Menu Zavřít

Až budete stát na D1 v koloně, slavte. Dnes je to přesně 50 let od zahájení stavby

8. 9. 2017
Autor: Redakce

Dálnice D1 slaví výročí. Dnes to je na den přesně 50 let od momentu, kdy byl na nultém kilometru slavnostně položen základní kámen. Stalo se tak 8. září 1967. První hotový úsek Praha-Mirošovice byl následně otevřen 12. července 1971.

BRAND24

Historie naší nejvytíženější dálnice je komplikovaná. Úplný počátek výstavby se datuje do roku 1939, kdy se začala stavět komunikace, která měla spojit Prahu a Podkarpatskou Rus. Práce ovšem přerušila druhá světová válka. Následně se ve stavbě pokračovalo, práce ale definitivně skončily v roce 1950. O třináct let později byly schváleny plány na výstavbu československé dálniční sítě včetně spojení Prahy a Brna. Oproti původní trase ovšem došlo ke změnám. Právě proto lze ještě dnes najít v okolí D1 opuštěné mosty ze třicátých a čtyřicátých let.

Dálnice D1 tak, jak ji známe dnes, se oficiálně začala stavět přesně před padesáti lety, kdy byl na pražském Spořilově položen základní kámen. Z dnešního pohledu je vyloženě zábavné přečíst si zprávy tehdejšího tisku začínající větami typu „Na mírném svahu v polích za Spořilovem…“ nebo „…za humny hlavního města Prahy byla velká sláva. Plno šestsetrojek…“ a tak podobně.

Celý článek si přečtěte na webu Autobible.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).