Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Astratex posiluje management, novým ředitelem je Ladislav Bárta

Lídr na středoevropském trhu se spodním prádlem a plavkami Astratex posiluje svůj…

Zahradní domky dají vaší zahradě nový rozměr

Na konci zimy opět plánujeme zahradní práce. Avšak zahrada bez místa na relaxaci není…

Nebankovní půjčky prolamují svou neblahou pověst

Ještě nedávno bylo spojení nebankovní půjčky téměř sprostým slovem. Lidé se na ně dívali…

Restaurace Rýže: barvy a chutě podzimu

Klára Donathová 18. listopadu 2018, 06:10  -  Klára Donathová
18. listopadu 2018, 06:10

Pokud během ponurých podzimních dní hledáte rozptýlení v jídle, vypravte se do suterénního prostoru v Náplavní ulici. Zlepšení nálady vám tu zajistí restaurace s příznačným názvem Rýže.

Jakmile sestoupíte pár schodů pod úroveň chodníku, ujme se vás obsluha, která v češtině zvládne základní konverzaci a zavede vás do zadní místnosti, ve které bude pravděpodobně přesila korejských hostů. Není se ale čeho bát, návštěvu zvládnete i bez znalosti korejštiny a obsluha se k vám bude chovat stejně jako ke všem ostatním. Kolem jedné hodiny tu bývá poměrně plno, takže na oběd přijďte včas nebo si udělejte rezervaci-

Restauraci jsem zaznamenala někdy v polovině loňského roku a další rok mi trvalo, než jsem se odvážila do suterénu sestoupit. Nedělejte stejnou chybu a návštěvu neodkládejte, protože korejská kuchyně je skvělá, zdravá a vyvážená. Tady ji navíc připravují velmi autenticky. Zejména v době oběda si tu pochutnáte za pár korun. Na své si tu přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Vepřové se zelím jinak

Nejde zdaleka o první korejskou restauraci v Praze, takže jídla, jako jsou bibimbab, bulgogi, jjigae a nezbytné kimchi, vám nebudou neznámá. Najdete je samozřejmě i tady, od 11.30 do 15.00 hodin ve stejné podobě jako večer, jen výrazně levnější. Na testování a seznamování s místní kuchyní je tedy doba oběda naprosto ideální. Základní principy zdejších jídel jsou jednoduché. Nikdy nechybí zelenina, pokrmy jsou často lehce pikantní, ale nebude vám z nich hořet pusa, klasickou přílohou je vařená krátkozrnná rýže v plechové misce s pokličkou, nakládání a fermentování tu frčí, a pokud si nedáte jídlo postavené na bůčku, budete odcházet s pocitem, že jste se najedli lehce a zdravě.


Gastronomické putování Kodaní: hygge život ve městě, kde je krása normou


Předkrmy i hlavní jídla přicházejí na stůl současně a spolu s nimi, nebo ještě o něco dříve i malé mističky s pozornostmi podniku. Nikdy mezi nimi nechybí fermentované pikantní zelí kimchi, které zlepšuje zažívání, posiluje imunitu a působí jako všemocný životabudič. Vážně, jinak by ho přece Korejci pořád nejedli. Tady si ho můžete koupit i na doma. Chuťově je dobře vybalancované a z kimchi, které je v Praze dostupné, je mé nejoblíbenější. Spolu s ním přichází na stůl i různá nakládaná zelenina a třeba opečená vepřová šunka nebo nakrájený párek s čerstvou paprikou v omáčce ne nepodobné kečupu nebo na sladko naložená brambora či sladké studené hovězí, které je skvělé.

Menu je zdánlivě obsáhlé, ale tápat nemusíte. Velká část pokrmů je určená pro větší počet stolovníků a ze společných velkých kotlíků jedí právě vždy přítomné skupiny Korejců. U některých velkých jídel je uvedena cena i za porci pro jednoho, není jich ale mnoho. Když vynecháte tato jídla, pokud vyrazíte jen ve dvou, výběr se zúží do přijatelných mezí. Rozhodně doporučuju ochutnat kimchi jjigae (249 korun, resp. 199 korun v době oběda), asi nejznámější z korejských polévek, která se dokonale hodí do tohoto počasí. V menu je její chuť popsaná jako osvěžující a sladce pálivá. Nejsem si jistá, že bych ji popsala stejně, nicméně základem je samozřejmě zdejší kimchi a vepřové maso, ke kterým se přidává ještě pár kousků tofu a zvlášť miska s rýží. Polévka opravdu není přespříliš pálivá, skvěle zasytí a zahřeje. Velikostí odpovídá hlavnímu jídlu.

