Menu Zavřít

Nejhorší a nejemotivnější smrti v seriálu Game of Thrones - 2. část

6. 5. 2019
Autor: shutterstock.com

Po dlouhém čekání se jeden z nejpopulárnějších seriálů všech dob rychle blíží ke svému konci a fanoušci od závěrečných dílů Game of Thrones očekávají velké věci. Zvítězí nakonec dobro? Zemře někdo z oblíbených hlavních postav? A kdo nakonec usedne na železný trůn? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte teprve za několik týdnů. Prozatím si s námi můžete připomenout další postavy, které seriál navždy opustily.


Oberyn Martell (4. série)

Oberyn Martell (Pedro Pascal) se v seriálu moc neohřál. Poprvé se objevil na začátku čtvrté série, stihl zaujmout miliony diváků, ale ještě před jejím koncem jsme se s ním bohužel museli rozloučit. Jeho drastická smrt navíc se navíc zařadila mezi ty nejbrutálnější okamžiky, které jsme v Game of Thrones kdy viděli.

 Oberyn Martell

Princ Oberyn je příslušníkem rodu Martellů z Dorne, jeho bratr je slavný princ Doran. V minulosti se proslavil především díky svým bojovým schopnostem, sexuálnímu apetitu a znalosti jedů, za kterou získal přezdívku Rudá zmije. Oberyn je horkokrevný, má ostrý jazyk, je otcem osmi nemanželských dcer, které si nechávají říkat Píseční hadi, a jeho milenkou je ctižádostivá Ellaria Písek.

Na začátku čtvrté série přijíždí Oberyn do Králova přístaviště. Své dny tráví v místním nevěstinci a s Tyrionem diskutuje o tom, jak nenávidí Gregora Cleganea neboli Horu, který zabil jeho sestru Elliu. Poté je svědkem smrti krále Joffreyho, stane se dočasně členem Malé rady a jako soudce se účastní Tyrionova procesu. Jelikož jej tento muž zaujme, souhlasí, že se za něj bude bít ve zkoušce bojem proti Horovi. Nejprve sice vítězí, dychtivě se ale soustředí hlavně na pomstu a Hora ho proto v nestřeženém okamžiku přemůže a rozdrtí mu holýma rukama lebku.


Tywin Lannister (4. série)

Jako hlava rodu Lannisterů, Strážce Západu a pán Casterlyovy skály patří Tywin Lannister (Charles Dance) k nejbohatším lidem v Sedmi královstvích. V seriálu vystupuje jako velice inteligentní, ale také bezohledný a krutý muž, který nestrpí žádnou urážku, jde si tvrdě za svým a pro svou rodinu udělá cokoliv.

 Tywin Lannister

Tywin Lannister se oženil se svou sestřenicí Joannou, která mu porodila dvojčata Jaimeho a Cersei, při porodu Tyriona však zemřela. Tato událost Tywina hluboce zasáhla a ovlivnila také jeho vztah se synem. Tywin sloužil dvacet let jako pobočník „šíleného krále“, ten ale později odmítl jeho návrh na sňatek mezi Cersei a princem Rhaegarem a Tywin se během Robertovy rebelie přidal na stranu uchvatitele. Tím také zajistil spojení jejich rodů, nový král Robert Baratheon si totiž vzal za ženu Cersei Lannister.

Tywin ve čtvrté sérii odsoudí k smrti svého syna Tyriona, který domněle zabil krále Joffreyho. Díky pomoci bratra Jaimeho se ovšem Tyrionovi podaří uniknout, v otcově posteli však najde svou milenku Šae, kterou za zradu uškrtí. Když pozvedne kuši také proti svému otci, Tywin zrovna vykonává potřebu a posmívá se mu, že ho nebude schopen zabít. Tyrion ho ale v návalu vzteku přesto zastřelí a poté opustí Královo přístaviště. Jelikož se Tywin v průběhu seriálu projevil jako vypočítavý muž, který prahne po moci a nezastaví se před ničím, fanoušky potěšila nejen jeho samotná smrt, ale především potupný způsob, kterým nakonec svět opustil.


Mance Nájezdník (5. série)

Smrt Mance Nájezdníka fanoušky pravděpodobně nepřekvapila tolik, jako některá další úmrtí v seriálu, přesto byl tento válečník mezi diváky poměrně oblíbený. Mance totiž byl vždy realista a viděl věci v širší perspektivě. Rozhodl se zemřít za svou svobodu a za to, čemu v životě věřil. Díky vynikajícímu hereckému výkonu Ciarána Hindse se z posledních momentů Mance Nájezdníka navíc stal jeden z nezapomenutelných momentů páté série.

