Menu Zavřít

Proč kolonizovat Mars, když nevládneme Zemi, diví se astronaut

28. 2. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0 / D Mitriy

Kolonizovat sluneční soustavu je snem člověka minimálně od doby, kdy přistál na Měsíci. Nyní se hodně firem snaží dosáhnout na planetu Mars. Ale proč to všechno, když máme problémy s „managementem“ Země, kterou zná člověk daleko lépe, než jakoukoliv planetu ve vesmíru, ptá se americký astronaut Ronald Garan.

Současní miliardáři se předhánějí ve financování vesmírných projektů. Firma Space X Elona Muska spolupracuje s americkým úřadem NASA. Richard Branson má Virgin Galactic, Jeff Bezos zase Blue Origin.

Přímo na kolonizaci Marsu se zaměřil projekt Mars One, který plánuje dopravit lidi na Mars okolo roku 2032. Založil jej nizozemský podnikatel Bas Lansdorp.

Musk chce na Marsu dokonce zestárnout a zemřít. Hovoří o tom, že je třeba z lidí učinit mezikontinentální rasu, dříve či později čeká lidstvo na Zemi vyhubení.

S tímto názorem nesouhlasí Ronald Garan bývalý astronaut NASA, který vesmír osobně poznal. Místo vynakládání miliard dolarů na nejistou misi osídlení rudé planety by se lidé měli zaměřit na technologie, které budou schopny zajistit dlouhodobé přežití lidstva na Zemi, míní.


Elon Musk chce na Marsu vybudovat město pro milion lidí:

4 kroky ke kolonizaci Marsu. Musk představil plán

 Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2


Garan strávil na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 178 dnů, čtyřikrát vystoupil do volného vesmíru. „Když jste tak daleko od Země, uvědomíte si, jak je vše propojené,“ řekl časopisu Quartz.

Není proti myšlence prozkoumávání vesmíru jako takového, ale nové technologie, které jsou vyvíjeny v souvislosti s objevováním vesmíru, by měly být používány hlavně pro zlepšení našeho života „tady dole“, na modré planetě. Lidstvo má dost problémů s tím, aby se na Zemi dalo dlouhodobě bezproblémově žít.

„Nedává smysl, abychom opustili tuto planetu a nahradili ji jinou, nehostinnou, jako je Mars. Nedokážeme kontrolovat a ovlivňovat ani klima a životní prostředí na Zemi, proč si myslíme, že nám to půjde lépe na jiné planetě,“ klade provokativní otázku. Pokud bude k přežití na Marsu nutné vytvořit atmosféru, ve které by člověk mohl dlouhodobě žít, proč to neuděláme přímo na Zemi, dodal.

Neodsuzuje vydávání miliard dolarů soukromníků na vesmírné projekty. Peníze by ale měly jít oběma směry: co se podaří prostřednictvím výzkumu vesmíru, by se mělo uplatnit i na Zemi.

Garan tvrdí, že z vesmíru je Země krásná a zároveň křehká a měli bychom se maximálně snažit, abychom ji nezvratně neponičili.

Pokud se lidstvu podaří okolo roku 2050 zrealizovat odklon od spalování fosilních paliv, měla by také umět současná civilizace kontrolovat chemické složení atmosféry, půdy, oceánů a optimalizovat je pro život ve své variabilitě.

„Je mnohem snazší ovládat naši atmosféru a naše oceány, než vytvářet úplně novou atmosféru,“ zdůraznil plukovník letectva, který založil neziskovou společnost Manna Energy Foundation. Jejím cílem je zajistit všem lidem na planetě přístup k vodě a také k internetu. Zaměřuje se také na podporu obnovitelných zdrojů energie.

BRAND24

A co radí lidem, kteří se chtějí vydat na Mars? Určitě by neměli trpět klaustrofobií. Čeká je asi šesti- až osmiměsíční let na Mars. Ani pak si neužijí mnoho volného prostoru, protože budou nuceni žít uzavření jako v konzervě.

O vesmíru dále čtěte:

Najít tajemnou planetu X může kdokoliv. NASA hledá dobrovolníky

NASA objevila obrovskou zásobárnu vodního ledu pod povrchem Marsu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).