Menu Zavřít

Návrat analogového věku? Vývojáři IBM vměstnali 330 terabytů na magnetický pásek

8. 8. 2017
Autor: IBM

Vědci technologického gigantu IBM vytvořili světový rekord, když vměstnali 330 terabytů nezkomprimovaných dat do patronky menší než malíček. To jsou data odpovídající 330 milionům elektronických knih.

Společnost IBM s nově oznámeným parametrem překonala dosavadní rekord 201 Gigabytů na čtvereční palec (6,5 cm čtverečních). Prototyp magnetického pásku má oproti těm stávajícím 20krát větší hustotu. Právě ta je rozhodující pro poměrný objem dat, který je nosič schopen pojmout. Páskové paměťové jednotky existují už 60 let a dodnes se používají k ukládání různých dokumentů i osobních údajů. První pásková jednotka IBM byla půl palce široká a pojmula dva megabyty dat.

První pásek byl od Sony

Magnetický pásek nepochází od IBM, ale jako první jej nabídla firma Sony. Americká společnost ovšem starému médiu jeho aktuálním vylepšením zajistila další existenci. Zaměstnanec IBM Evangelos Eleftheriou z týmu, který nové podobě pásku pomáhal na svět, si uvědomuje, že vývoj směřuje k tzv. cloudům, magnetický záznam nicméně podle něj bude nadále nalézat využití ve videoarchivech, či jako záložní nosič pro případy katastrof.

Podívejte se, jak výkonný pásek funguje:

BRAND24

IBM předesílá, že pořizovací cena pásku bude sice vyšší, poukazuje ale na to, že cenu vyváží obrovskou kapacitou, díky níž pak poměrné náklady na terabyte jsou naopak nízké. Kapacitu pásku, resp. hustotu záznamu IBM navýšil s pomocí technologií, které vyvinul společně se Sony. Patří k nim i mazací vrstva na povrchu pásku, která stabilizuje jeho funkci. Zapracovat ale bylo třeba i na převíjení pásku.

Přečtěte si i další zprávy o technologických inovacích:

Fotky z mobilů budou ještě lepší. Vědci navrhli chytrý zoom

Velký byznys. Česko zažívá obrovský nárůst zájmu o výrobu li-ion baterií


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).