Menu Zavřít

Etna ožila. Pro své chudé okolí je přesto požehnáním

6. 3. 2017
Autor: ČTK

V Itálii se minulý týden probudila sopka Etna, aby obyvatelům vesměs chudé Sicílie zařídila jedinečnou bezplatnou reklamu. Erupce strombolského typu zatím nepředstavuje pro lidi nebezpečí a nehrozí hmotné škody. Nejlépe je vidět z Catanie, třísettisícového města na jejím úpatí, které z nevyzpytatelného vulkánu umí těžit.

Etna, nejvyšší činná a druhá nejmohutnější sopka v Evropě, na jednu stranu hrozí častými erupcemi, ale na druhou stranu region i dobře živí. Hospodářský význam Etny se neomezuje jen na stimul turistického ruchu. Úrodná sopečná půda svědčí zemědělství na jejích svazích a láva je i zdejším základním stavebním kamenem pro dlažbu, domy i silnice, které tak sopku připomínají doslova na každém kroku. Dokonce i symbol města Catania, slon na centrálním Dómském na náměstí, je vytesaný ze sopečného materiálu.

Dojet k vulkánu městským autobusem a vylézt nahoru pěšky napadne jen málokoho. Návštěvníci nicméně výlet na Etnu chápou jako turistickou povinnost, kterou ochotně plní ať už s pomocí cestovní kanceláře nebo podnikavců z šedé zóny. S cenami začínajícími na částce 50 euro jde o dobrý byznys. Spokojení jsou nakonec i samotní turisté. Jejich „povinnost“ jim vulkán i v době klidu ozvláštní tlumeným hřměním stejně jako výhledem na pobřeží, jaký se jindy naskýtá snad už jen z okénka letadla.

 Etna Etna není jen jeden vrchol, jak to známe z Česka. Je to vlastně pohoří se soustavou kráterů.

Přehled nejvýznamnějších erupcí Etny a jejich následků
Kolem 122 př. n. l - zasaženo město Catania. Tehdejší římská vláda rozhodla, že postižená oblast nebude platit daně 10 let
1669 - jedna z největších erupcí v historii, zcela spustošila Catanii, (přesný odhad chybí, různé prameny hovoří o 3 tis. až 100 tis. mrtvých - pozn. red.)
1971 - láva pohřbila astronomickou observatoř Etna vybudovanou v 19. století, zničila lanovku vedoucí k vrcholu a vážně ohrožovala obce Sant Alfio a Fornazzo
1992 - 1993 - ohrožení města Zafferana. Zachránily je kamenné valy a poblíž erupce i výbušniny, díky nimž láva začala téct novým uměle připraveným korytem.
2001 - poničení horní stanice lanovky poblíž Etna Sud a turistického zázemí.
2002-2003 - sesuv východního svahu poškodil několik domů a erupce zničila turistické zázemí na svahu. Záznam části erupce se objevil ve filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů jako krajina planety Mustafar.
2007 - kvůli erupci úřady zavřely letiště Catania-Fontanarossa.
2008 - nejdelší ze čtyř erupcí, které zatím ve 3. tisíciletí proběhly. Trvala šest měsíců. Předchozí erupce z roku 2001, 2002–2003 a 2004–2005 trvaly nanejvýš tři měsíce.

Pramen: Wikipedia.org

Návštěvníka Catanie, druhého největšího města na Sicílii, překvapí dvě věci - všudypřítomný chaos a neteční obyvatelé. Výmluvně to ilustruje doprava, pro jejíž způsob je jen příznačné, že tu neexistuje automobil bez škrábance. A podle místní bohorovnosti, dokud auto jezdí, nic se na něm neopravuje.

 Hlavní Dómské náměstí v Catanii. Uprostřed na podstavci symbol města - slon. Jak jinak, vysochaný z lávy Etny. Hlavní Dómské náměstí v Catanii. Uprostřed na podstavci symbol města - slon. Jak jinak, vysochaný z lávy Etny.

Pojištění all risk? Tomu nevěřte

V samotném provozu většina řidičů nectí žádná pravidla, přičemž plná nástrah je i cesta pěšky. Zvláště nevyzpytatelné jsou všudypřítomné kličkující skútry. Nespoléhejte na to, že jste na přechodu. Jedno auto vás pustí, druhé porazí. „Civilizace pro mne končí někde pod Římem,“ tvrdí Tomáš Štěpánek, který do Catanie přijel studovat. Má tu už roční zkušenosti. Aby něco zažil, přijel z Česka až do Catanie vlastním autem. „První můj zážitek byl, že mě hned první den porazil řidič skútru. Samozřejmě mi vysvětlil, že je to moje chyba.“

Absenci řádu a pravidel potvrzuje i místní hromadná doprava. Není sice drahá, jen nezjistíte, zda a kdy autobus pojede. S jízdním řádem nepočítejte, budete rádi, když najdete zastávku.

Prohlédněte si fotoreportáž:

Někdy bus přijede na minutu přesně, jindy vůbec. Je dobré vědět i to, že v Catanii linky nejezdí tam a zpátky, jako v Česku, nýbrž kolem dokola. Takže naproti od stanice by člověk čekal marně - pokud by ovšem nezafungovali místní podnikavci. Zahlédne-li kolemjedoucí řidič bezradného turistu, obratem mu nabídne svezení. S trochou štěstí si za svou službu neřekne o mnoho víc, než by stál lístek na hromadnou dopravu.

Tolerovaní migranti

„Katánci nejsou líní, spíš pohodlní a spokojení s tím, co mají. Proto se ani nesnaží učit cizí jazyky a s angličtinou jsou na štíru. Anglicky si tu nejlépe popovídám s migranty,“ dělí se o zkušenost český student. Běženců - především z Afriky - je v Catanii spousta. Není divu, vždyť to mají přes moře co by kamenem dohodil. Jedná se téměř výhradně o ekonomické migranty. Černoši žijí ve slumech na předměstí Catanie, kde si provizorně opravují opuštěná obydlí. Sdružují se ve svých koloniích, prodávají lepší i horší zboží a Catáncům nevadí. Nechávají je na pokoji.

 Muži v Catanii jsou neskutečně hraví. Mladší sází na fotbal, starší hrajou karty. Pokud budete hledat v Catanii muže, jděte buď do sázkovky nebo někam, kde se hrajou karty. Třeba na ulici

BRAND24

Čtěte také:

Ne vše je tady al dente

20 nejdražších měst světa. Někde lze vyžít jen za 120 tisíc

Itálie si na záchranu bank chce půjčit 20 miliard eur

Kde se pracuje nejlíp? Česko je 23. na světě, předčilo i Francii

Albánie se zbavuje tíživého dědictví a míří do unie

Rodinný život je pro Albánce základním pilířem. Nedělní sváteční setkání všech generací je samozřejmostí. (autor: Miroslav Tryner, Euro.cz)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).