Menu Zavřít

Američtí paralympionici budou závodit na vozíku BMW

10. 8. 2016
Autor: BMW

Motosporty v olympijském programu nejsou, automobilka BMW bude přesto vidět. Pro Americké sportovce totiž na nadcházející paralympiádu vyrobila závodní vozík.

Automobilka BMW má s Americkým olympijským výborem už šest let uzavřenou sponzorskou smlouvu, tvrdí ale, že jí jde o víc, než se jen zviditelnit. „Spíše než sponzorem jsme partnerem. Sportu jsme oddaní,“ tvrdí Trudy Hardyová, viceprezidentka společnosti pro marketing.

Jako důkaz teď BMW prezentuje závodní vozík, který by měl americkým paralympionikům pomoci k medailím. Na jeho designu pracuje už dva roky společnost Designworks, která pro BMW plní roli kreativního konzultanta. Výsledkem je vozík, který by měl být lehčí, rychlejší a přizpůsobivější než ty běžné.

BMW kompletně předělala podvozek a hliníková vlákna nahradila uhlíkovými, která zajišťují, že vozík je odlehčený. Použila tak postup, který aplikuje i u svých závodních aut. Zásahy od technologických expertů zase mají zlepšit aerodynamiku a zvýšit výkonnost vozíku při zrychlování i brzdění. BMW se zaměřila i na konkrétní sportovce a jednotlivcům uzpůsobila sedadlo přesně podle jejich potřeb.

„Hřeje nás u srdce, když vidíme reakce sportovců na vozíky, které jim přesně padnou,“ rozplývá se Hardyová. „Naším cílem bylo vytvořit vozík, který by byl prodlouženou součástí sportovcova těla,“ dodává s tím, že pro paralympioniky vyrobili na 3D tiskárně i rukavice na míru.

Závodní vozík není prvním olympijským počinem BMW. Na zimní olympiádě v Soči v roce 2014 prezentovala vlastní bob pro dvoučlennou posádku, který dovezl pár Holcomb/Langton na třetí místo. Jednalo se o první olympijskou medaili pro USA v této disciplíně po 62 letech.


Olympiáda si své jméno pečlivě hlídá

Olympiáda jako boj sponzorů

 Olympijské hry - ilustrační foto (Zdroj: čtk)

Dále čtěte:

BRAND24

Česká firma Prusa Research bude vyvíjet protézy rukou pro 3D tiskárny

Motorka z 3D tiskárny je nejlehčí na světě. Stojí 1,35 milionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).