Menu Zavřít

Deset slavných diamantů, které patří k těm nejdražším na světě

30. 5. 2019
Autor: shutterstock.com

Diamanty představují jedny z nejkrásnějších věcí, které kdy příroda vytvořila. O některých se říká, že jsou prokleté a nosí smůlu, jiné jsou symbolem věčné lásky a další zdobí úchvatné šperky či korunovační klenoty. Podívejte se s námi na seznam diamantů, které se řadí mezi ty nejkrásnější a zároveň také nejdražší na světě.


10. místo – Allnatt Diamond

Slavný diamant Allnatt nese jméno jednoho z jeho vlastníků, byl totiž pojmenován podle anglického vojáka, filantropa a patrona umění Alfréda E. Allnatta. Tento skvost váží 101,29 karátu (20,258 gramu) a jeho barva se popisuje jako intenzivně žlutá. Pokud by vás zajímal typ brusu, jedná se o tzv. cushion neboli čtvercový či obdélníkový tvar s typicky zaoblenými rohy, který připomíná polštářek.

 Allnatt Diamond

Alfréd E. Allnatt zakoupil diamant na počátku 50. let 20. století, jeho původ je ovšem neznámý. Po zakoupení klenotu pověřil známou francouzskou společnost Cartier, která se zabývá výrobou šperků, aby pro něj vytvořila to správné umístění. Díky tomu vznikla speciální květinová brož, které vévodí Allnatt obklopený pěti okvětními lístky složenými z briliantů a dalších vzácných kamenů.

Během aukce, která proběhla roku 1996 v ženevském aukčním domě Christie´s, byl tento skvost prodán společnosti SIBA Corporation za 3,043 milionu amerických dolarů (v přepočtu tehdy šlo o více než 84 milionů korun). V tu dobu vážil diamant 102,07 karátů. Později byl ovšem znovu vybroušen, získal tak svou současnou váhu, a dokonce se také ještě zvýšila intenzita jeho barvy.


9. místo – Heart of Eternity

Mezi nejkrásnější diamanty světa se rozhodně řadí kámen s názvem Heart of Eternity, což by se dalo volně přeložit jako srdce věčnosti. Tento modrý skvost, který náleží k mimořádně vzácné třídě barevných diamantů, byl objeven v jihoafrickém dole jménem Premier Diamond Mine of South Africa. Jedná se o jediné naleziště na světě, které se může pochlubit výraznou produkcí modrých diamantů.

Heart of Eternity

Heart of Etenity váží 27,64 karátu (5,528 gramu). Jak napovídá název diamantu, byl vybroušen do tvaru srdce, za což je zodpovědná společnost Steinmetz Group. Později se vlastníkem tohoto skvostného drahokamu stala společnost De Beers, která ho zařadila do své speciální kolekce společně s dalšími deseti modrými diamanty. Zajímavé je, že diamant Heart of Eternity byl vybroušen ze stejného surového kamene jako další slavný klenot s názvem Millenium Star.

Cena diamantu Heart of Eternity přímo souvisí s jeho velikostí a vzácností. V současné době není přesně známá, jelikož se ale jedná o velice vzácný modrý drahokam, odhaduje na více než 16 milionů amerických dolarů. V přepočtu na naši měnu by se tedy mohlo jednat klidně až o 400 milionů korun. Proslýchá se, že náhrdelník s tímto diamantem roku 2012 zakoupil boxer Floyd Mayweather pro svou snoubenku, tyto zvěsti se ale nikdy nepotvrdily a společnost De Beers odmítla komentovat, komu diamant ve skutečnosti prodala.


8. místo – Winston Blue

Velice proslulý je také další modrý diamant v našem přehledu, a to konkrétně drahokam s názvem Winston Blue. Jedná se o kámen, který váží 13,22 karátu (2,644 gramu), má hruškovitý tvar a bezchybnou zářivě modrou barvu.

Winston Blue

V minulosti byl tento diamant známý pouze pod názvem „The Blue“. Své současné jméno získal až poté, kdy byl roku 2014 prodán v aukci. Od anonymního prodejce ho v ženevské aukční síni Christie´s koupila společnost Harry Winston, Inc. za 23,8 milionu dolarů. Jednalo se o rekordní cenu, kterou kdy kdo za modrý diamant zaplatil.


7. místo – CTF Pink Star

Překrásný diamant s názvem Pink Star, který byl dříve známý také jako Steinmetz Pink, váží 59,60 karátu (11,92 gramu). Společnost De Beers ho roku 1999 objevila v Jihoafrické republice. Jedná se o největší známý diamant, který byl Americkým gemologickým institutem označen jako fancy vivid pink, což znamená, že má zářivě růžovou barvu. Právě kvůli své výjimečnosti trvalo jeho broušení 20 měsíců.

