Menu Zavřít

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice Britů za výzkum hmoty

4. 10. 2016
Autor: ČTK

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali tři Britové působící ve Spojených státech David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může v budoucnu přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

„Letošní laureáti otevřeli dveře do neznámého světa, kde se hmota může vyskytovat ve zvláštním stavu. Využili pokročilé matematické metody ke studiu neobvyklých fází, či stavů, hmoty, jako jsou supravodiče či supratekutiny. Díky jejich průkopnické práci se nyní hledají nové exotické fáze hmoty. Mnoho lidí doufá v budoucí využití (těchto objevů) ve vědě o materiálech a v elektronice,“ uvedla akademie ve svém prohlášení.

Laureáti se ve svých výzkumech ze 70. a 80. let minulého století zabývali mimo jiné supravodivostí, tedy schopností jistých materiálů vést elektrický proud bez odporu. Odpor je nežádoucí, protože způsobuje ztrátu energie proudící v materiálu. Ukázali, že supravodivosti látky nabývají jen za nízkých teplot a s vyššími teplotami se supravodivost ztrácí. Vyvrátili rovněž do té doby převládající přesvědčení, že supratekutost a supravodivost se nevyskytují v tenkých vrstvách materiálů.

Polovina ceny připadne Davidu Thoulessovi a o druhou polovinu se podělí Duncan Haldane a Michael Kosterlitz, sdělila akademie.

John Michael KosterlitzDuncan Haldane Michael Kosterlitz (vlevo) a Duncan Haldane (Zdroj: ČTK)

Pro některé odborníky bylo ocenění zmíněné trojice do jisté míry překvapením, protože všeobecně byli favorizováni vědci, kteří loni v září zachytili gravitační vlny, jejichž existenci před sto lety předpověděl Albert Einstein.

Letošní týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství. Tu dostal Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie, tedy procesu, při němž buňky ničí část svého obsahu, zbavují se tak nežádoucích komponentů a následně svůj obsah recyklují.

BRAND24

Ve středu se svět dozví laureáta ceny za chemii a v pátek za mír. Příští pondělí bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii a ve čtvrtek 13. října Nobelova cena za literaturu.

Na vyznamenané kromě finanční částky ve výši osmi milionů švédských korun (22,5 milion korun) čeká i účast na tradičním slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.


Čtěte dále:

Nový hit investorů: robotické zemědělství

Doprava, logistika, obchod. Robotická síla nahradí lidskou

Ilona Švihlíková: Robotizace otevírá dveře dystopiím


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).