Menu Zavřít

Britové nevěří úřadům. Emise si měří sami

6. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Mnoho lidí si ve Velké Británii pořizuje vlastní přístroje k měření emisí. Oficiálnímu monitorovacímu systému nevěří, případně chtějí přesně vědět, jaká je kvalita ovzduší u jejich domu nebo u školy, kam chodí jejich děti.

Ve Spojeném království se stalo znečištění ovzduší tématem pro mnohé občany, kteří v něm spatřují spíše konkrétní zdravotní riziko než obecný ekologický problém. Proto si stále více z nich chce změřit čistotu vzduchu, který dýchají v místě svého bydliště, případně chtějí vědět, co dýchají jejich děti u škol a dětských hřišť.

Stoupající poptávku po přístrojích měřících emise potvrdila britská ekologická organizace Děti Země. Hlavním důvodem prý je, že oficiálním údajům mnoho lidí nevěří. Vlastní měření „nebezpečných” úrovní emisí provádí i jejich 70 lokálních poboček organizace. Vnímají stále stoupající zájem řadových Britů o vlastní měřicí přístroj.

“Jsme překvapeni vysokou poptávkou po našich přístrojích. Přes čtyři tisíce lidí je použilo za méně než rok. Občané naměřili znepokojující úrovně znečištění ve svém okolí, ať se jedná o městské oblasti nebo mimoměstské,“ řekl Guardianu Oliver Hayes z Dětí Země.

Lidé se zajímají zejména o kvalitu ovzduší tam, kde žijí, chodí do práce, nebo tam, kde chodí jejich děti do školy. Především jde o místa, kde chybí oficiální monitorovací stanice.


Boj o čistý vzduch v Británii:

Zachraňte děti. V Británii se rozhořel emotivní boj o diesely

 Ulicemi britských měst možná budou jezdit výlučně jen elektromobily


Že je oficiální měření emisí nedostatečné, potvrzuje i Benjamin Barratt z King´s College London, jenž vyučuje o kvalitě ovzduší. V důsledku toho stoupá poptávka po měření soukromém.

„Téma znečištění vzduchu se posunulo od ekologických námitek ke zdravotním obavám. O zdraví se lidé zajímají více zejména proto, že se týká jejich rodin a kamarádů ze sousedství. Proto dochází k nárůstu vlastního měření čistoty vzduchu,“ vysvětlil. Pokud se měření dělá správně, může pomoci přesněji monitorovat úrovně znečištění a pomoci v rozhodování, jak zdroje znečištění omezit.

V některých městech vznikají i občanské internetové stránky, jež o znečištění v dané lokalitě podrobně informují. Například v Bristolu. Používají platformu projektu Luftdaten, který umožňuje data o emisích zveřejňovat a radí komunitám, jak emise měřit. Podobné stránky jako v Bristolu vznikají i v jiných městech ve Velké Británii.

„Stále více lidí to dělá. Nemusí to být vždy úplně stejné, v Bristolu znám jednoho pána, který si koupil přenosné zařízení z USA za 200 dolarů a půjčuje jej v okolí, aby si lidé změřili úrovně emisí,“ naznačil směr aktivit měření emisí Sam Prince z Bristolu, který se stará o internetové stránky znečištění ve městě.


Jak na znečištění reaguje britská vláda? Čtěte více:

Vyrobte letecké palivo z odpadků. Londýn rozděluje 600 milionů

Odpadky mají sloužit jako zdroj nízkoemisních paliv.


Podobný projekt mají spustit i v Leedsu. Vlastní měření lidé dělají částečně i kvůli tomu, že v jejich místě bydliště neexistuje oficiální měřící stanice. „Znečištění vzduchu může být v jednom místě v pořádku, ale o dalších 300 metrů dál už to může být špatné,“ dodal Prince s tím, že vládní data jsou mnoha lidem k ničemu a snaží se získat vlastní důkazy o tom, že na mnoha místech jsou limity překračovány.

Prince chce vytvořit podrobnou mapu znečištění v Bristolu, aby spoluobčané měli možnost se nejvíce znečištěným oblastem vyhnout, například pokud jezdí do práce na kole, aby si mohli naplánovat čistší a bezpečnější trasu. Stejné aktivity vznikají i v Eastbourne v hrabství Východní Sussex nebo Chorley v hrabství Lancashire. V Catfordu v jižním Londýně mají místní vlastní monitorovací systém od července 2017.

Ted Burke z Clean Air Catford tvrdí, že hodnoty znečištění jsou v některých místech až dvojnásobné, než povolují normy. Často v sousedství základních škol. Iniciativa chce tlačit na místní samosprávu, aby proti znečištění něco dělala.

Robert Price z města Eastbourne v jižní Anglii, které je považováno za jedno z nejvíce zamořených v Anglii, chtěl mít vlastní data o ovzduší. Měření si dělá měsíc. Koncentrace polétavého prachu často překračuje limity Světové zdravotnické organizace. Aby byly porušovány evropské limity, musí mít k dispozici data měření alespoň za rok. Stále více lidí se mu přes sociální síť hlásí s tím, že mu chtějí v jeho občanské aktivitě pomáhat.

Tak vznikla iniciativa Clean Air Eastbourne. Její členové koupili dalších sedm senzorů, které měří emise nezávisle na místní radnici. „Mít vlastní data nám pomáhá zjistit, jaký vzduch vlastně dýcháme. Pokud to nedělá pořádně vláda, musíme do toho vstoupit my,“ řekl Price k občanskému měření emisí v Británii.

BRAND24

Související články:

Britský expert: I elektromobily jsou špinavé. Stopka pro spalovací motory nestačí

Británie zakáže prodej benzinových a naftových aut. Od roku 2040

 Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).