CTF Pink Star

Na veřejnosti byl diamant Pink Star poprvé odhalen 29. května 2003 v Monaku. Později se stal součástí výstavy s názvem „The Splendor of Diamonds“, kterou uspořádal americký Smithsonův institut. Roku 2017 byl tento klenot prodán na aukci v Hong Kongu. Za 71,2 milionu amerických dolarů, což bylo v přepočtu zhruba 1,8 miliardy korun, ho koupil konglomerát Chow Tai Fook group. Následně drahokam dostal jméno CTF Pink Star na památku zesnulého otce současného předsedy této společnosti.


6. místo – Wittelsbach-Graff Diamond

Diamant s názvem Wittelsbach-Graff v současné době váží 31,06 karátu (6,212 gramu). Jedná se o modrý klenot, jehož kvalita se označuje jako Internally flawless (v češtině „čistý pod lupou“), což znamená, že z hlediska čistoty se řadí do nejvyšší třídy diamantů.

 Wittelsbach-Graff Diamond

Wittelsbach-Graff Diamond pochází z dolů Kollur, které se nacházely na jižním břehu řeky Krišna v Indii. Proslavil se především díky tomu, že se stal součástí rakouských i bavorských královských klenotů. Jeho původní váha byla 35,56 karátu (7,112 gramů) a měl 82 faset uspořádaných v atypickém vzoru.

Původně byl tento drahý kámen známý pouze jako Wittelsbach Diamond, roku 2008 ho však zakoupil anglický klenotník Laurence Graff za 23,4 milionu dolarů (tehdy zhruba 373 milionů korun), který ho později přejmenoval na Wittelsbach-Graff Diamond. S tím souvisí také kontroverze, jelikož nechal diamant znovu přebrousit. Během tohoto procesu kámen ztratil více než 4,45 karátu, což mezi experty vyvolalo velkou vlnu kritiky. Roku 2011 diamant údajně zakoupil bývalý katarský emír Hamad bin Kahlifa, a to za neuvěřitelných 80 milionů amerických dolarů, což bylo zhruba 1,4 miliardy korun.


5. místo – Centenary Diamond

Za jeden z největších diamantů světa se považuje drahokam známý pod názvem Centenary Diamond neboli diamant stého výročí. Své jméno získal díky tomu, že společnost De Beers zveřejnila jeho objev právě v roce, kdy uplynulo sto let od jejího založení. Tento bezbarvý klenot váží 273,85 karátu (54,770 gramu).

 Centenary Diamond

Centenary Diamond byl objeven v 80. letech minulého století v Kongu. V surové podobě kámen vážil 600 karátů. Jeho vybroušení odborníci svěřili do rukou Gabiho Tolkowského, který je představitelem 6. generace brusičů z rodiny Tolkowských a zároveň patří mezi nejuznávanější brusiče diamantů na světě. Jen technická příprava mu zabrala rok a broušením diamantu nakonec strávil celé tři roky. Představenstvu společnosti De Beers bylo navrženo 13 různých designů, vyhrál ovšem srdcový tvar.

Diamant byl poprvé představen veřejnosti roku 1991. V té době experti odhadovali jeho hodnotu zhruba na 100 milionů amerických dolarů, což bylo tehdy v přepočtu asi 4,4 miliardy korun. Drahokam byl následně zapůjčen na výstavu do londýnského Toweru, kam se na něj návštěvníci mohli chodit dívat několik let. V současné době se proslýchá, že majitelem tohoto skvostu již není společnost De Beers, ale anonymní vlastník.


4. místo – Hope

Mezi nejznámější diamanty světa patří kámen s názvem Hope (Naděje), který je také opředen nejdramatičtějšími legendami. Tento jedinečný drahokam váží 45,52 karátu (9,104 gramu) a svou krásnou modrou barvu získal díky stopovému množství atomů boru. Jeho cena se odhaduje na neuvěřitelných 250 milionů dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o necelých 6 miliard korun.

 Hope

Původ diamantu Hope je nejistý, lidé ale věří, že byl objeven v Indii již na počátku 17. století. Roku 1666 ho zde zakoupil francouzský obchodník Jean-Baptiste Tavernier, který ho pojmenoval Tavernian Blue a později prodal králi Ludvíku XIV. Po vybroušení byl kámen umístěn na speciální stužku, kterou král nosil kolem krku. Následně jej nosila Marie Antoinetta, roku 1791 jí byl ovšem tento jedinečný klenot ukraden a znovu se pod jménem Hope objevil teprve v roce 1839, kdy ho do svého katalogu drahokamů zařadila rodina londýnských bankéřů s příjmením Hope.

Mnozí lidé považují drahokam naděje za prokletý. Diamant totiž během let vystřídal celou řadu majitelů, které postihla řada nešťastných náhod a rodinných tragédií. Nějakou dobu ho nosila například Evalyn Walsh McLean, později ho ovšem získal americký obchodník s drahokamy Harry Winston. Ten nakonec jedinečný kámen věnoval Národnímu přírodovědeckém muzeu ve Washingtonu, kde se stal součástí stálé exhibice. Kromě toho je diamant Hope neodmyslitelně spojený také se světem filmů, stal se totiž inspirací pro diamant s názvem Srdce oceánů, který se objevil v megahitu Titanic.


