Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Výnos z dražby sběratelské kolekce „Muži 28. října“ získají váleční veteráni a děti po úrazech

Unikátní sběratelská kolekce „Muži 28. října“ vytvořená na počest 100. výročí vzniku…

Na internetu můžete díky PayU a Google Pay platit na jedno kliknutí

Budoucnost online plateb na internetu je v jednoduchosti. Zákazník chce zaplatit snadno a…

Kávovar JURA je tradice v moderním obalu

Pokud se řekne švýcarská přesnost, zřejmě si jako první představíte švýcarské hodinky,…

Restaurace Rýže: barvy a chutě podzimu

Klára Donathová 18. listopadu, 06:10  -  Klára Donathová
18. listopadu, 06:10

Pokud během ponurých podzimních dní hledáte rozptýlení v jídle, vypravte se do suterénního prostoru v Náplavní ulici. Zlepšení nálady vám tu zajistí restaurace s příznačným názvem Rýže.

Jakmile sestoupíte pár schodů pod úroveň chodníku, ujme se vás obsluha, která v češtině zvládne základní konverzaci a zavede vás do zadní místnosti, ve které bude pravděpodobně přesila korejských hostů. Není se ale čeho bát, návštěvu zvládnete i bez znalosti korejštiny a obsluha se k vám bude chovat stejně jako ke všem ostatním. Kolem jedné hodiny tu bývá poměrně plno, takže na oběd přijďte včas nebo si udělejte rezervaci-

Restauraci jsem zaznamenala někdy v polovině loňského roku a další rok mi trvalo, než jsem se odvážila do suterénu sestoupit. Nedělejte stejnou chybu a návštěvu neodkládejte, protože korejská kuchyně je skvělá, zdravá a vyvážená. Tady ji navíc připravují velmi autenticky. Zejména v době oběda si tu pochutnáte za pár korun. Na své si tu přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Vepřové se zelím jinak

Nejde zdaleka o první korejskou restauraci v Praze, takže jídla, jako jsou bibimbab, bulgogi, jjigae a nezbytné kimchi, vám nebudou neznámá. Najdete je samozřejmě i tady, od 11.30 do 15.00 hodin ve stejné podobě jako večer, jen výrazně levnější. Na testování a seznamování s místní kuchyní je tedy doba oběda naprosto ideální. Základní principy zdejších jídel jsou jednoduché. Nikdy nechybí zelenina, pokrmy jsou často lehce pikantní, ale nebude vám z nich hořet pusa, klasickou přílohou je vařená krátkozrnná rýže v plechové misce s pokličkou, nakládání a fermentování tu frčí, a pokud si nedáte jídlo postavené na bůčku, budete odcházet s pocitem, že jste se najedli lehce a zdravě.


Gastronomické putování Kodaní: hygge život ve městě, kde je krása normou


Předkrmy i hlavní jídla přicházejí na stůl současně a spolu s nimi, nebo ještě o něco dříve i malé mističky s pozornostmi podniku. Nikdy mezi nimi nechybí fermentované pikantní zelí kimchi, které zlepšuje zažívání, posiluje imunitu a působí jako všemocný životabudič. Vážně, jinak by ho přece Korejci pořád nejedli. Tady si ho můžete koupit i na doma. Chuťově je dobře vybalancované a z kimchi, které je v Praze dostupné, je mé nejoblíbenější. Spolu s ním přichází na stůl i různá nakládaná zelenina a třeba opečená vepřová šunka nebo nakrájený párek s čerstvou paprikou v omáčce ne nepodobné kečupu nebo na sladko naložená brambora či sladké studené hovězí, které je skvělé.

Menu je zdánlivě obsáhlé, ale tápat nemusíte. Velká část pokrmů je určená pro větší počet stolovníků a ze společných velkých kotlíků jedí právě vždy přítomné skupiny Korejců. U některých velkých jídel je uvedena cena i za porci pro jednoho, není jich ale mnoho. Když vynecháte tato jídla, pokud vyrazíte jen ve dvou, výběr se zúží do přijatelných mezí. Rozhodně doporučuju ochutnat kimchi jjigae (249 korun, resp. 199 korun v době oběda), asi nejznámější z korejských polévek, která se dokonale hodí do tohoto počasí. V menu je její chuť popsaná jako osvěžující a sladce pálivá. Nejsem si jistá, že bych ji popsala stejně, nicméně základem je samozřejmě zdejší kimchi a vepřové maso, ke kterým se přidává ještě pár kousků tofu a zvlášť miska s rýží. Polévka opravdu není přespříliš pálivá, skvěle zasytí a zahřeje. Velikostí odpovídá hlavnímu jídlu.

