Beef Bar (Autor: Hynek Glos)
Beef Bar (Autor: Hynek Glos)
Autor: Hynek Glos

Beef Bar: Jednoduchá dokonalost

Holec 29. srpna 2016, 08:00  -  Petr Holec
 Beef Bar (Autor: Hynek Glos)
Beef Bar (Autor: Hynek Glos)
Autor: Hynek Glos
29. srpna 2016, 08:00

Jestli milujete hovězí a víno, běžte na Perštýn.

Splněný sen, jehož příprava trvala dva roky. Tak popisuje nový Beef Bar jeho majitel, obchodník s potravinářskými přísadami Petr Lávička. Do Česka dováží jihoamerické hovězí, takže je jen logické, že si teď tím uruguayským zásobuje i vlastní restauraci sídlící na pražském Perštýně. Je to zajímavá kombinace toho nejlepšího na světě: křehké a šťavnaté uruguayské hovězí a k němu argentinská vína. Žádný pravověrný masožravec si nemůže přát nic moc jiného.

Beef Bar
Na Perštýně 357/10 Praha 1
tel.: 224 267 358
email: kontakt@beefbar.cz
www.beefbar.cz

Beef Bar určitě neklame jménem, skutečně tu diktuje hovězí. Menu kromě tradičních empanád nebo burgerů drží pohromadě právě prvotřídní maso v nejčistší možné úpravě: nečekejte tedy žádný festival hutných omáček, jimiž u nás obvykle překrýváme deficit chuti u laciného masa, ale hovězí v co možná nejsyrovější formě; tatarák a hlavně steaky z různých částí skotu – rump steak, nízký roštěnec s tukovou kůrkou (striploin), vysoký roštěnec s tukovým očkem (rib eye), svíčkovou nebo filet mignon.

Steaky stojí od 265 do 525 korun, předkrmy se pohybují od 75 korun (dvě plněné empanády) do 200 korun (tatarák). A navíc: v Beef Baru dělají i pastrami, tradiční východoevropskou masovou chuťovku, jež dala díky přistěhovalcům chuť i barvu New Yorku. Sendvič s pastrami v Beef Baru stojí 160 korun.

Šup šup

Jestli chcete skutečně poznat, jak chutná uruguayský hereford, začněte hovězí hostinu právě tatarákem. V Beef Baru ho dělají z rump steaku a v podstatě bez přísad, aby vynikla chuť masa. „Míň, míň, míň,“ popisuje recepturu Lávička a myslí tím právě to, že na talíři přede mnou je téměř čisté maso, jehož výraznou chuť podporuje špetka soli. A také světlý domácí čerstvý chléb a sklenka argentinského malbeku. Je to perfektní začátek.

Lávička je perfekcionista. V grilu na steaky používají kvůli specifické vůni jen argentinské dřevěné uhlí, zatímco správnou hořčici k pastrami nejdřív našel v Německu a nakonec až v Chorvatsku; chleba na sendvič pro změnu peče pekař z Dobřejovic, kvašené okurky pocházejí z Maďarska. „Každá ingredience má na jídlo velký vliv,“ vysvětluje majitel Beef Baru. Škoda, že ho občas neposlouchá i Jiří Babica.

V podniku si dělají vlastní chorizo – z 80 procent z hovězího a z 20 procent z vepřového masa. Podávají je s lehce pikantní a hebkou salsou z rajčat a olivového oleje, která hrubší klobásu v puse zjemní.

Právě zmíněné pastrami má být vlajkovou lodí Beef Baru, i když jde o jedno z nejsložitějších a současně méně efektivních jídel na přípravu. A nejde jen o to, že ingredience pocházejí z celé Evropy; při přípravě uzeného hovězího je velký úbytek masa, což restauratéři moc rádi nevidí. „Dodavatele na správné pastrami jsem hledal dva roky,“ popisuje Lávička. Výsledek nicméně stojí za to.

Ochutnal jsem i tři steaky: rump steak, hovězí pupek a rib eye steak. V podniku je všechny servírují stejně jednoduše jako v Jižní Americe, tedy s opečenými bramborami, salátem a případně restovanou zeleninou. Na jihoamerické hovězí, které na rozdíl od českého neničí ve steakové úpravě pachuť loje, je i střední propečení moc, nejlepší je medium rare nebo také rare. „Šup šup,“ popisuje přípravu steaku majitel podniku a má pravdu. Nechte maso na grilu déle a zabijete ho. To ale neplatí o vínu ke steaku, naopak: starší rezerva malbeku dělá s masem kouzla.


Přečtěte si recenze na další restaurace:

MaSa by Hervé: francouzský restart

Slibné Portfolio

Restaurace Bastion: dobře utajená bašta



Čtěte také

 Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

České předsednictví EU má stát 1,2 miliardy korun, úřady přijmou 200 nových zaměstnanců

Kvůli českému předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022 by měly české…

před 1 hodinou

Ondřej Stratilík

Česká armáda v Sýrii

Česká republika - a s ní celá Severoatlantická aliance - se dostala do značně nekomfortní…

před 2 hodinami

 Bývalý mluvčí Prahy 10 a nynější zaměstnanec tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák

Xaverův přítel na Hradě: Vít Novák, „píárista“ s důležitými kontakty

Společnost XTV provozující stejnojmennou internetovou televizi s moderátorem Lubošem…

před 2 hodinami

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová

Stát se nemusí omlouvat za výroky Zemana o Peroutkovi, rozhodl soud

Stát se prostřednictvím ministerstva financí nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda…

před 2 hodinami

Studium v zahraničí - ilustrační foto

Jak stoupnout v očích zaměstnavatele? Titul má dnes skoro každý, na ERASMUS si však troufnou jen někteří

Podle údajů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy studuje v současné době vysokou…

před 2 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Jak pomůže dětem v exekuci novela insolvenčního zákona?
Jak s námi operátoři jednají? Vata to tedy není
Kdy se bude zase měnit čas a na kterou stranu posunout na podzim ručičku?
Svátek Všech Svatých a Dušičky, aneb proč to není státní svátek?
Jak se bude počítat důchod v roce 2020?
Auta
Země elektromobilů. V Norsku mizí čerpací stanice
Kvalitní moderní ojetý vůz šetří vaši kapsu a je bezpečnější
Fiat Talento modelový rok 2020
Kupé Škoda 763 bylo rychlejší než auta VB. Skončilo fiaskem, přispělo však ke vzniku Favoritu
DB Schenker posiluje pozici v logistice pro automobilový průmysl
Hry pro příležitostné hráče