3. místo – Cullinan

Největší surový diamant, který kdy lidstvo objevilo, vážil neuvěřitelných 3 106 karátů. Kámen byl pojmenován Cullinan podle jihoafrického lomu, kde ho v roce 1905 našli a jehož vedoucím byl magnát Sir Thomas Cullinan. Po převozu do Amsterdamu byl diamant rozdělen na tři části a později z něj brusiči vytvořili 9 velkých drahokamů a 96 menších briliantů.

 Cullinan

Velké slávy se dočkaly především diamanty Cullinan I a Cullinan II, které se staly součástí britských korunovačních klenotů. Cullinan I, který je ze všech částí Cullinanu největší, je v dnešní době známý spíše pod názvem Hvězda Afriky. Váží 530,2 karátu (106,04 gramu) a zdobí královské žezlo. Jeho cenu odborníci odhadují zhruba na 400 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než 9 miliard korun.

Cullinan II neboli Druhá hvězda Afriky váží 317,4 karátu (63,48 gramu), má výbrus ve tvaru polštářku a je zasazený do britské královské koruny přesně pod rubín Černého prince. Všechny další hlavní části diamantu Cullinan včetně několika menších briliantů vlastní Alžběta II., která je zdědila po své babičce, královně Marii. Jsou součástí broží, náhrdelníků a prstenů.


2. místo – Sancy

Sancy je světle žlutý diamant, jehož historie je nejasná. Někteří lidé tvrdí, že v minulosti patřil vládcům Mogulské říše. Podle jiných má tento diamant ovšem indický původ, což dokazuje především jeho speciální výbrus, se kterým se v západních státech příliš nesetkáte. Kámen ve tvaru štítu váží 55,23 karátu (11,05 gramu). Skládá se ze dvou korun ve vrchní části, nemá ovšem žádný pavilon, což je označení pro spodní část diamantu. V současné době je jeho cena údajně nevyčíslitelná.

 Sancy

Známá historie tohoto diamantu se datuje od roku 1570. Údajně patřil burgundskému knížeti Karlu Smělému a později byl jeho vlastníkem francouzský ambasador Nicolas de Harlay, seigneur de Sancy, podle kterého je klenot také pojmenován. Diamant ale následně rychle vystřídal několik majitelů z řad anglických králů a Jakub II. nakonec musel s klenotem uprchnout ze země. Od něj ho zakoupil kardinál Mazarin a následně ho předal francouzskému králi Ludvíku XVI.

Když ale během Velké francouzské revoluce zbojníci vyrabovali královskou pokladnici, jedinečný skvost zmizel. Objevil se až v 19. století, kdy střídal vlastníky, lidé ho mohli vidět na výstavě v Paříži a dostal se také do rukou indického prince. Roku 1906 zakoupil diamant americký politik William Waldorf Astor, v jehož rodině zůstal dlouhých 72 let. Poté ho od nich za 1 milion dolarů zakoupilo francouzské muzeum Louvre. Tam klenot odpočívá dodnes a připojil se ke kolekci francouzských korunovačních klenotů.


1. místo – Koh-I-Noor

Pravděpodobně nejznámější diamant světa se nazývá Koh-I-Noor, což v perštině znamená Hora světla. Tento jedinečný bezbarvý klenot váží 105,6 karátu (21,12 gramu) a momentálně je součástí britských královských klenotů. Koh-I-Noor představuje diamant s nejdéle zaznamenanou historií, jeho osud totiž můžeme vysledovat až do roku 1304. Jeho cena se proto kvůli jeho vzácnosti podle expertů nedá vyčíslit.

 Koh-I-Noor

BRAND24

Říká se, že tento skvost byl nalezen před čtyřmi tisíci lety v náplavě řeky Godávarí, později byl ve vlastnictví Peršanů a dostal se také do rukou vládců Paňdžábu. Když ale došlo k anexi tohoto území Brity v roce 1849, slavný kámen připadl královně Viktorii. Poté se roku 1851 objevil na Světové výstavě v Londýně. Ačkoli původně byl Koh-I-Noor broušený podobně jako diamanty ze slavné éry Mogulské říše, později ho nechal Princ Albert přebrousit firmou Coster Diamonds, čímž se z něj stal oválný briliant. Z původních 186 karátů se tak dostal na svou dnešní váhu a zvýšil se jeho lesk.

Jelikož je historie klenotu spojená s velkým krveprolitím, mezi členy britské královské rodiny si tento jedinečný skvost získal špatnou reputaci a říká se, že přináší smůlu každému muži, který ho nosí. Od té doby, kdy byl Koh-I-Noor převezen do Británie, ho proto nosí pouze ženy. Stal se například součástí koruny královny Alexandry, Marie i Alžběty II. Když došlo k osamostatnění Indie a Pákistánu, obě země si klenot nárokovaly, britská vláda ovšem trvala na tom, že Koh-I-Noor byl získán legálně. V současné době můžete tento diamant spatřit v londýnském Toweru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).