Tradice, která se neomrzí

V nabídce nepřehlédněte ani ttukbaegi bulgogi (249 korun, resp. 159 korun v době oběda). Místní verze klasického pokrmu je nasládlá po sójové omáčce, tenké plátky měkkého hovězího masa jsou doplněny větším množstvím tepelně upravené cibule smíchané s jarní cibulkou a proužky mrkve, pod tím vším se skrývají nudle. I tak ale ještě dostanete k jídlu misku s rýží. Na stůl dostanete bulgogi ještě bublající v kameninové nádobě, stejně jako jjigae.

밥; Rýže
• Náplavní 1501/8, Praha 2
• t: 774 770 305
• fb profil: 밥; Rýže

Pro ty, kteří nechtějí vykračovat daleko mimo svou komfortní zónu, je v nabídce bibimbab. Pokrm postavený na rýži („bab“, což je ostatně i název podniku), zelenině, houbách a vajíčku. K základní vegetariánské verzi (199 korun, resp. 149 korun v době oběda), se přidává verze doplněná o hovězí bulgogi (239 korun, resp. 199 korun v době oběda). Úhledně naaranžované jídlo nabízí ve vyváženém poměru rýži, lehce ochucenou mrkev, cuketu, houby, salát, trochu neopomenutelného kimchi, kousky vaječné omelety, kapradí (alespoň tak to uvádí menu), smažené vejce s tekutým středem a případně restované hovězí. Nečekejte žádné extrémní chutě, jídlo by pravděpodobně chutnalo i dětem. Pálivá chilli pasta se podává zvlášť a je jen na vás, zda ji použijete. Bibimbab skvěle zastane roli „comfort“ jídla, po kterém vám bude rázem o něco lépe.

Mojí libůstkou je tu ještě rolovaná vaječná omeleta s trochou zeleniny uvnitř, která se podává jako předkrm, lehce zakápnutá pravděpodobně kečupem (120 korun).

Prostředí restaurace je vysloveně základní. Je to prostě čistý sklep bez denního světla, ale se svébytnými dekoracemi, kde je vždy útulno a příjemně. Zvlášť oceňuji řetězy z víček od vinných lahví, které zdobí svítidla. Totéž platí pro obsluhu. Žádnou velkou konverzaci nečekejte, ale je vždy příjemná, snaživá a jídla přicházejí na stůl poměrně rychle. Pak už si vás nikdo moc nevšímá a platí se u baru. S ohledem na fakt, že tu za opulentní večeři pro dva zaplatíte maximálně 800 korun, protože dát si víno by tu rozumného člověka asi nenapadlo, nacházím v Rýži potěšení i mimořádný poměr ceny a výkonu.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Restaurace Kuchyň: koncept, který požírá sám sebe

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Akcie Apple a Alphabet vymazaly letošní zisky
Jak si vyřídit živnostenský list a kolik to bude stát?
Kdy potřebujete návrh vkladu do katastru nemovitostí? Jde to online?
Zdražil váš dodavatel? Právě teď můžete bezplatně odejít
Jak si vyřídit výpis z katastru nemovitostí online?
Auta
Jízdní dojmy: Autobusy Isuzu
Volkswagen Atlas Cross Sport: Další SUV s karoserií „kupé“ se představuje v sériové podobě
Kvíz: Poznáte auto jen podle fotky zadního světla?
CNG autobusy Solaris pro Paříž
Nová Mazda3 se ukázala v Praze. Jen dva týdny po světové premiéře v L.A.
Technologie
Tohle je 25 nejhorších hesel roku 2018. Stále vede 123456
Xbox Game Pass jen za polovinu. Za 1500 Kč můžete hrát 100+ her po celý rok
Stáhněte si zdarma hry Lego The Hobbit a Full Throttle Remastered
Intel odhalil architekturu GPU Gen11. Grafika Ice Lake má mít výkon jako Ryzen 3 2200G
Nejlevnější smartphony pod stromeček. Co koupit do 5000 Kč?
Hry pro příležitostné hráče