 Mance Nájezdník

V minulosti patřil Mance mezi vrány a byl loajálním členem Noční hlídky. Při průzkumu za Zdí mu ovšem zachránila život divoká žena, Mance později také zatoužil po svobodě a opustil své bratry. Za Zdí se mu podařilo sjednotit všechny kmeny divokých a vybojoval titul krále. V seriálu se s tímto válečníkem poprvé setkáváme ve chvíli, kdy Ygritte do jeho stanu přivede Jona Sněha. Toho přijme do své armády a společně s dalšími divokými ho pošle za Zeď.

Když Mance později konfrontuje Jona ohledně jeho zrady, jejich rozhovor přeruší příjezd armády Stannise Bartheona, která rozpráší většinu Manceho vojáků. Stannis požaduje, aby před ním Mance poklekl a zachránil tak svůj lid, nikomu se ovšem nepodaří ho zlomit. Mance je odsouzen k hrozné smrti na hranici, Jon se ovšem nemůže na jeho utrpení dívat a nakonec ho střelí šípem do srdce.


Shireen Baratheon (5. série)

V průběhu prvních čtyř řad si diváci zvykli, že oblíbit si nějakou postavu se ve Hře o trůny těžce nevyplácí. Mnozí z nich byli ovšem přesvědčení, že alespoň dětem by se brutální smrt mohla vyhnout. Ani George R. R. Martin by přece nemohl zajít tak daleko, že ne? Strašlivá smrt devítileté Shireen Baratheon ale všechny přesvědčila o tom, že tenhle seriál prostě výjimky nedělá.

 Shireen Baratheon

Jelikož všichni tři starší bratři zemřeli při porodu, Shireen Baratheon byla jediným žijícím potomkem Stannise Baratheona. V seriálu ji známe jako tichou, jemnou a sečtělou dívku, která žije osamělým životem. V dětství totiž Shireen onemocněla nemocí zvanou šedý lupus, boj se zlou chorobou sice vyhrála, její obličej je ale od té doby znetvořený (levou stranu tváře pokrývá ztvrdlá šedočerná šupinatá kůže). Později se spřátelí s Davosem Mořským, kterého naučí číst, a cestuje s otcem na sever ke Zdi.

Shireenina smrt fanouškům ukázala, že ačkoliv Stannis svou dceru miluje, je pro dosažení svého cíle ochotný udělat naprosto cokoliv. Když tažení na Zimohrad přeruší velice špatné počasí, čarodějka Melisandra navrhne, že pomoci může jedině obětování královské krve. Stannis s dcerou promluví, ta ho ujistí, že by pro něj udělala cokoliv na světě, a Stannis se proto rozhodne ji upálit. Shireen je následně za přítomnosti celé armády přivázána ke kůlu, pláče a prosí svého otce o smilování, ale nakonec podlehne neúprosným plamenům. Její matka se svým podílem na dceřině smrti nedokáže žít a později se oběsí.


Jon Sníh (5. série)

Mezi nečekaná úmrtí, která fanoušky seriálu Game of Thrones nejvíce zasáhla, patří zajisté také smrt Lorda velitele Noční hlídky Jona Sněha(Kit Harington). Mnozí sice spekulovali o jeho zmrtvýchvstání v šesté sérii díky kněžce Melisandře, nikdo si ale nebyl stoprocentně jistý, že se jedna z nejoblíbenějších postav opět vrátí. Jak už ale dnes víme, později se vše v dobré obrátí, Jon se setká se zbývajícími členy své rodiny, stane se Pánem Severu a přesvědčí krásnou Daenerys Targaryen, aby mu pomohla bojovat proti Nočnímu králi.

 Jon Sníh

Hned v prvním dílu se Jon Sníh divákům představil jako nemanželský syn Neda Starka, kterého pán Zimohradu sice vychoval jako svého, neustále ale musel snášet urážky okolí. V průběhu několika sérií se z nezkušeného mladíka, který se přidal k Noční hlídce, stává ostřílený válečník. Jon navštíví svět za Zdí, spřátelí se s divokými a po návratu na Černý hrad je mezi svými bratry stále oblíbenější a je jmenován Lordem velitelem Noční hlídky.

Jaké události tedy vedly k Jonově smrti? Ačkoliv ho spousta bratrů podporuje, Jon má na Černém hradě stále mnoho nepřátel, kteří s jeho rozkazy nesouhlasí. Když se Jon rozhodne pomoci divokým, navštíví s nimi Tvrdodomov a pustí je na jih za Zeď, kde se budou moci usadit, ostatní vrány toto rozhodnutí těžce nesou. Jednoho večera na svého velitele nachystají lest, pod falešnou záminkou ho vylákají na nádvoří a se slovy „Za hlídku!“ ho za jeho domnělou zradu ubodají k smrti. Jon padá k zemi a v kaluži krve umírá.


