Menu Zavřít

Britská „kulturní revoluce“: Nechceme se učit o bílých filozofech

29. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Studenti Londýnské univerzity si postavili hlavu. Bílé filosofy chtějí studovat jen s kritickým odstupem.

Politická korektnost se utrhla ze řetězu a špatný vtip se stává realitou. Studenti na prestižní London University to s „kulturní revolucí“ myslí vážně a jejich svaz při ústavu afrických a orientálních studií trvá na tom, aby základ studia filosofie tvořili filosofové „afrického či asijského původu“.

Klasikové západního myšlení jako Kant či Descartes podle nich totiž vyvolávají kolonialistické asociace. Jejich iniciativa je prý součástí širšího záměru zbavit univerzitu jejího koloniálního dědictví. Mladým aktivistům vadí nejen osvícenci. Proti srsti jim je i antický myslitel Platón. Ze starých Řeků kolonialismus zřejmě přímo čiší: kolonie zakládali například v Turecku, tehdejší tzv. Malé Asii. Řekové se rovněž úspěšně bránili Peršanům a měli otroky. Lze pouze spekulovat o tom, kdo studentům po uskutečnění jejich změn v sylabu ze starověkých myslitelů zbude: pravděpodobně jen Sv. Augustin, který byl podle určitých zdrojů černoch, na druhé straně ale „nezdravě“ propagoval křesťanství.


Zuckerberg míří do politiky. Čtěte více:

BRAND24

Zuckerberg prezidentem? Letos chce objet všechny státy USA


Prozatím londýnští studenti naráží na zarputilý odpor svých profesorů, kteří pro jejich nároky nemají pochopení. Jeden z učitelů Roger Scruton dokonce označil jejich iniciativu za „ignoranci“. „Nemůžete ze studijního programu vyřadit celou jednu oblast intelektuálního poznání,“ sdělil. Podle dalšího akademika Antonyho Seldona, jenž působí jako vysoký představitel na univerzitě v Buckinghamu, zase existuje nebezpečí, že se politická korektnost „vymaňuje z kontroly“. „Potřebujeme svět poznávat a ne přepisovat historii,“ postěžoval si Seldon médiím.

Otázkou je, jak dlouho odpor výdrží. Britský vzdělávací systém bude kvůli nově zaváděným reformám pravděpodobně nátlaku studentů čelit se stále menším úspěchem. Nová politika totiž klade osobní blaho studujících do středu zájmu každé vzdělávací instituce a částečně podle toho i školy hodnotí. Univerzity tak mohou i na absurdní požadavky nespokojených studentů v budoucnu přistupovat stále častěji. Před pohromou, jakou tato politika může pro univerzitní prostředí představovat, britští akademici již varovali. Ohrožovat podle nich může na univerzitách svobodu slova.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).