Absint: zelená víla i démon plný halucinací - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Absint: zelená víla i démon plný halucinací

Jan Frič,
Absint: zelená víla i démon plný halucinací
Zdroj: Shutterstock

Absint je dodnes vnímán nejen jako starý nápoj bohémů, umělců a literátů, ale také jako jed, který i toho nejbystřejšího ducha postupně přivede k zatracení.

U mnoha lidí má dodnes pověst nápoje, který se od běžného alkoholu výrazně liší. Absint — průtahový destilát, který vzniká macerováním a opětovným destilováním vybraných přísad, pravděpodobně spatřil světlo světa ve Švýcarsku v 18. století. Většinou se sice traduje, že pochází z Francie, ale tam se dostal až v roce 1805 při založení nejslavnějšího absintového lihovaru Pernod Fils. Způsobuje prý halucinace a v neposlední řadě také absintismus. Tedy závislost prý výrazně nebezpečnější a ničivější než alkoholismus. Skutečnost je však střízlivější než průměrný piják tohoto lahodného nápoje.

Většina lidí v Česku si pod slovem absint vybaví sklenku alkoholu s téměř fosforeskující barvou přecházející ze zelené až po modrou. Ze setkání s ním si pak odnášejí přinejlepším popálený hltan a pekelný bolehlav. Většinou se ovšem stali jen obětí nápoje, který v českých zemích sice dlouho udržoval při životě název mýty opředeného originálu, ale ve skutečnosti je mu vzdálenější než vypálené brambory skutečnému rumu. Jak tedy vypadá ten pravý absint a jak se pije?

Pravý absint není likér, není pálenka a ani ryzí macerát. Pro jeho vznik jsou třeba tři podstatné byliny, velejemný špičkový líh a v neposlední řadě také spousta úsilí a energie. I to je jeden z důvodů, proč se jej už od 18. století mnozí snažili všemožnými způsoby šidit. Pokud má však výsledek stát za to, je třeba dodržet jasně daný technologický postup.

Svatá trojice

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?