Menu Zavřít

Nahota u stolu. Restaurace se vezou na novém trendu

16. 8. 2016
Autor: wikimedia commons (public domain)

Rázné oživení gastronomie by mohly přinést restaurace, ve kterých společně stolují naháči. První z nich po londýnské premiéře chystá expanzi na kontinent.

Zpátky ke kořenům a přírodě. Tak zní motto první nudistické restaurace na světě The Bunyadi (v hindštině „přirozenost“), která otevřela v červnu v Londýně. Milovníkům gastronomie nabízí „civilizací nezkalený“ a čerstvý kulinářský zážitek. Ten je kromě oblečení oproštěn i od dalších výdobytků moderního světa, jakými jsou elektrické žárovky, syntetické materiály a mobilní telefony.

„Zásadní je pro nás ideál naprostého osvobození,“ přibližuje filosofii podniku pro list Mirror Seb Lyall, výkonný ředitel eventové agentury Lollipop, která restauraci provozuje. Lidé by podle něj měli dostat šanci si jídlo vychutnat „přirozeně“ a bez všech rušivých elementů.

 ilustrační foto

Žádné tričko, žádný problém, návštěvníkům restaurace Bunyadi nahota nevadí. (Foto: Twitter)

Zájem byl rekordní. K dnešnímu dni si místo v restauraci zarezervovalo více než 46 tisíc hostů. Kromě netradičního zážitku sehrál roli i fakt, že se Bunyadi řadí mezi nyní oblíbené „dočasné restaurace“. Takzvané „pop-up“ restaurace představují časově omezené projekty a jejich hlavním lákadlem je originalita.

Večeře pod železničním mostem

Oblibě se začínají těšit i v Česku. „V Praze občas někdo organizuje tajemné večeře. Zákazníci platí dopředu. Následuje schůzka na neznámém a často velmi netradičním místě, jako je bývalá čistírna odpadních vod nebo U-rampa pod železničním mostem,“ říká Pavel Maurer, šéf gastronomického průvodce Grand Restaurant. Překvapením je podle něj výběr jídla i osazenstvo a bonusem „velmi netradiční večer“. V rámci pravidla „pop-up“ by tak londýnská Bunyadi měla po pouhých dvou měsících 12 srpna skončit. V září nebo v říjnu se ale hodlá přesunout do Paříže.

Francie je známá svým liberálním přístupem k nahotě a rozsáhlými nudistickými resorty (Village Naturiste Aphrodite, La Jenny). Na druhé straně jsou ale Francouzi v gastronomii příliš konzervativní na to, aby svou první nahou restauraci v zemi otevřeli sami. Sdělil Lyall listu Independent s odvoláním na slova svých francouzských hostů.

Japonci s tlouštíky jíst nechtějí
S vlastním konceptem nahé restaurace přišli koncem července i Japonci. Přístup restaurace Amrita (v sanskrtku „nesmrtelnost“) byl však diametrálně odlišný. Kritiku si vysloužily především diskriminační vstupní podmínky. Ty měly umožňit vstup pouze lidem ve věku od osmnácti do šedesáti let a nikomu s tetováním či nadváhou. O zábavu hostů, kteří budou muset kvůli přísným hygienickým podmínkám nosit papírové spodní prádlo, se podle serveru Foodbeast měl postarat výhradně mužský personál importovaný ze Skandinávie a amerických univerzit.

Evropané, kteří se při jídle rádi svlékají, ale na podzim čekat nemusí. Páteční večery bez oblečení si od poloviny července mohou užít například v italském Miláně.

„Snažili jsme se vymyslet něco, co by přilákalo více zákazníků. Nejjednodušším řešením bylo přijít s něčím jedinečným,“ sdělil manažer restaurace L’Italo Americano italské mutaci deníku Local.

Nudismus či naturismus je v současnosti podle časopisu Forbes v Itálii na vzestupu. Podle nedávné studie nemá s opalováním bez plavek problém necelých šedesát procent italských mužů a 33 procent žen. Sektor nudistického turismu roste i globálně. Podle serveru USA Today dosáhly jeho zisky v minulém roce částky čtyř set milionů dolarů.

Čechům stačí „nahoře bez“

Navzdory typicky českému fenoménu restaurací s polonahými servírkami (tzv. „nahoře bez“), které se v tuzemsku těší velké oblibě, podniky, ve kterých by se mohli svlékat i hosté, tu zatím chybí.

Že by ale v Česku, kam se obecně trendy dostávají až s výraznou časovou prodlevou, mohla „restaurace pro naháče“ uspět, Maurer nevylučuje. „Tyto podniky jsou atraktivní především svou neobvyklostí,“ sdělil Maurer serveru Euro.cz s tím, že by se zájemci o takové pojetí gastronomie zcela určitě našli i u nás.

Z historie nahé gastronomie
Organizované opulentní hostiny naháčů údajně pořádali už 60 let po Kristu Římané. Ve třináctém století pak v Japonsku vznikla nová forma umění, takzvané Nyotaimori, kdy samurajové pojídali suši z nahého ženského těla.

V 19. století pak stolování bez oblečení zpopularizoval francouzský malíř Eduard Manet skandálním plátnem Snídaně v trávě (nahá žena na něm snídá ve společnosti dvou oblečených mužů).

V roce 1903 pak v Hamburku Paul Zimmerman otevřel vůbec první nudistický resort na světě. V Německu se tzv. FKK (kultura volného těla) stala fenoménem. Během éry hippies v šedesátých letech se pak trend nahoty dostal do USA. Mezi lety 2005 a 2008 několik restaurací v New Yorku začalo oblečení svých hostů vyžadovat pouze nepovinně.

Zdroj: Foodandwine.com

BRAND24

Z gastronomie čtěte více:

Slibné Portfolio

Restaurace Bastion: dobře utajená bašta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).