Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Potřebujete pro své plány peníze skutečně rychle? Rychlá půjčka to umí

Rychlá půjčka bývá obvykle spojována spíše s mini úvěry na pár dnů, které sjednáte online…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

 Restaurace Rýže
Restaurace Rýže
Autor: Hynek Glos/Euro

Restaurace Rýže: barvy a chutě podzimu

Klára Donathová 18. listopadu 2018, 06:10  -  Klára Donathová
 Restaurace Rýže
Restaurace Rýže
Autor: Hynek Glos/Euro
18. listopadu 2018, 06:10

Pokud během ponurých podzimních dní hledáte rozptýlení v jídle, vypravte se do suterénního prostoru v Náplavní ulici. Zlepšení nálady vám tu zajistí restaurace s příznačným názvem Rýže.

Jakmile sestoupíte pár schodů pod úroveň chodníku, ujme se vás obsluha, která v češtině zvládne základní konverzaci a zavede vás do zadní místnosti, ve které bude pravděpodobně přesila korejských hostů. Není se ale čeho bát, návštěvu zvládnete i bez znalosti korejštiny a obsluha se k vám bude chovat stejně jako ke všem ostatním. Kolem jedné hodiny tu bývá poměrně plno, takže na oběd přijďte včas nebo si udělejte rezervaci-

Restauraci jsem zaznamenala někdy v polovině loňského roku a další rok mi trvalo, než jsem se odvážila do suterénu sestoupit. Nedělejte stejnou chybu a návštěvu neodkládejte, protože korejská kuchyně je skvělá, zdravá a vyvážená. Tady ji navíc připravují velmi autenticky. Zejména v době oběda si tu pochutnáte za pár korun. Na své si tu přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Vepřové se zelím jinak

Nejde zdaleka o první korejskou restauraci v Praze, takže jídla, jako jsou bibimbab, bulgogi, jjigae a nezbytné kimchi, vám nebudou neznámá. Najdete je samozřejmě i tady, od 11.30 do 15.00 hodin ve stejné podobě jako večer, jen výrazně levnější. Na testování a seznamování s místní kuchyní je tedy doba oběda naprosto ideální. Základní principy zdejších jídel jsou jednoduché. Nikdy nechybí zelenina, pokrmy jsou často lehce pikantní, ale nebude vám z nich hořet pusa, klasickou přílohou je vařená krátkozrnná rýže v plechové misce s pokličkou, nakládání a fermentování tu frčí, a pokud si nedáte jídlo postavené na bůčku, budete odcházet s pocitem, že jste se najedli lehce a zdravě.


Gastronomické putování Kodaní: hygge život ve městě, kde je krása normou


Předkrmy i hlavní jídla přicházejí na stůl současně a spolu s nimi, nebo ještě o něco dříve i malé mističky s pozornostmi podniku. Nikdy mezi nimi nechybí fermentované pikantní zelí kimchi, které zlepšuje zažívání, posiluje imunitu a působí jako všemocný životabudič. Vážně, jinak by ho přece Korejci pořád nejedli. Tady si ho můžete koupit i na doma. Chuťově je dobře vybalancované a z kimchi, které je v Praze dostupné, je mé nejoblíbenější. Spolu s ním přichází na stůl i různá nakládaná zelenina a třeba opečená vepřová šunka nebo nakrájený párek s čerstvou paprikou v omáčce ne nepodobné kečupu nebo na sladko naložená brambora či sladké studené hovězí, které je skvělé.

Menu je zdánlivě obsáhlé, ale tápat nemusíte. Velká část pokrmů je určená pro větší počet stolovníků a ze společných velkých kotlíků jedí právě vždy přítomné skupiny Korejců. U některých velkých jídel je uvedena cena i za porci pro jednoho, není jich ale mnoho. Když vynecháte tato jídla, pokud vyrazíte jen ve dvou, výběr se zúží do přijatelných mezí. Rozhodně doporučuju ochutnat kimchi jjigae (249 korun, resp. 199 korun v době oběda), asi nejznámější z korejských polévek, která se dokonale hodí do tohoto počasí. V menu je její chuť popsaná jako osvěžující a sladce pálivá. Nejsem si jistá, že bych ji popsala stejně, nicméně základem je samozřejmě zdejší kimchi a vepřové maso, ke kterým se přidává ještě pár kousků tofu a zvlášť miska s rýží. Polévka opravdu není přespříliš pálivá, skvěle zasytí a zahřeje. Velikostí odpovídá hlavnímu jídlu.

