Menu Zavřít

Poslední vynález. Skončí s umělou inteligencí lidské bádání?

6. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

„Lidská role v inovacích se nutně změní,“ říká hlavní expertka Organizace spojených národů pro informační technologie Atefeh Riaziová v rozhovoru pro server TechRepublic. Úspěšný vývoj umělé inteligence může být podle ní posledním lidským vynálezem v historii.

Svět budoucnosti, na který se nyní ve světle rozvoje umělé inteligence díváme, je podle IT expertky Íránského původu Riaziové velmi odlišný od toho, který tu máme dnes. „Lidé dosáhli svých limitů,“ říká v rozhovoru pro server TechRepublic. V budoucnu podle ní budou lidé muset svou roli reformovat.

„Pokud se nám podaří stvořit umělou inteligenci, která zastane 80 procent lidské práce, jaké změny nám to přinese?“ zamýšlí se. „Pravděpodobně sociální, kulturní, ekonomické,“ dodává. Podle Riaziové je možné, že za příštími vynálezy již bude právě umělá inteligence.

A jak je to s inovacemi a průmyslem u nás. Přečtěte si o letošním veletrhu v Brně:

Brněnský veletrh ve znamení Průmyslu 4.0

 Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Takový optimismus krotí autor populárně vědeckých publikací Nick Seneca Jankel ve svém komentáři pro Huffington Post. Strojová umělá inteligence nebude podle Jankela nikdy schopná vytvářet revoluční vynálezy měnící podobu celých odvětví. Prý proto, že takové inovace vždy vyžadují určitý revoluční a pravidla porušující tvůrčí potenciál. Jako příklad uvádí sdílenou ekonomiku (Uber, Airbnb a další).

Nebezpečná technologie?

V poslední době se také začínají množit spekulace o tom, že by vývoj na poli umělé inteligence bez příslušných záchranných brzd mohl být pro lidstvo rizikem. Podle vyjádření technologického vizionáře Elona Muska na twitteru by umělá inteligence utržená ze řetězu mohla pro lidstvo jako takové představovat větší nebezpečí než případné rozpoutání jaderného konfliktu.

Riaziová, která na IT pozicích ve veřejné i korporátní sféře strávila 20 let života, by podle svých slov byla ráda, kdyby vedoucí úlohu při tvorbě etiky a morálky počítačů hrála OSN. Zatím tak ale spíše činí technologické korporace. Sám Musk na OpenSource iniciativu s cílem udržet umělou inteligenci na uzdě vyčlenil deset milionů dolarů ze svého.

Kdo se bojí robotů? Přečtěte si o aliance technologických firem:

Giganti ze Sillicon Valley uzavřeli partnerství pro vývoj umělé inteligence

 Umělá inteligence

O nadcházející robotizaci čtěte více:

Nejslibnější robot? Domácí pomocník

BRAND24

Přebyteční rodiče? Děti zabaví čínský robot

Ilona Švihlíková: Robotizace otevírá dveře dystopiím


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).