Menu Zavřít

Nevýhoda autonomních vozů: zmizí nedobrovolní dárci orgánů

4. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

V průměru jeden z pěti darovaných orgánů určených k transplantaci pochází v USA z těla oběti automobilového neštěstí. K naprosté většině dopravních nehod přitom dochází v důsledku lidské chyby. Co se ale stane v případě, kdy otěže nad vozidly od nepozorných řidičů převezmou takřka dokonalí roboti?

Každoročně zemře při čekání na orgán vhodný k transplantaci zhruba šest a půl tisíce Američanů. Další čtyři tisíce adeptů jsou z čekacího listu kvůli příliš špatnému zdravotnímu stavu vyřazeni. Počet kandidátů se přitom od roku 1999 zdvojnásobil z přibližně 65 tisíc na 123 tisíc. Případy nemocí jater a ledvin by navíc měly podle amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci dále narůstat.

Transplantační centra se podle webu Slate s nedostatkem vhodných orgánů potýkají již od první transplantace ledvin v roce 1954. Důležitým zdrojem, jakkoliv to zní cynicky, jsou autonehody. Ty mají jen v USA na svědomí každý rok více než 30 tisíc lidských životů. U většiny z nich (až 94 procent) pak hraje nezanedbatelnou úlohu selhání lidského faktoru.

Počty nehod na silnicích by měl významně omezit nástup autonomních automobilů. Podle analýzy banky Goldman Sachs by se „chytrá vozidla“ bez řidiče mohla v roce 2030 na celkových prodejích automobilů v USA podílet již šedesáti procenty.

„Autonomní vozidla mohou zachránit velkou část z celkových dvaatřiceti tisíc životů každoročně ztracených na našich dálnicích,“ říká Christopher A. Hart, předseda americké národní rady pro bezpečnost v dopravě (National Transportation Safety Board). Pokud se odhady Harta a dalších expertů vyplní, mělo by významně ubýt autonehod a s nimi i orgánů. V USA pochází z autonehod jeden z pěti (20 procent) orgánů určených k transplantaci. To by pro přísun orgánů mohlo představovat problém minimálně do doby, než bude lidstvo schopné je vyvíjet.

O autonomních vozech čtěte více:

Autonomní vozy jsou požehnáním, myslí si piráti silnic

Auto, které vás „morálně“ obětuje. Budoucí realita na silnici

BRAND24

Nový život Blackberry: padlý výrobce mobilů dodá software Fordu

 Ford Fusion Hybrid – prototyp autonomního vozu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).