Menu Zavřít

Nejkratší linkou na světě se proletěl miliontý pasažér

2. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Již milion cestujících využilo nejkratšího leteckého spojení na světě. Let mezi dvěma odlehlými ostrovy v Orknejském souostroví, jenž trvá jen kolem dvou minut, provozuje tamní regionální aerolinka od roku 1967.

Britské ostrovy Westray a Papa Westray spojuje dle Guinessovy knihy rekordů nejkratší pravidelná letecká linka na světě. 2,7 kilometru dlouhý let osmimístným modelem Britten-Norman Islander trvá oficiálně kolem dvou minut, v případě dobrého větru dokonce až 47 sekund. Je součástí okružního letu po několika ostrovech, který začíná v hlavním městě Kirkwall. Regionální aerolinka Loganair zde působí od roku 1967.

V pondělí zažila neobyčejnou cestu Anne Rendallová, když se stala miliontou cestující na dané lince, za což obdržela kytici. Pro bankéřku RBS je přitom létání rutinou, zvládla prý při cestách za klienty již přes deset tisíc letů.


Hledáte letenku? Najděte ji na LetenkyLevně.cz


„Spojení je klenotem naší společnosti a je proslulé po celém světě. Vedle toho je nezbytné pro obyvatele Orknejí. Užívají ho učitelé, lékaři, policisté či studenti,“ vysvětluje Jonathan Hinkles z Loganair dle deníku The Guardian. Menší z ostrovů, Papa Westray, je domovem jen asi 70 lidí.

Lety probíhají dvakrát denně, v neděli jednou. Cestující dokonce dostanou certifikát, že absolvovali nejkratší let na světě. O lety je zejména v letní sezoně vysoký zájem.

BRAND24

Víte, odkud kam lze letět za téměř milion korun?

Nejdražší letenka světa stojí 900 tisíc. Jedním směrem

Airbus A380-800 Etihad Airways

Mají dopravní letadla klíček? A proč jsou na záchodech popelníky?

22 otázek o cestování letadlem, na které jste vždycky chtěli znát odpověď

Boeing 747 společnosti Lufthansa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).