Menu Zavřít

Mrakodrap naruby. Architekti chtějí zavěsit budovu na asteroid

16. 10. 2017
Autor: cloudsao.com

V nových výškových budovách roste cena za metr čtvereční úměrně s výškou podlaží. Pokud se tímto principem bude řídit projekt Analemma Tower architektonické firmy Clouds Architecture Office, budou ceny přímo astronomické. Firma chce postavit mrakodrap, který se bude vznášet nad zemí zavěšený na asteroidu.

Asteroid, na kterém bude celá stavba zavěšena, bude 50 tisíc kilometrů nad zemí. Na oběžnou dráhu má být dopraven robotickými loděmi. Tato technologie již existuje a NASA ji plánuje otestovat v praxi kolem roku 2025. Asteroid tak bude na stabilní dráze obíhat zemi a celá stavba opíše každých 24 hodin obří osmičku. Budoucí obyvatelé tak každý den uvidí z okna New York, Havanu nebo Panamu.

Vizualizace vizionářského plánu

Energii mrakodrap získá pomocí soustavy solárních panelů, které budou umístěny vysoko nad atmosférou. Slunce tak na ně bude svítit nepřetržitě a budou mít řádově vyšší účinnost, než solární panely na povrchu Země. Kondenzace páry, recyklace a filtrace srážek zajistí stavbě dost vody na to, aby byla soběstačná.

Vrchol mrakodrapu se bude nacházet 32 tisíc metrů nad zemí. Obyvatelé tak získají 42 minut denního světla. Vykoupeno to bude ovšem nehostinnými podmínkami. Teplota v takového výšce klesá pod – 40 stupňů a panuje tam téměř dokonalé vakuum.

BRAND24

Architekti dokonce propočítali, kde by bylo nejvhodnější budovu postavit. Dospěli k názoru, že v Dubaji, ten má s výškovými stavbami bohaté zkušenosti a náklady na stavbu jsou výrazně nižší než například v New Yorku.

Podívejte se na další galerie:

Opuštěná a chátrající. Města duchů jsou vydána napospas přírodě

Hotel na stromě a loď na kopci. Podívejte se na kuriózní stavby

Bunkry pro nejbohatší: tady přežijí miliardáři apokalypsu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).