Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Jaké jsou výhody online půjčky?

Potřebujete doplnit svůj finanční rozpočet, ale do výplaty je daleko? Nebo se objevily…

Objevte e-shop specializovaný na obalové materiály

Dnes už není nic výjimečného vlastnit e-shop či jinak prodávat věci přes internet. Má to…

Let It Roll Open Air 2019 – Rozhovor Zdeněk Souček

Suki, vlastním jménem Zdeněk Souček, je jednou z nejdůležitějších postav české drum…

 Che bella cosa
Che bella cosa
Autor: Archiv

Che bella cosa: pořádná neapolská pizza v Plzni

Klára Donathová 10. června 2018, 06:00  -  Klára Donathová
 Che bella cosa
Che bella cosa
Autor: Archiv
10. června 2018, 06:00

Pizzerii najdete na náměstí každého, byť i malého města. Pro mnohé je to jistota přijatelného oběda, pro mě jeden z největších gastronomických nešvarů posledních dvou desetiletí. Společným znamením bývají jídelní lístek psaný kvazi italštinou, ingredience podřadné kvality a jejich kombinace, které by leckterému horkokrevnému Italovi způsobily infarkt. Přitom pizza je právě proto tak populární, že jde o relativně snadné a levné jídlo, i když se na ni použije to, co na ni patří.

Opravdovou italsky chutnající pizzu s tenoučkým těstem a silnějšími vyššími okraji s připálenými puchýřky, které ukazují na správné vykynutí, se snažím najít od chvíle, kdy jsem se do Čech vrátila ze studií v Itálii. A to už je opravdu hodně let. Nenapadlo mě, že ji najdu v Plzni. Na Pizzerii Da Pietro v plzeňských Smetanových sadech mě upozornili kamarádi a přísahali, že je to ta pravá. Moc jsem jim nevěřila, ale za pravdu jsem jim dala v podstatě ve chvíli, kdy jsem vešla.

Ne že by mě uhranul do modra laděný interiér, ale když jsem proti vchodu viděla stát krásnou nablýskanou pec na dřevo obloženou černou mozaikou a pod ní vyrovnané špalíky bukového dřeva, svitla mi naděje. Když jsem si pak pozorně prohlédla pizzaiola, nemusela jsem ani čekat na to, až promluví. Původ z italského jihu rozhodně nezapřel. A pak už to jelo. Pozorovat ho při práci byla radost, úspornými pohyby připravoval jednu pizzu za druhou. Vložil do pece, několikrát ji nadzvedl, otočil, případně přemístil pro dopečení a za chviličku byla venku. Voňavá a lákavá.

Che bella cosa ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

K radosti mi ale stačil i pohled do jídelního lístku. Žádné chyby, žádné šílenosti, naopak. V nabídce najdete všechny klasické pizzy a k nim ještě něco sezonního navíc. Nevystačí tu s jedním druhem rajčat, kterými jsou tradiční San Marzano, ale na některých plackách najdete i rajčata Piennolo del Vesuvio nebo žlutá rajčata z Kampánie - regionu, jehož hlavním městem je kolébka pizzy Neapol.

Pizzeria Da Pietro
• Smetanovy sady 4, Plzeň
• T: 608 249 000
www.dapietro.cz
• Otevřeno: Po-Čt 11-22; Pá-So 11-23; Ne 12-21

Základním sýrem je tu mozzarella flor di latte, na eidam a podobné zhůvěřilosti tu naštěstí můžete zapomenout. Velkou část surovin si vozí přímo z Itálie, včetně vino della casa, bez kterého se žádná italská restaurace neobejde, ale u nás to není zrovna známka kvality. Tady je domácí toskánské víno pitelné a k pizze bude vhodným doprovodem.

Pizza všech pizz

K základnímu testování dobře udělaného a vykynutého těsta, rajčat, která musejí být vyváženě sladkokyselá, ale ne doslazovaná, a kvalitní mozzarelly, která má být čerstvá, buď z kravského, nebo bůvolího mléka, nejlépe poslouží pizza všech pizz, čili Margherita (149 korun). Základní ingredience, tedy vedle těsta i rajčata San Marzano, mozzarellu flor di latte, bazalku a panenský olivový olej, u Pietra doplňuje ještě trocha parmezánu. Těsto je dokonalé, uprostřed tenké tak, že trojúhelník pizzy nejde snadno zvednout z talíře k ústům, právě tak to má být. Skvělé je i ochucení. Margheritu tu mají i v lehce zauzené verzi se sýrem provola (149 korun), kterou mohu vřele doporučit.

Che bella cosa ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )


Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář


Interiér restaurace je jednoduchý, papírová prostírání slouží zároveň jako jídelní lístek. Milá a rychlá obsluha odpovídá typu podniku a jediné, co mě úplně nenadchlo, bylo tiramisu. Na druhé straně, sníte-li celou pizzu, dezert už se do vás stejně nevejde. Pokud to máte stejně jako já, že vám pizza stačí dvakrát za rok, vypravte se na ni do Plzně. Lepší poměr cena / výkon budete hledat stěží.

Přečtěte si další recenze:

Paloma Restaurant: stoprocentní péče za hranicí Prahy

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Čtěte také

 Ilustrační foto

Objem hypoték v pololetí klesl o 20 miliard korun. Banky poskytly 36 tisíc úvěrů

České banky poskytly v prvním pololetí 2019 lidem 36 tisíc hypotečních úvěrů za celkem 80…

před 5 hodinami

Makrooko Miroslava Zámečníka

Jed na hraboše a cit ve špičkách prstů

Šetříš na orbě, střídáš po sobě řepku s pšenicí, kašleš na biologickou kontrolu a invaze…

před 5 hodinami

Události  Uhelná elektrárna v Mělníku

Ekologové žádají konkrétní datum konce uhlí. Svazy varují před okamžitým odstavením elektráren

Ekologické organizace Hnutí Duha, Zelený Kruh a Greenpeace chtějí od nově ustavené uhelné…

před 7 hodinami

 Brexit, ilustrační foto

Johnson cítí šanci. Naděje na dohodu o brexitu se podle něj přiblížila

Šance, že se Británii nakonec podaří Evropskou unii opustit na základě dohody, se zvýšila…

před 7 hodinami

 Plynový sporák

Výhody poskytované dodavateli energií zná jen 38 procent spotřebitelů, vyplývá z průzkumu

Většina českých spotřebitelů neví, jaké služby navíc jim nabízí jejich dodavatel…

před 7 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Sami jsme šťastní, ale ostatní nemusíme
E-mail – dobrý sluha, nebo zlý pán?
Jak může evidence na úřadu práce zvýšit důchod?
V práci se vám nelíbí? Tak ji změňte
Je Česko kryptoměnovou těžební velmocí? Jak začít těžit?
Auta
Dacia Duster jezdila už v 80. letech. I tehdy to byl…
Lynk & Co 03 Cyan je čtyřválcová předokolka, která na Ringu „překonala“ Mégane R.S. Trophy-R i Project 8
Porsche Taycan ukázalo své v podstatě poslední tajemství. Podívejte se, jak vypadá uvnitř
Kvíz: Uhodnete model auta na fotce?
Auto jako kafe: V Británii testují možnost koupit nový automobil na ulici v automatu
Hry pro příležitostné hráče