Menu Zavřít

Hyperloop One by měl začít fungovat v Dubaji

9. 11. 2016
Autor: čtk

První verze superrychlé verze dopravy společnosti Hyperloop One by měla začít fungovat ve Spojených arabských emirátech v Dubaji. Představitelé firmy a města se dohodli na spolupráci, která by měla vyústit v přímé spojení mezi Dubají a Abú Zabí.

Oznámení dohody proběhlo na dubajské Burdž Chalífa, nejvyšší budově světa. První fází projektu bude zmapování proveditelnosti trati, až poté by se přistoupilo na její samotnou realizaci.

Představitelé společnosti zároveň oznámili svůj cíl: zrealizovat přesun z Dubaje do Abú Zabí mezi dvěma letišti během dvanácti minut. Současným nejrychlejším spojením mezi oběma městy je nadzemní dráha, která cestující přepraví za hodinu. V budoucnu se počítá i s rozšířením tratí do saúdskoarabského Rijádu či do katarského Dauhá.

Už dříve v letošním roce byly oznámeny plány na propojení dvou kalifornských měst – Los Angeles a San Franciska. Podle expertů je však trasa mezi dvěma arabskými emiráty realističtější. „Její konstrukce skrze poušť znamená, že může být naplánována rovně. Systém totiž moc nezvládá zatáčky,“ říká profesor David Bailey z Aston Business School. „Místní vláda to totiž bude brát jako příležitost být součástí technologického předvoje.“

Dubaj se neustále rozvíjí. Staví zábavní komplex za 3 miliardy dolarů:

Dubaj se opět rozšiřuje. Staví zábavní komplex za 3 miliardy dolarů

Dubaj

Systém superrychlého cestování Hyperloop, který údajně dokáže vyvinout rychlost až 1200 kilometrů za hodinu, pochází původně od miliardáře a vynálezce Elona Muska, který však jeho technologické detaily předal dále ke komerčnímu použití. Ve vývoji systému, jenž počítá s využitím stlačeného vzduchu a magnetismu, pokročily dvě společnosti. Kromě Hyperloop One je to ještě Hyperloop Transportation Technologies, která v březnu oznámila, že systém zavede v Bratislavě. Slovenskou metropoli chce spojit s Vídní a Budapeští, případně i s Prahou.

První úspěšný test provedl Hyperloop One letos v květnu v poušti v Nevadě, kde stroj během 1,1 vteřiny zrychlil na 187 kilometrů za hodinu.


Dále čtěte:

BRAND24

Čína vyvíjí nejrychlejší maglev. Má jezdit až 600 km/h

Hyperloop One otestoval systém superrychlé dopravy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).