Menu Zavřít

ČVUT spolupracuje s Amazonem na vývoji bota

16. 11. 2016
Autor: Xavier Caré / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

České vysoké učení technické se dostalo do exkluzivního výběru 12 vysokoškolských týmů, které se utkají v soutěži o vývoj bota. Kromě milionů korun to pro školu znamená začátek spolupráce s technologickou divizí Amazonu.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) patřící pod ČVUT byl vybrán ze stovky uchazečů mezi 12 organizací soupeřících ve vývoji nejkvalitnějšího zařízení, které může s člověkem komunikovat na „lidské úrovni“, takzvaného bota. Zařadil se po bok tak významných univerzit, jako jsou Princeton University, University of California či Carnegie Mellon University.

Výzvu pro studenty robotiky vypsala divize Amazonu Alexa. Technologická firma rozdělí mezi studenty celkově 2,7 milionu dolarů tedy zhruba 66 milionů korun.

„V tuto chvíli bude studentům zasláno 100 tisíc dolarů. Mimo jiné bude zcela zdarma poskytnuto cloudové centrum, přístup na Amazon web services a budou zaslány také samotné přístroje Alexa. Zmíněná nefinanční podpora je v tuto chvíli pro studenty možná ještě významnější. Celá soutěž je pak pro CIIRC ČVUT velkou výzvou,“ říká pro Euro.cz mluvčí CIIRC Lucie Budinová.

V případě, že mezi 12 týmy v soutěži česká škola uspěje, získá dalších 500 tisíc dolarů. Pokud by se vítěznému týmu podařilo udržet s robotem plynulou konverzaci o délce více než 20 minut, získá další milion dolarů.

12 týmů v soutěži Alexa Prize
Czech Technical University in Prague: Prague, Czech Republic. Team Name: eClub
Heriot-Watt University: Edinburgh, Scotland. Team Name: WattSocialBot
University of Edinburgh: Edinburgh, Scotland. Team Name: Edina
University of Montreal: Montreal, Quebec, Canada. Team Name: MILA Team
University of Trento: Trento, Italy. Team Name: Roving Minds
Carnegie-Mellon University: Pittsburgh, Pa. Team Name: CMU Magnus
Carnegie-Mellon University: Pittsburgh, Pa. Team Name: TBD
Princeton University: Princeton, N.J. Team Name: Princeton Alexa
Rensselaer Polytechnic Institute: Troy, N.Y. Team Name: BAKAbot
University of California, Berkeley: Berkeley, Calif. Team Name: Machine Learning @ Berkeley
University of California, Santa Cruz: Santa Cruz, Calif. Team Name: SlugBots
University of Washington: Seattle. Team Name: HuskyBot

Vývoj robotiky v CIIRC ČVUT na této technologii započal ještě mnohem dříve, než byla podána samotná přihláška do projektu. „Již nyní existuje jejich vlastní Alquist bot a Yoda a jeho vývoj bude pokračovat i po ukončení soutěže v listopadu roku 2017,“ uvádí Budinová.

S Amazonem chce vysoká škola spolupracovat na vývoji robota, který se bude chovat, jako člověk. „Jedná se totiž o zcela zásadní otázku, zda bude v budoucnu robot vůbec někdy schopen plynulé konverzace na úrovni člověka. Ještě pořád je co zlepšovat a téma pravděpodobně zůstane ještě řadu let otevřené,“ říká Budinová.

BRAND24

Divizi Alexa otevřel Amazon loni. V rámci hubu pracuje na vývoji umělé inteligence na deset tisíc vývojářů. Kód projektu je veřejně dostupný s cílem dát příležitost vylepšovat ho komukoliv na světě. Robotický mozek má v současnosti naučených zhruba 3000 dovedností. Robot s myslí člověka by mohl najít uplatnění v širokém spektru lidské činnosti.

Čtěte také:

Inovace roku? Alexa od Amazonu

5 slavných firem, které začínaly v garáži

Amazon jako Uber. Doručovat za něj může kdokoliv


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).