Absint: zelená víla i démon plný halucinací - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Absint: zelená víla i démon plný halucinací

Jan Frič,
Absint: zelená víla i démon plný halucinací

Absint je dodnes vnímán nejen jako starý nápoj bohémů, umělců a literátů, ale také jako jed, který i toho nejbystřejšího ducha postupně přivede k zatracení.

U mnoha lidí má dodnes pověst nápoje, který se od běžného alkoholu výrazně liší. Absint — průtahový destilát, který vzniká macerováním a opětovným destilováním vybraných přísad, pravděpodobně spatřil světlo světa ve Švýcarsku v 18. století. Většinou se sice traduje, že pochází z Francie, ale tam se dostal až v roce 1805 při založení nejslavnějšího absintového lihovaru Pernod Fils. Způsobuje prý halucinace a v neposlední řadě také absintismus. Tedy závislost prý výrazně nebezpečnější a ničivější než alkoholismus. Skutečnost je však střízlivější než průměrný piják tohoto lahodného nápoje.

Většina lidí v Česku si pod slovem absint vybaví sklenku alkoholu s téměř fosforeskující barvou přecházející ze zelené až po modrou. Ze setkání s ním si pak odnášejí přinejlepším popálený hltan a pekelný bolehlav. Většinou se ovšem stali jen obětí nápoje, který v českých zemích sice dlouho udržoval při životě název mýty opředeného originálu, ale ve skutečnosti je mu vzdálenější než vypálené brambory skutečnému rumu. Jak tedy vypadá ten pravý absint a jak se pije?

Pravý absint není likér, není pálenka a ani ryzí macerát. Pro jeho vznik jsou třeba tři podstatné byliny, velejemný špičkový líh a v neposlední řadě také spousta úsilí a energie. I to je jeden z důvodů, proč se jej už od 18. století…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?

Chci se stát předplatitelem

Délka předplatného



  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě

Způsob platby


Kam doručíme časopis?

Doručovací údaje

Fakturační údaje

Firemní údaje