoje se kombinují s tichým i šumivým vínem a pět skleniček jde bez problému zvládnout.

Atelier Cocktail Bar & Bistro
• Kobližná 71/2, Brno
• t : +420 739 401 086
• e: rezervace@atelierbar.cz
www.atelierbar.cz
• otevřeno: Út-So 17.00-02.00

Zábava a překvapení

Prvním opravdovým chodem degustace po fantastickém gazpachu byla sardinka s minikrevetami, které by některé nezkušené strávníky mohly trochu vylekat, položená na neskutečně úhledně drobně nakrájené letní zelenině s báječnou lehce nasládlou omáčkou z jablek a koriandru. Krevetky hrály v tomto chodu spíše vizuální roli, vše ostatní bylo letním, osvěžujícím a zábavným začátkem večeře.

Následovala studená česneková polévka ajo blanco s plátky pražených mandlí, třešňovým octem, jedlými květy, hroznovým vínem a okurkou, kde česnek byl cítit jen velmi lehce. Po něm přišel mořský vlk s křupavou kůží, podávanou zvlášť, a kostičkami choriza, aby ryba nebyla zbytečně dietní. Za ním ale následoval vizuálně možná slabší, chuťově však nejgeniálnější chod večera, a to králík podávaný v černé rýži se sépiovým barvivem, sépií a omáčkou aioli.

Na každém chodu bylo zkrátka vidět, jak nápadití zdejší kuchaři jsou, jak si umějí hrát s chutěmi i reakcemi hostů. Za tři čtvrtě roku fungování podniku jsem stihla ochutnat čtyři kompletní menu a jedno bylo lepší než druhé. Totéž můžu říct i o nápojích, které jsou napárovány velice citlivě.

Přečtěte si další recenze:

Maso je Maso: krvavý steak po italsku

Paloma Restaurant: stoprocentní péče za hranicí Prahy

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 1.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
10 příkladů, kdy vám může vzniknout dluh na zdravotním pojištění
Jaké změny musíte hlásit na finanční úřad?
Zvýšení nemocenského pojištění pro OSVČ v roce 2019
7 zlozvyků, kterými škodíte svému autu
Na co všechno pamatovat při změně práce
Auta
Scania předala společnosti TQM 6 nových vozidel
Test Peugeot Rifter GT Line: Rodinný lev
Nový dealer DAF na východním Slovensku
Test Mack Super Liner 1985: Pozor! Zlý pes
Iveco vítá osvobození vozidel na zemní plyn od dálničního mýta v Německu
Technologie
Zimní vs. letní pneumatiky: Jak se liší brzdění z rychlosti 200 km/h?
Modem pro 5G sítě už má i Intel. Nabídne rychlost až 6 Gb/s
Levnější nikdy nebyl. Xbox One X se dvěma hrami jen za 9999 Kč [Black Friday]
Exynos 9820 představen. Galaxy S10 díky němu bude rychlejší a nabídne 8K video
Radeony budou také umět ray tracing, potvrdil šéf grafické divize AMD. Jen nevíme kdy
Hry pro příležitostné hráče