Menu Zavřít

Bez mobilu ani ránu: víc než polovina lidí cítí úzkost bez telefonu v dosahu

14. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Třesou se vám ruce úzkostí, když jste bez mobilu? Pak podle čerstvého průzkumu patříte k větší části lidstva.

Zpravodajství, nakupování, bankovnictví, to vše v dnešním světě prostupují mobilní zařízení. Obava lidí, že něco propásnou v případě, že mobil zrovna po ruce není, je tak v zásadě opodstatněná. Celá polovina současných teenagerů se podle neziskové organizace Common Sense Media cítí být na svých mobilech zcela závislá, píše web televize CNN.

Informační a analytická agentura Nielsen se na mobilní technologie zaměřila z pohledu zákazníka a spotřebitele. Do svého šetření zahrnula na 30 tisíc respondentů v celkem třiašedesáti světových zemích. Cílem bylo zjistit, jak mobilní zařízení ovlivňují životy lidí ve třech odlišných, ale souvisejících odvětvích: nakupování, bankovnictví a způsoby platí.

Až dvě třetiny respondentů si podle závěrů studie svůj život bez mobilních zařízení nedokáží představit vůbec, 70 procent jedinců z reprezentativního vzorku pak uvádí, že mobily jednoznačně zvyšují kvalitu jejich života. Více než polovina (53 procent) lidí se pak v případě, že nemají mobil na dosah ruky, cítí úzkostně.

Mobily mění pravidla hry

„Mobilní platforma bude mít dopady na celý ekosystém maloobchodu,“ říká ředitel finančních služeb Nielsenu Stuart Tagg. „Nejenom, že nám mobilní zařízení přinese nového zákazníka, ale zároveň umožňuje i personalizovat celou nákupní zkušenost. Produkty a služby tak mohou být ušity doslova na míru,“ dodává.

Nejvíce přes mobily nakupují lidé v Asii a pacifickém regionu. Za posledních šest měsíců si něco přes mobilní zařízení koupila polovina respondentů v Číně a necelá polovina (49 procent) v Indii. Přímé platby přes mobilní zařízení se pak největší popularitě těší v rozvojových zemích, kde značné množství populace nemá bankovní účet. V Indii využívá mobilů pro placení 46 procent respondentů, v Indonésii pak 37 procent. Během příští dekády by celková suma bezhotovostních plateb díky mobilním technologiím mohla narůst o 10 bilionů dolarů.

Co o lidech a mobilech tvrdí Nielsen
53 procent lidí se bez mobilu cítí úzkostně

44 procent lidí tvrdí, že díky telefonům činí při nakupování lepší rozhodnutí

53 procent lidí mobily využívá k porovnávání cen

44 procent lidí na svých telefonech hledá slevy a výhodné nabídky

66 procent lidí souhlasí s tím, že elektronická forma komunikace začíná nahrazovat tu reálnou

47 procentům lidí to ale nevadí, protože raději chatují či píší zprávy, než by se svým protějškem reálně hovořili

O technologiích čtěte více:

Poslední vynález. Skončí s umělou inteligencí lidské bádání?

BRAND24

Samsung ukončil výrobu „hořících“ smartphonů Galaxy Note 7

Biologická divize Samsungu míří na burzu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).