Menu Zavřít

Kolik stojí lenost? 67,5 miliardy dolarů ročně

29. 7. 2016
Autor: Profimedia.cz

Fyzická nečinnost je nejen vážným zdravotním rizikem, ale také způsobuje nemalé ekonomické škody. Ukazuje to studie vědců zveřejněná v časopise The Lancet, podle které je zahálka zodpovědná za přinejmenším 67,5 miliardy dolarů ekonomických ztrát za rok. Nejvíce ve Spojených státech.

Mnohem více ztrát způsobuje lenost ve vyspělých státech než v rozvojových. Přes čtyřicet procent, 27,8 miliardy dolarů, studie přisuzuje USA, 11,7 miliardy Evropě a 129,5 milionu České republice.

Země s nízkými a středními příjmy sice sdílejí jen asi pětinu všech ekonomických škod plynoucích z fyzické nečinnosti, ovšem tři čtvrtiny zdravotních dopadů, tvrdí hlavní autorka studie Melody Dingová z University of Sydney.

„V bohatých zemích lidé platí ze svých kapes. V méně bohatých zemích platí svými životy,“ řekla Dingová agentuře Bloomberg. Veřejný sektor váže nejvíce z ekonomických škod – 31,2 miliardy dolarů.

Studie použila data ze 142 zemí světa a zaměřila se na choroby spojené s fyzickou neaktivitou. U nich spočítala výdaje na jejich léčbu (veřejné i soukromé), ztráty z produktivity a úbytek roků dožití. Chorob je sice podle Dingové dohromady 22, ale studie počítala s pěti nejdůležitějšími. Největší škody – 70 procent – způsobuje cukrovka 2. typu.

BRAND24

67,5 miliardy dolarů škod je podle Dingové ještě příliš konzervativní odhad. Ve skutečnosti má být číslo dvakrát až třikrát větší. „Je to jen špička ledovce,“ myslí si Dingová. Lékem je podle ní více pohybu. „Potřebujeme více investovat do toho, aby byl fyzický pohyb dostupný pro všechny.“

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje fyzickou nečinnost jako méně než dvě a půl hodiny středně náročné fyzické aktivity týdně. V USA této mety nedosahuje jeden člověk ze tří.


Víte, kolik stojí lidský život?

Jakou cenu má život? Neshodnou se ani odborníci

Ilustrační foto (Zdroj: Mladá fronta, archiv)

Čtěte dále:

Oteplování bude svět stát dva biliony dolarů, varuje OSN

Dieselgate dopadá na lidské zdraví mnohem více v Evropě než USA

Vztahy jsou klíčem k dlouhému životu, tvrdí nejdelší výzkum


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).