Menu Zavřít

Netradiční berlínská gastronomie. Snadno dostupné kosmopolitní město nabízí chutě celého světa

19. 1. 2020
Autor: Shutterstock

Lipsko je prý nový Berlín. Není! Na sklonku loňského roku jsem vyzkoušela obojí a z pohledu gastronomie jsou obě města nesrovnatelná. Berlín si stále drží pozici metropole, do které se od nás dostanete pohodlně za pár hodin a kde se skvěle najíte za ceny srovnatelné s Prahou, a často ještě levněji.

—-KAPITOLA—-

A to nemluvím o currywurstu, který stačí ochutnat jednou za život, abyste si při opakovaných návštěvách zbytečně nezaplácávali žaludek něčím zbytným. Berlín toho nabízí tolik, že návštěvy restaurací a bister vyžadují promyšlené plánování a rychlé trávení.

Cestujete za gastronomií?

Prohlédněte si výběr z berlínské gastronomie

—-KAPITOLA—-

Annelies

 Annelies

Na snídani vyrazte do minimalistického Annelies (Görlitzer Strasse 68, Berlín). Populární podnik se sice nenachází na zrovna nejkrásnějším místě, ale návštěvu si nenechte ujít. Pokud bude plno, stačí pár minut počkat, než se uvolní stůl. Funguje to tu jednoduše. Krátká nabídka je sestavená z promyšlených jídel připravených z pečlivě vybraných surovin. Totéž platí i pro kávu a naturální vína, mezi kterými nechybí ani výběr z České republiky. Neupřou vám tu ranní bublinky, Bloody Mary nebo Mimosu.

Nejpopulárnější tu jsou míchaná vajíčka na kváskovém chlebu se strouhaným uzeným žloutkem s kedlubnovým kimchi (7,50 eura) - surovinami prosté, ale naprosto skvělé jídlo. Pokud dáváte přednost sladké snídani, uspokojí vás nadýchané lívance z podmáslí, posypané křupavou granolou doplněnou o javorový sirup s lesním ovocem a kopeček zakysané smetany (9,50 eura). Tohle místo krásně demonstruje, že v jednoduchosti je krása. Že není třeba kopírovat interiér ani nabídku jiných již zavedených podniků a hosté si k vám cestu najdou, a ještě si rádi počkají na místo.

—-KAPITOLA—-

Kanaan

 Kanaan

Snídani úplně jiného typu nabízí o víkendech blízkovýchodní Kanaan (Schliemannstrasse 15, Berlín). Čistě vegetariánskou restauraci, která vychází vstříc i veganům, vlastní Izraelec a Palestinec, kteří v míru představují to nejlepších ze svých kuchyní. Nemusíte tu samozřejmě jen snídat, ale víkendový brunch je skvělou příležitostí, jak toho ochutnat co nejvíce. Za paušální částku kolem patnácti eur tu dostanete deset mističek s různými dobrotami, jako jsou hummus, tahini, salát z červené řepy, baba samir (pasta ze spáleného lilku), sýr labneh a další a ošatku s pitou i jiným pečivem.

Pokud se vám to podaří sníst, stačí požádat a obsluha zdarma doplní, co si budete přát. Navíc se servíruje velká miska míchaného zeleného salátu a „hlavní“ jídlo dle výběru. Já zkoušela shakshuku, tedy vejce v rajčatovo-paprikové omáčce. Sympatické mi je i to, že tu zaměstnávají uprchlíky a pracují tu lidé různého vzezření, kteří jsou nesmírně milí.

—-KAPITOLA—-

Hako Ramen Berlin am Boxi

 Hako Ramen Berlin am Boxi

Berlín je městem, ve kterém velká část českých foodies poprvé ochutnala japonský ramen. Už roky všichni přísahají, že v Cocolu Ramen mají ten nejlepší ramen na dosah od Prahy, ale už je načase podívat se také jinam, byť kvalita v Cocolu je stálá.

Mě nadchl Hako Ramen Berlin am Boxi (Boxhagenerstrasse 26, Berlín) a tradiční tonkotsu ramen (10,50 eura), který jsem tu ochutnala, byl pravděpodobně tím nejlepším, který jsem ve světě mimo Japonsko měla. Skvěle mu sekundoval předkrmový smažený lilek se sójovou omáčkou (3,80 eura) a dlouze tažená hovězí žebra (čtyři eura). V super jednoduchém autentickém prostředí pracují Japonci, kteří se domluví německy i anglicky a snaží se uspokojit všechny hosty. I tady si případně na místo chvilku počkáte, ale dočkáte se.