Tradice, která se neomrzí

V nabídce nepřehlédněte ani ttukbaegi bulgogi (249 korun, resp. 159 korun v době oběda). Místní verze klasického pokrmu je nasládlá po sójové omáčce, tenké plátky měkkého hovězího masa jsou doplněny větším množstvím tepelně upravené cibule smíchané s jarní cibulkou a proužky mrkve, pod tím vším se skrývají nudle. I tak ale ještě dostanete k jídlu misku s rýží. Na stůl dostanete bulgogi ještě bublající v kameninové nádobě, stejně jako jjigae.

밥; Rýže
• Náplavní 1501/8, Praha 2
• t: 774 770 305
• fb profil: 밥; Rýže

Pro ty, kteří nechtějí vykračovat daleko mimo svou komfortní zónu, je v nabídce bibimbab. Pokrm postavený na rýži („bab“, což je ostatně i název podniku), zelenině, houbách a vajíčku. K základní vegetariánské verzi (199 korun, resp. 149 korun v době oběda), se přidává verze doplněná o hovězí bulgogi (239 korun, resp. 199 korun v době oběda). Úhledně naaranžované jídlo nabízí ve vyváženém poměru rýži, lehce ochucenou mrkev, cuketu, houby, salát, trochu neopomenutelného kimchi, kousky vaječné omelety, kapradí (alespoň tak to uvádí menu), smažené vejce s tekutým středem a případně restované hovězí. Nečekejte žádné extrémní chutě, jídlo by pravděpodobně chutnalo i dětem. Pálivá chilli pasta se podává zvlášť a je jen na vás, zda ji použijete. Bibimbab skvěle zastane roli „comfort“ jídla, po kterém vám bude rázem o něco lépe.

Mojí libůstkou je tu ještě rolovaná vaječná omeleta s trochou zeleniny uvnitř, která se podává jako předkrm, lehce zakápnutá pravděpodobně kečupem (120 korun).

Prostředí restaurace je vysloveně základní. Je to prostě čistý sklep bez denního světla, ale se svébytnými dekoracemi, kde je vždy útulno a příjemně. Zvlášť oceňuji řetězy z víček od vinných lahví, které zdobí svítidla. Totéž platí pro obsluhu. Žádnou velkou konverzaci nečekejte, ale je vždy příjemná, snaživá a jídla přicházejí na stůl poměrně rychle. Pak už si vás nikdo moc nevšímá a platí se u baru. S ohledem na fakt, že tu za opulentní večeři pro dva zaplatíte maximálně 800 korun, protože dát si víno by tu rozumného člověka asi nenapadlo, nacházím v Rýži potěšení i mimořádný poměr ceny a výkonu.

Z food blogu Kláry Donathové dále čtěte:

Restaurace Kuchyň: koncept, který požírá sám sebe

Proč (ne)chodit na gastrofestivaly

Gastrozábava v letní Praze. Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Všechno je v „Topu“

Plzeň pro Pražáky

Buďme dobrými hosty

Brno, v břiše i v srdci plno

Najedeno

Kam se schovat před zimou


Čtěte také

 Herba Fabrica, ilustrační foto

Sucho jako příležitost. České zemědělství plodí startupy

Sucho ničí zemědělskou půdu, která navíc rychlým tempem mizí ve prospěch skladů a…

před 1 hodinou

 Samsung Galaxy Fold

Samsung představil skládací telefon. Model Galaxy Fold bude stát přes 50 tisíc korun

Co Samsung slíbil, to i plní. Na podzim nás navnadil skládacím telefonem, které měl začít…

před 2 hodinami

  Jaderná elektrárna Dukovany

Nový jaderný blok má být v Dukovanech. První etapa vyvrcholí v roce 2024

Při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech.…

před 2 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 4 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Daňové zvýhodnění na děti: Česko vs. Slovensko
Myslíte si, že kouříte zdravě e-cigaretu? Aneb jakým rizikem jsou náhražky cigaret?
Jak by měla vypadat plná moc k přepisu auta?
Daňové přiznání 2019: do kdy a jak musíte zaplatit daň z příjmu
Žádáme o rodičovskou a mateřskou
Auta
Audi SQ5 TDI: Další diesel s elektrickým kompresorem…
Silnice ve správě státu: Neexistuje lepší řešení?
Kolik NOx produkují moderní diesely v reálném provozu? Některé nic
Mercedes-Benz Trucks prezentoval výsledky a nové produkty
Peugeot 508 Sport Engineered: Budoucnost sportovních Peugeotů je dost rychlá, ale hybridní
Technologie
Homeopatická pohotovost (video s CZ titulky)
Výzkum poukázal na nedostatky správců hesel. Je možné získat hesla z paměti
Šmoulové a další pohádky. Google v ČR spustil YouTube Kids
Jako dva mobily v jednom. Skládací Galaxy Fold je tady a bude pekelně drahý
Twitter chce nový začátek. K testování „Twttru“ se můžete přihlásit i vy
Hry pro příležitostné hráče