Menu Zavřít

Noční amnestie. Kreativní krok proti černým pasažérům

29. 4. 2016
Autor: Redakce

Celkem 62 černých pasažérů odhalili 27. dubna v noci revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB). Hříšníci se pokuty ale kupodivu bát nemuseli. Pokud si do pěti pracovních dnů koupí čtvrtletní nebo roční předplatní jízdní kupón, bude jim z velké části odpuštěna. Na tento večer se totiž vztahovala podmíněná noční amnestie.

„Jedná se o specifickou akci našeho podniku. Každoročně vyhlašujeme čtyři podmíněné amnestie: dvě noční a dvě denní. Poprvé jsme k této akci přistoupili na konci roku 2012,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Při poslední noční amnestii, která se konala na podzim loňského roku, si podle jeho slov víc než 45 procent černých pasažérů následně přišlo předplatní kupón zakoupit.

Ve vozech brněnské MHD samozřejmě pravidelně probíhají i kontroly bez amnestie. Vždy za asistence Městské policie a Policie České republiky.

Abychom podpořili trend platby pokut na místě, bude vybavena část revizorů mobilními bankovními terminály

Díky nočním a denním kontrolám tak za první čtvrtletí roku 2016 odhalili 19 386 cestujících bez jízdního dokladu. To je sice meziročně o osm procent méně, na pokutách se ale vybralo stejně. Tedy téměř 7,5 milionu korun. Stoupá totiž počet cestujících, kteří jsou ochotni zaplatit pokutu přímo ve voze. Udělá to každý čtvrtý hříšník.

„Abychom podpořili trend platby pokut na místě, bude v následujících dnech vybavena část revizorů mobilními bankovními terminály. Cestující bez jízdenky bude moct uhradit pokutu bankovní kartou. Kartou je již možné platit i při následné platbě v doplatkové pokladně, “ prozradil vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

Další novinkou, jsou změny v nasazování revizorů na kontrolní a preventivní akce, a to především v pozdějších odpoledních a večerních hodinách, tedy v časech od 16 až 24 hodin.

Snahou DPMB je, aby cestující potkávali revizory v kterémkoliv čase a v kterémkoliv místě. Těmito kroky chce dopravní podnik minimalizovat počet černých pasažérů ve vozech MHD.

CONTENT24


Čtěte také:

Jak jsem byl diskriminován v MHD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).