Menu Zavřít

Na kroupy s bitevníkem. Meteorologové chtějí přijít na kloub ničivému počasí

24. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kroupy patří k meteorologickým jevům s největší ničivou silou. Ve Spojených státech způsobují ročně miliardové škody na majetku. Jak kroupy během bouřky vznikají, bude nyní zjišťovat vysoce odolný bitevník A-10.

Obavy z toho, že škody způsobené kroupami budou růst s tím, jak poroste průměrná globální teplota Země, vedou americké vědce k tomu, aby využili odolný armádní bitevník pro podrobné studium vzniku kusů ledu v bouřkových mracích.

Andrew Heymsfield z Amerického národního centra pro výzkum atmosféry NCAR uvedl, že laboratoř jedná s vojenským námořnictvem, aby vědci mohli využít bitevní letoun Fairchild A-10 Thunderbolt II, známý pod přezdívkou „prase“. Letadlo má být vybaveno meteorologickými přístroji, s nimiž bude sbírat potřebné údaje.

Bitevník má velmi odolnou konstrukci, kabina pilota je chráněna titanem. Co dokáží udělat kroupy s běžným dopravním letadlem se ukázalo letos v červnu. Airbus A319-100 na lince ze San Antonia do Phoenixu byl donucen nouzově přistát, protože kroupy zcela zdemolovaly „čumák“ letounu a přední sklo.

Meteorologové reagují na to, že kroupy jsou stále větší a ničivější. Letos byl stanoven rekord velikosti kusů ledu, které padají na zem na jižní polokouli. V Argentině v únoru padaly kroupy velikosti až 18 centimetrů.

Vedoucí meteorolog floridského institutu pro pojištění podnikatelů a domácností IBHS Ian Giammanco zdůraznil, že se na nebezpečí krup často zapomíná. „Kroupy jsou ale zodpovědné za téměř 70 procent zničeného majetku pojištěnců během bouřek ve Spojených státech,“ řekl. Letos tyto škody dosáhnou podle jeho odhadu deseti miliard dolarů (223 miliard korun).


Jak se změní Česko? Teplo jako na Jadranu a pořádné sucho, na citrony ale zapomeňte

 Sucho - ilustrační foto


Naléhavost výzkumu vzniku obrovských krup ukazuje i to, že Colorado Springs letos na začátku srpna zasáhly kroupy, jež zranily několik lidí a poškodily asi čtyři stovky vozů. Andreas Prein z NCAR tvrdí, že těžká krupobití budou na území USA s velkou pravděpodobností stále častější. Teplejší a vlhčí vzduch dává bouřím větší sílu.

Je třeba dalšího výzkumu, aby bylo možné popsat vliv klimatických změn na tvorbu bouří s extrémně velkými kroupami, dodal Prein. Kroupy vznikají tím, že vzdušný vír během bouře nasaje vlhký vzduch. Ve vyšší poloze se ochladí a voda rychle zmrzne. Často kroupy nemají oválný tvar, ale mají i hroty, které mohu způsobit větší škody na majetku, varoval Giammanco.

BRAND24

Dále čtěte:

Na poloviční cestě k uvaření. Jak žít ve městech při 50 stupních Celsia?

Vyschlé Česko: sucho je na 92 procentech území

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

 Krajinný a lesnický ekolog Josef Fanta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).