Menu Zavřít

Česko láká. Už třetím rokem neustále přibývá turistů

9. 8. 2016
Autor: čtk

V českých hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí roku přenocovalo téměř 4,6 milionu turistů, což je meziročně o 3,1 procenta více. Počet nocí strávených v hotelech a penzionech vzrostl o procento na 11,6 milionu nocí. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již třetím rokem.

Mezi ubytovanými převažovali cizinci, kterých bylo zhruba o 273 tisíc více než českých hostů. Pětinu zahraniční klientely tvořili Němci, následovali Slováci a Američané, velký zájem měli i Poláci a Britové. Ve druhém čtvrtletí také poprvé přijelo do Česka více turistů z Číny (96 400) než z Ruska (90 300).

Hosté ze zahraničí strávili v ubytovacích zařízeních o 1,4 procenta méně nocí než loni, méně využívali hlavně hotelů. „Pokles počtu přenocování zahraniční klientely byl naposledy zaznamenán na začátku roku 2014,“ uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Naopak Češi strávili v tuzemských hotelech o 9,4 procenta nocí více.

Nejvíce přenocování zaznamenala ubytovací zařízení v Praze, kde ale byli hosty z 90 procent cizinci. Z celkového počtu turistů v metropoli bylo 1,59 milionu cizinců. Čechů z ostatních regionů země zavítalo do Prahy téměř 253 tisíc, meziročně o 11,4 procenta více. Zatímco čeští turisté ale v hlavním městě od dubna do června nocovali častěji než loni, cizinci strávili v ubytovacích zařízeních o 2,8 procenta nocí méně. Češi strávili nejvíce nocí v jižních Čechách, Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě. Průměrná doba pobytu činila 2,5 noci, což bylo méně než před rokem.

Dovolená v Británii vyjde kvůli slabší libře levněji

Slabá libra zvyšuje zájem turistů o Británii

Londýn, ilustrační foto

Celkově vzrostla od dubna do června návštěvnost českých hotelů o 4,1 procenta na 3,3 milionu hostů. Více lidí se ubytovalo také v penzionech, klesla naopak oblíbenost kempů. V téměř všech krajích Česka počet ubytovaných turistů meziročně vzrostl, výjimkou jsou kraje Plzeňský a Královéhradecký. Ve středních Čechách pak zůstal na loňské úrovni. Nejvíce turistů navštívilo tradičně Prahu, nejméně Pardubický kraj.

České a moravské lázně navštívilo ve druhém čtvrtletí 197 tisíc lidí, tedy o 4,5 procenta více než o rok dříve. V lázeňských zařízeních i déle zůstávali, počet jejich přenocování se zvýšil o 5,6 procenta. Své pobyty ale prodlužovali podle ČSÚ domácí lázeňští hosté, zahraniční klientela je zkracovala. V Karlovarském kraji, který trvale vykazuje více než polovinu z celkového počtu příjezdů i přenocování v lázeňských zařízeních, vzrostly příjezdy domácích hostů o 17,6 procenta a cizinců o půl procenta.

Expert: Turistů přibývá i díky bezpečnosti
Podle Jana Musila, odborníka společnosti PwC na hotelnictví přispívá k nárůstu počtu turistů v Česku zdejší bezpečnostní situace a hrozba teroristických útoků v jiných evropských státech. Turistů z Evropy v ČR podle něj přibývá i díky ekonomickému růstu, z žádné významné sportovní události země letos netěží.

Hrozbu zejména z pohledu hostů ze zámoří představují podle Musila teroristické útoky v Evropě, pro řadu Čechů je to naopak důvod nevyjíždět ven a užít si tuzemskou dovolenou. „Celkově tak letos v Praze očekáváme nepatrný nárůst obsazenosti hotelů z loňských 75 na 76 procent. Průměrná cena za hotelový pokoj by měla vzrůst o necelých 100 Kč na 2212 korun za noc,“ uvedl Musil.

Dále čtěte:

BRAND24

Francii po útocích ubývají turisté, hlavně boháči ze zámoří

Řecká turistika se potácí mezi brexitem, převratem a uprchlíky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).