Menu Zavřít

Nový iPhone za ledvinu. Nejen pro Indy je novinka Applu z říše snů

13. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Na nový produkt firmy Apple bude muset mnoho lidí na celé planetě zapomenout. Cena, která začíná na 1000 dolarech a končí na 1500 dolarech, je pro mnoho lidí z chudších oblastí Země z říše snů. Indové pracující v Spojených státech s nadsázkou tweetují, že řešením je jedině dárcovství ledviny.

Rozeznávání obličejů, bezdrátové dobíjení, lepší displej, vodovzdornost. To jsou taháky nového telefonu firmy Apple. Na druhou stranu cena je pro mnohé příliš vysoká. U modelu iPhone X začíná na americkém trhu u 999 dolarů (21 800 korun).

V Indii se iPhone X ve vyšší verzi 256 GB vyšplhá na 102 tisíc rupií, což dělá 1594 dolarů (34 800 korun). Také v ČR se mají prodávat novinky Applu za závratné ceny. iPhone X ve verzi 64 GB má stát 29 990 korun, s pamětí 256 GB 34 500 korun.


Podrobnosti o nových iPhonech čtěte na Cnews.cz


Taková cena je nejen pro většinu Čechů jako z jiné planety. Indové pracující ve Spojených státech reagují na cenovou politiku firmy z Cupertina s černým humorem. Jedině dárcovstvím životně důležitých orgánů mohou financovat trendový telefon.

Server Quartz si klade otázku, zda se vůbec vyplatí vydat tak vysokou částku za nový telefon a vypočítává, co se v Indii dá za 100 tisíc rupií (34 100 korun) pořídit.

Například sedm dní ve Španělsku, let z Bombaje do Madridu a zpět. Za polovinu ceny pak čtyři noci na Bali.

Roční vstup do luxusního fitness v Bengalúru se dá pořídit za třetinu ceny iPhone X. Nákladovým ekvivalentem telefonu může být i vzdělání chudých dětí po dobu 8 let, pokud školné stojí 800 rupií měsíčně (276 korun). V ceně je vzdělání, zdravotní péče a čistá pitná voda.

Za 90 tisíc rupií si lze pořídit také auto z druhé ruky, například model Tata Nano z roku 2010, případně motorku.

V Indii za 100 tisíc rupií vystačí žít průměrná domácnost pět měsíců ve městech, v zemědělských oblastech až dvojnásobek doby.

Pokud bychom si v hypotetické úvaze vzali za vzor The Big Mac Index, který zveřejňuje od roku 1986 britský Economist na základě cen vlajkového burgeru McDonaldu v jednotlivých zemích, nový iPhone X by se měl ve většině světa prodávat levněji.

Hamburger Big Mac stál průměrně ve Spojených státech v červenci 5,3 dolaru, v ČR vyšel na 3,28 dolaru, v Indii 2,76 dolaru.

Podle tohoto konceptu by ceny telefonů Apple měly být v Česku o 38 procent nižší, v Indii o 48 procent. Na Ukrajině dokonce o 68 procent nižší. Více než ve Spojených státech by měli platit jen Švýcaři, Norové a Švédové.

BRAND24

Související články:

Apple představí nový iPhone. Slídilové si dají konečně volno

Zisk Applu ve čtvrtletí vzrostl téměř o 12 procent. Díky iPhonu 8 dál poroste

Soud nařídil Applu zaplatit za patentový spor půl miliardy dolarů

Šéf Applu měl slíbit Trumpovi, že postaví v Americe tři velké továrny

Pud sebezáchovy radí Applu vsadit na rozšířenou realitu

Návštěvnice si zkouší headset systému tzv. rozšířené reality (AR) na veletrhu v londýnském Excel Centre.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).