Restaurace Rýže ( Zdroj: Hynek Glos/Euro, Autor: Hynek Glos/Euro )

Tradice, která se neomrzí

V nabídce nepřehlédněte ani ttukbaegi bulgogi (249 korun, resp. 159 korun v době oběda). Místní verze klasického pokrmu je nasládlá po sójové omáčce, tenké plátky měkkého hovězího masa jsou doplněny větším množstvím tepelně upravené cibule smíchané s jarní cibulkou a proužky mrkve, pod tím vším se skrývají nudle. I tak ale ještě dostanete k jídlu misku s rýží. Na stůl dostanete bulgogi ještě bublající v kameninové nádobě, stejně jako jjigae.

밥; Rýže
• Náplavní 1501/8, Praha 2
• t: 774 770 305
• fb profil: 밥; Rýže

Pro ty, kteří nechtějí vykračovat daleko mimo svou komfortní zónu, je v nabídce bibimbab. Pokrm postavený na rýži („bab“, což je ostatně i název podniku), zelenině, houbách a vajíčku. K základní vegetariánské verzi (199 korun, resp. 149 korun v době oběda), se přidává verze doplněná o hovězí bulgogi (239 korun, resp. 199 korun v době oběda). Úhledně naaranžované jídlo nabízí ve vyváženém poměru rýži, lehce ochucenou mrkev, cuketu, houby, salát, trochu neopomenutelného kimchi, kousky vaječné omelety, kapradí (alespoň tak to uvádí menu), smažené vejce s tekutým středem a případně restované hovězí. Nečekejte žádné extrémní chutě, jídlo by pravděpodobně chutnalo i dětem. Pálivá chilli pasta se podává zvlášť a je jen na vás, zda ji použijete. Bibimbab skvěle zastane roli „comfort“ jídla, po kterém vám bude rázem o něco lépe.

Restaurace Rýže ( Zdroj: Hynek Glos/Euro, Autor: Hynek Glos/Euro )

Mojí libůstkou je tu ještě rolovaná vaječná omeleta s trochou zeleniny uvnitř, která se podává jako předkrm, lehce zakápnutá pravděpodobně kečupem (120 korun).

Prostředí restaurace je vysloveně základní. Je to prostě čistý sklep bez denního světla, ale se svébytnými dekoracemi, kde je vždy útulno a příjemně. Zvlášť oceňuji řetězy z víček od vinných lahví, které zdobí svítidla. Totéž platí pro obsluhu. Žádnou velkou konverzaci nečekejte, ale je vždy příjemná, snaživá a jídla přicházejí na stůl poměrně rychle. Pak už si vás nikdo moc nevšímá a platí se u baru. S ohledem na fakt, že tu za opulentní večeři pro dva zaplatíte maximálně 800 korun, protože dát si víno by tu rozumného člověka asi nenapadlo, nacházím v Rýži potěšení i mimořádný poměr ceny a výkonu.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Restaurace Kuchyň: koncept, který požírá sám sebe

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou


Čtěte také

 Titulka Export a podnikání 12/19

Export a podnikání - Aktuální číslo

Spojené arabské emiráty sice mají své problémy, ale jedno je jasné – vyhrály souboj o to,…

15. prosince 2019

 Spoluzakladatel projektu Soutěž a podnikej Martin Vítek

Projekt Soutěž a podnikej: jak se rodí baby podnikatelé

Projekt Soutěž a podnikej pomáhá středoškolákům rozjet vlastní byznys.

15. prosince 2019

 Jaderná elektrárna Temelín

Brexit oslabí jaderný blok v EU, varuje ČEZ

Odchod Velké Británie z Evropské unie oslabí podle společnosti ČEZ jaderný blok, tedy…

15. prosince 2019

Nádraží v Ústí nad Labem, ilustrační foto

Zavřete depo, České dráhy odcházejí. Soukromníci obsadí více kolejí

V neděli 15. prosince čekají železnici velké změny. Na mnoho tratí vyjedou místo…

15. prosince 2019

 Suezský průplav, ilustrace

Svatba dvou oceánů. Před 150 lety „zkrátil“ Suezský průplav svět

Suezský průplav postavili Francouzi, ovšem nakonec ho ovládli Britové a Egypt kvůli němu…

15. prosince 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Počet hodnocení: 5 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v tomto a příštím roce
Zvyšování nájemného má svá pravidla. Znáte je?
I na České hory se vyplatí pojistit. Jak?
Jak ochránit kryptoměny?
Vstupenky jako dárek? Pozor na překupníky
Auta
Vojenská cisterna Henschel je pýchou správných chlapů
Továrna v Düsseldorfu začala výrobu eSprinterů
Video: Nový VW Passat Variant (ne)prošel losím testem. Vykázal až příliš velkou chuť k přetáčivosti
Škoda Fabia R5 evo odchází z MS. Na rozloučenou nás v ní svezl šampion Kalle Rovanperä
BMW konečně nabídne také Android Auto. Hned to ale nebude
Hry pro příležitostné hráče