Menu Zavřít

Budou roboti bezpeční? Incident v supermarketu vzbuzuje otazníky

14. 7. 2016
Autor: Knightscope, Inc.

Historicky prvním robotem, který prolomil jeden z Asimovových zákonů robotiky, se stal "bezpečák" v americkém supermarketu. Porazil a přejel dítě.

Bezpečnostní bot Knightscope K5 vypadá trochu jako plechovka a obávané robotické lovce lidí z filmové série Terminátor nepřipomíná téměř v žádném ohledu. Srážka s ním přesto může bolet. Stroj váží 137 kilogramů při výšce jeden a půl metru.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil šestnáctiměsíční Harwin Cheng, kterého robot minulý týden porazil v jednom ze supermarketů v kalifornském Stanfordu.

Harwin, který se na chvíli vzdálil z dohledu svých rodičů, se proti robotovi rozběhl. Ten se mu snažil vyhnout, ale když chlapec neudržel rovnováhu a upadl na zem, jeho senzory ho nedokázaly zaznamenat.

„Robot trefil mého syna do hlavy a on upadl tváří na zem. Robot se ale nezastavil a mého syna přejel,“ sdělila Harwinova matka Tiffany Tengová místním médiím. „Harwin plakal jako smyslů zbavený a on přitom téměř nikdy nepláče,“ dodala. Její syn měl přitom štěstí. Ze srážky vyvázl jen s několika odřeninami.

Bezpečnostní bot K5 Knightscope v americkém supermarketu srazil batole.

Šestnáctiměsíční Harwin Cheng po srážce s robotem utrpěl pohmožděniny ( Zdroj: Twitter)

Podle Harwinových rodičů to ale není první incident. Pracovník ostrahy supermarketu jim měl údajně sdělit, že ten samý robot zranil dítě i několik dní předtím.

Model bezpečnostního robota vyvinutý technologickým start-upem Knightscope se sídlem v Sillicon Valley by přitom měl jakékoliv cizí objekty bezpečně identifikovat. Disponuje videokamerou, termovizní a senzory kvality vzduchu. Jeho hlavní pracovní náplní je odhalit potenciálně nebezpečné či kriminální aktivity a okamžitě o nich informovat své lidské zaměstnavatele.

Co jsou to zákony robotiky?
Zákony robotiky jsou pravidla chování robotů, které definoval americký spisovatel science-fiction ruského původu Isaac Asimov. Robot podle nich nesmí nikdy ublížit člověku ať už záměrně či svou vlastní nečinností. Zároveň musí vždy uposlechnout příkazů člověka, pokud nejsou v rozporu s pravidlem uvedeným výše. Robot má podle Asimova také povinnost chránit sám sebe avšak pouze v případech, kdy tím neporuší jedno z uvedených pravidel.

Lze očekávat, že jeho nedávná srážka s dítětem podnítí diskuzi točící se okolo bezpečnosti vývoje na poli umělé inteligence a robotiky, kterou v rámci projektu OpenAI podnítil miliardář Elon Musk.

Tématem se zabývá i Google. Ten v rámci projektu Deep Mind investuje do vývoje softwarové pojistky, která by mohla umělou inteligenci v případě, že se vzbouří, jednoduše vypnout.

Zároveň se ale Google z robotiky stahuje. Od března prodává společnost Boston Dynamics, kterou v rámci Alphabet vlastní. Roboti z dílen Boston Dynamics totiž podle něj na veřejnost působí hrozivým dojmem a ten má údajně vrhat špatné světlo i na samotný Google. Potenciálním kupcem by prý mohl být Amazon či japonská Toyota.


Přečtěte si, kdo další chce v budoucnu těžit z vývoje umělé inteligence:

Zuckerberga zajímá, co si píšete. Facebook pohlídá umělá inteligence

BRAND24

NASA pořádá souboje robotů. Vítěz může letět do vesmíru

Hyundai pracuje na exoskeletonu, poskytne nadlidskou sílu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).