Menu Zavřít

Hamburk má novou dominantu. Labská opera připomíná moře

14. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

V Hamburku byla ve středu večer za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Joachima Gaucka slavnostně otevřena budova Labská filharmonie. Stavba, jejíž střecha připomíná rozbouřenou hladinu nedalekého Severního moře, se má stát novým symbolem přístavního velkoměsta.

„Prvním koncertem ve velkém sále začíná tlouct srdce Labské filharmonie,“ prohlásil hamburský primátor Olaf Scholz krátce před začátkem koncertu filharmonického orchestru televizní a rozhlasové stanice NDR pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka, který posluchače zavede na hudební cestu od renesance do současnosti.

Prezident Gauck se ve svém projevu vrátil i ke sporům, které stavbu doprovázely. Tento dům v řece, jak Gauck Labskou filharmonii označil, byl podle něj v uplynulých letech snem i noční můrou, blamáží i zázrakem. Konečný výsledek je ale podle hlavy státu klenotem německého kulturního národa.

Labská filharmonie, s jejíž stavbou se začalo v roce 2007, měla být původně dokončena už v roce 2010, po právních sporech a dalších průtazích se tak nakonec stalo až loni. Výrazně mezitím stoupaly náklady. Zatímco podle prvotních odhadů měla budova stát 77 milionů eur (dvě miliardy korun), nakonec byla zhruba desetkrát dražší, když se náklady zastavily až na částce 789 milionů eur (21,3 miliardy korun).

I přes všechny problémy je podle hamburského primátora Scholze dobře, že druhé největší německé město stavbu dotáhlo do konce. Věří, že tato „symfonie z kamene a skla“ nadchne svět. Právě nezvyklou kombinací stavebních prvků Labská filharmonie vyniká. Její základnu tvoří starý přístavní sklad z červených cihel, na němž je obrovská skleněná nástavba, která skrývá mimo jiné dvojici koncertních sálů.

Součástí budovy, která je přes 100 metrů dlouhá a v nejvyšším bodě 110 metrů vysoká, je také hotel s 244 pokoji, před čtyři desítky soukromých bytů, více než 500 parkovacích míst a menší koncertní sály nebo restaurace. Zajímavostí stavby, na jejíž vnitřní výbavě se podílela i česká sklárna Floriánova huť, je vyhlídková platforma umístěná ve 37 metrech nad zemí, která za dvě eura (54 korun) nabízí vynikající výhled na přístav i město.

BRAND24

Samotný velký koncertní sál pojme 2100 posluchačů, z nichž žádný nesedí dále než 30 metrů od dirigenta. V béžovém sále s rychle stoupajícími řadami šedých čalouněných křesel jsou také varhany s celkem 4765 píšťalami. I díky dvojitému odhlučnění, speciálně zakřiveným stěnám a kruhu pod stropem, který vrací zvuk zpět do sálu, by měla být akustika na nejvyšší úrovni.

Z čtyř tisíc posluchačů, kteří operu navštívili ve středu a ve čtvrtek, tisícovka byla vylosována z řad veřejnosti, zájem přitom projevilo přes 220 tisíc lidí. V příštích měsících v Labské filharmonii vystoupí mimo jiné Chicagský symfonický orchestr nebo vídeňští a berlínští filharmonici.

Podívejte se na další fotogalerie:

Čína otevřela nejvyšší most na světě. Tyčí se 565 metrů nad zemí

Švýcaři otevřeli nejdelší a nejhlubší železniční tunel světa

 Testovací jízda Gotthardským tunelem z října 2015

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).