Menu Zavřít

Ruská nákladní loď k ISS nedoletí. Po startu se zřítila

1. 12. 2016
Autor: ČTK

Ruskou nákladní loď Progress dnes krátce po startu postihla porucha a pravděpodobně se zřítila na Zemi. Ruským novinářům to sdělily zdroje agentury Roskosmos. Progress měl na ISS dovézt 2,5 tuny nákladu po dvou dnech letu kolem Země, ale skončil zřejmě v troskách na jihu Sibiře.

Jen několik minut po startu Progressu zaznamenalo ruské řídící středisko výpadek telemetrického spojení. Poruchu při přenosu dat potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

K závadě došlo podle Roskosmosu po spuštění motoru třetího stupně nosné rakety Sojuz-U. Úlomky havarované lodi dopadly zřejmě v Tuvské republice nedaleko ruských hranic s Mongolskem, oznámila agentura TASS s odvoláním na očité svědky. Podle tuvských policistů zaznamenali lidé exploze nedaleko osady Ištii-Chem, která leží asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Novosibirska. Podle jiných zpráv spadly trosky na území nedaleké Altajské republiky.

Kosmonauti v bezpečí

Nákladní loď Progress MS-04 měla šestičlenné posádce ISS dovézt mimo jiné zásoby paliva a vody, vědecké přístroje a kontejnery s potravinami a léky. Spojit s ISS se měla v sobotu večer.

Kosmonauti mají nicméně podle Roskosmosu dostatek zásob, aby mohli bez omezení dál pracovat. Bezpečí posádky potvrdili i představitelé NASA. Už za týden navíc k ISS odstartuje japonská nákladní loď HTV-6.

Nosná raketa Sojuz-U je na konci doby svého využití, derniéru Roskosmos chystá na únor příštího roku. Stroj pak nahradí nová modernizovaná verze Sojuz 2.1a.

Nový Sojuz

Svého posledního letu se ale možná v únoru nynější verze Sojuzu ani nedočká. Po oznámení dnešní havárie agentura TASS napsala, že plánovaný start už zřejmě obstará nová verze nosné rakety Sojuz 2.1a. Může se prý uskutečnit dříve než v plánovaném termínu.

BRAND24

Ruský kosmický průmysl postihla dnešní nehoda právě v době, kdy v důsledku předchozích nezdarů dokončuje zásadní reorganizací. Prostředky na kosmický výzkum byly navíc vzhledem k finanční a hospodářské krizi omezeny.

Ruská média dnes oznámila, že jeden z vrcholných manažerů Roskosmosu byl zatčen pro podezření z krádeže 200 milionů rublů (80 milionů korun). Výkonný ředitel Vladimir Jevdokimov může být odsouzen k šesti letům vězení. Třicetimilionovou kauci soud odmítl převzít.

Čtěte dále:

Modul Schiaparelli se roztříštil o povrch Marsu

NASA objevila obrovskou zásobárnu vodního ledu pod povrchem Marsu

4 kroky ke kolonizaci Marsu. Musk představil plán

Soukromá společnost SpaceX vyvíjí obří raketu a vesmírnou loď k přepravě velkého množství lidí a nákladu na Mars s konečným cílem rudou planetu kolonizovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).