—-KAPITOLA—-

The Tree

 The Tree

Nedaleko Alexanderplatzu vám doporučím k návštěvě čínskou restauraci zaměřenou na čerstvé domácí nudle - The Tree (Brunnenstrasse 167, Berlín). Podnik si otevřely dvě čínské kamarádky, které původně přijely do Berlína studovat. Od architektury a dopravního inženýrství se nakonec odchýlily ke gastronomii, ale minimálně do zařízení prostoru své znalosti promítly.

Využit je každý centimetr, protože příliv hostů je stálý. Pro více než dva lidi je určitě lepší udělat si rezervaci. Obecně platí, že čím dříve přidejte, tím pravděpodobněji se usadíte. Výborně se tu nají masožravci i vegetariáni, milovníci ostrých pokrmů i ti, kteří mají raději uměřenou pálivost.

Základem jsou tu recepty sečuánské kuchyně v moderním provedení. Jídla, která vůbec nepálí, tu asi nenajdete, protože bez chilli oleje a sečuánského pepře se neobejdou. Obsluha vám ale poradí podle vašich chutí. Skvělý byl salát s kuřetem a okurkou, polévka s wonton knedlíčky (kolem sedmi eur) a nudle prakticky s čímkoli (kolem deseti eur). Podávají se buď ve formě polévky, nebo ve studené i teplé verzi se zeleninou, případně masem a zeleninou.

—-KAPITOLA—-

Der blaue Fuchs

 Der blaue Fuchs

Pokrmy z úplně jiného soudku nabízí Der blaue Fuchs na Prenzlauer Bergu (Knaackstrasse 43, Berlín). V tmavém podniku osvětleném lampami se servíruje gruzínská kuchyně. I odpoledne v čase mezi obědem a večeří tu bylo téměř plno, ale místo se pro nás našlo. Téměř všichni přítomní začínali černým čajem přikrytým mističkou nějakého sladidla. Daly jsme si totéž a s kolegyní novinářkou, která se také zabývá gastronomií, jsme nebyly schopné identifikovat, co že to sladké vlastně je. Shodovaly jsme se na nějakém druhu kandovaného ovoce, ale čeho? Nakonec jsme si s obsluhou, která uměla anglicky ještě méně než my německy, porozuměly. Byl to vodní meloun, neuvěřitelné barvy, chuti i konzistence.

Sáhly jsme po tradičních jídlech, tedy po chačapuri se sýrem a vejcem (11 eur) a taštičkách chinkali s masem a koriandrem (12,50 eura). Neodpustily jsme si ani grilované plátky lilku plněné lilkovou pastou s ořechy a granátovým jablkem (7,50 eura). Gruzínská kuchyně je sice k dostání i u nás, ale tohle místo vám předvede všechny její chutě a krásy za velmi rozumné ceny.

—-KAPITOLA—-

Guten Dag

 Guten Dag

Čím je Praze ramen, který teď vaří pomalu na každém rohu, tím je Berlínu korejské smažené kuře, kterého se nám tady naopak nedostává. Ale buďte klidní, to přijde.

A s ním i hořící pusa a pocit uspokojení. V Berlíně najdete i řetězce, které se na tuto nepříliš zdravou pochoutku specializují, a bezpočet bister. Já vás ale pošlu rovnou pod most. Pod kolejemi metra na stanici Schönhauser Allee najdete okénko s nápisem Korean Streetfood. Stejně jako u kolonela z Kentucky se cena odvíjí od počtu kousků a ochutnávku si můžete dát už za pět eur. Smaží se tu až do deseti večer, takže si můžete dát i pár kousků na dobrou noc.

Všechny uvedené restaurace a bistra mají několik společných rysů. Jsou na snadno dostupných místech v širším centru města. Obsluha v nich je milá a dorozumíte se i v případě, že neexcelujete v němčině. A především tu dostanete opravdu dobré jídlo do 20 eur na osobu, které u nás ve stejné kvalitě nedostanete vůbec nebo jen v jednotkách podniků. Mahlzeit!

—-KAPITOLA—-

Čtěte také:

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

BRAND24

Německá divize cestovní kanceláře Thomas Cook podala návrh na insolvenci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).