Hodor (6. série)

Smrt prostoduchého obra s dobrým srdcem, který neumí říct nic víc než Hodor, se u diváků zapsala mezi ty nejnapínavější, nejemotivnější a naprosto nejlepší momenty z celého seriálu. Lidé si Hodora (Kristian Nairn) oblíbili především pro jeho věrnost a oddanost Branovi, nikdo ale příliš nezkoumal, jestli se s postižením již narodil, nebo má zcela jiný původ. Když jsme se tedy konečně dozvěděli pravdu o jeho životním poslání, nejeden z nás nad jeho tragickým osudem uronil slzu.

 Hodor

Hodor je od první série známý jako prostoduchý služebník rodu Starků, který má sílu několika mužů, sám by ovšem neublížil ani mouše. Když se Bran zraní při pádu z věže, Hodor se stane jeho osobním služebníkem a nosí ho všude, kam je potřeba. Společně jsou pak nuceni prchnout ze Zimohradu a vydají se s Meerou a Jojenem Reedem na dlouhou cestu ke Zdi, při které Bran postupně zjistí, že do Hodora může přenést své vědomí a ovládat ho. Nakonec se jim díky Branovým vizím podaří dorazit do magické jeskyně, kde se setkají s Tříokou vránou.

Bran v jedné ze svých vizí nakonec uvidí mladého Hodora, který se ve skutečnosti jmenoval Wylis a byl naprosto zdravý. Zanedlouho jeskyni přepadnou nemrtví, Bran své vědomí proto přesune do Hodora a všichni společně prchají. Aby měli šanci na útěk, Hodor se postaví přede dveře a veškerou svou sílu soustředí na to, že nemrtví se za žádnou cenu nesmí dostat ven.

Bran je stále v Hodorově mysli a také ve své vizi, podaří se mu tak nechtěně ovlivnit i Hodora z minulosti. Hodor tedy spatří svou smrt již v dětství, dostane záchvat, neustále opakuje Meeřina slova „Hold the door!“ (Drž ty dveře!) a přijde o rozum. Rozkaz se mu navždy vypálí do mozku, slova se ale postupně slévají do jednoho a chlapec od té doby není schopný říct nic jiného než Hodor.


Ramsay Bolton (6. série)

Někteří fanoušci tuto postavu ze srdce nesnášeli, jiní dokonce tvrdili, že Ramsay Bolton (Iwan Rheon) byl ještě horší než zhýčkaný a bezcitný král Joffrey, a přáli mu krutou a pomalou smrt. Na tu si sice museli počkat až do šesté série, kruté a šílené Ramsayho skutky ale nakonec přeci jen byly po zásluze potrestány.

 Ramsay Bolton

BRAND24

Ramsay se narodil jako jediný syn Roose Boltona, jelikož ho ale lord Hrůzova zplodil s obyčejnou mlynářkou, nese pouze bastardské příjmení Sníh. Je to bezohledný mladý muž, který má sklony k sadismu a jako celý rod Boltonů se vyžívá v mučení. Výčet všech nepravostí a hrůz, které v průběhu seriálu způsobí, by vydal na samostatný příběh. Hned na začátku třetí série uvězní Theona Greyjoye, zdlouhavě ho mučí a postupně z něj udělá svého služebníka, kterému říká Smraďoch. Za ženu si vezme Sansu Stark, kterou brutálně znásilňuje a nutí Theona, aby se díval. Později také zabije svého otce, jeho ženu a novorozeného syna, protože se mu sice podařilo získat příjmení Bolton, nový dědic by ale mohl ohrozit jeho pozici.

Ačkoliv se Sanse s Theonem podaří uprchnout, Ramsay se stává novým pánem Zimohradu. Když se do jeho rukou dostane Rickon Stark, pošle dopis na Černý hrad, ve kterém vyhrožuje Jonu Sněhovi. Proto dojde k Bitvě bastardů, kde Ramsay nejprve zabije Rickona a poté přijde na řadu krvavý střet dvou armád. Ramsay sice zprvu vyhrává, Jonovi na pomoc ale přijíždí Petyr Baeliš s vojáky rodu Arrynů a Ramsay je donucený stáhnout se zpět na Zimohrad. Tam ho dostihne Jon, málem z něj vymlátí duši, ale nakonec ho nechá poslat do vězení. Téhle příležitosti využije Sansa, která se chce pomstít za vše, co jí Ramsay udělal, pošle na něj jeho vlastní vyhladovělé psy a ti ho sežerou zaživa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).