Menu Zavřít

Přístavy v Rotterdamu vyčistí mechaničtí žraloci

13. 9. 2016
Autor: Ran Marine

Světové přístavy jsou podle analytiků odpovědné za 90 procent veškerého odpadu vypouštěného do moří a oceánů. Největší přístav v Evropě, nizozemský Rotterdam, má nyní podle plánů úředníků vyčistit Waste Shark, mechanický žralok o velikosti automobilu.

Přístavní vody v Rotterdamu již jeden „žralok“, kterého na maso nenalákáte, brázdí. Takzvané „oči“ přístavu představuje bezpilotní loď AquasmartXL, která vzdálené obsluze umožňuje monitoring vodní hladiny v reálném čase.

Do přístavu však brzy přibude její mladší bratříček. Ten bude moci podle přání přístavních úředníků vodní odpad prostřednictvím svých 35centimetrových kusadel přímo konzumovat.

Skutečného žraloka nepřipomíná dron společnosti Ran Marine ani vzdáleně. (Video: YouTube)

A je to pořádný jedlík. Waste Shark dokáže údajně na jeden zátah pozřít až 500 kilogramů odpadu. Tomu odpovídá i jeho velikost: přirovnat by se dala k průměrnému osobnímu automobilu.

Podle Allarda Casteleina, ředitele rotterdamských přístavů, chtějí úřady prozkoumat „veškeré možnosti inovace“. Ta, jak Castelien říká, nesmí být nucená. Prostředí pro inovaci však vytvořit lze, říká. A to tak, aby bylo schopné odpovídat na požadavky trhu.

Nejdřív auta, potom lodě. Přečtěte si:

Další v řadě: pracuje se na autonomních lodích

 Nákladní loď Rolls-Royce (Zdroj: Rolls-Royce)

Pořízení žraloků je výsledkem rok trvající snahy rotterdamských úředníků najít odpovídající, efektivní a udržitelné řešení. To nakonec vzešlo v podobě jihoafrického startupu Ran Marine sdruženého pod mezinárodní technologickou iniciativu PortXL.

Podle smlouvy, kterou přístav s jihoafrickou společností Ran Marine podepsal, by přístavní vody během zkušebních šesti měsíců měly brázdit čtyři stroje. Operovat prý budou zejména tam, kde je to pro lidi příliš nebezpečné či obtížné: pod moly, mosty a dalšími strukturami. Těch je v Rotterdamu coby největším evropském přístavu spousta.

V Rotterdamu jsou již vodní drony velmi aktivní. (Video: YouTube)


Ze světa chytrých technologií čtěte dále:

Ve Skotsku spustili první síť přílivových turbín na světě

BRAND24

Volvo a Uber budou společně vyvíjet samořídící automobily

Létající taxi do deseti let. Airbus spustil projekt Vahana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).