Menu Zavřít

11 věcí, které byste si měli ihned smazat z Facebooku

1. 6. 2016
Autor: Michael Tomeš, Euro

Facebook tvrdí, že se snaží dělat vše pro bezpečnost svých uživatelů. O ni by se však měli starat hlavně oni sami. Jaké informace byste si z Facebooku měli smazat?

Seznam jedenácti věcí, které mohou ohrozit vaši bezpešnost na Facebooku, sestavil irský deník Independent.

1. Narozeniny

Nevinně vypadající položka, která však společně se jménem a adresou může usnadnit napadení bankovního účtu a zneužití osobních dat.

2. Telefonní číslo

V tomto případě je nebezpečí naopak zjevné. Uživateli hrozí, že jej začne sledovat stalker.

3. Většina přátel

Podle profesora psychologie Robina Dunbara z Oxfordu je maximální počet vztahů, které může člověk udržet, 150. Podle Dunbarova průzkumu má uživatel na Facebooku průměrně jen 4,1 spolehlivých přátel.

4. Fotografie dětí

Neustálým zveřejňováním fotografií svých potomků je dostáváte do těžké pozice. Victoria Nashová z oxfordského institutu internetu klade řečnickou otázku: „Jaký typ informací by se o sobě děti chtěly v budoucnosti dozvědět?“

5. Škola, kam vaše dětí chodí

Souvisí s předchozím bodem. Počet sexuálních útoků na děti je nejvyšší za posledních deset let. Lehkovážné prozrazení školy, kterou vaše dítě navštěvuje, je to poslední, co byste měli udělat.

6. Lokační služby

Na Facebook se už jen z mobilu připojuje přes 500 milionů uživatelů. Zpřístupnění služby o oznámení polohy se může snadno změnit v riziko přepadení.

7. Nadřízený

Stěžování na práci ve statusech na Facebooku vám může v práci udělat nechtěné problémy. Měli byste tedy zvážit, zda si do přátel přidávat svého nadřízeného.

8. Oznamování polohy

Lidé se často rádi chlubí, kde zrovna jsou a co dělají. Měli by však mít na paměti, že když tak učiní doma, riskují prozrazení své adresy.

9. Plány na dovolenou

Pokud vás o dovolené vykradou poté, co jste na Facebook zveřejnili, kam se chystáte, hrozí vám, že vám pojišťovna nic nevyplatí.

CONTENT24

10. Oznámení o vztahu

Tato položka příliš nesouvisí s bezpečností, lidé by však měli být stejně opatrní s brzkým zveřejňováním nového vztahu. Jednak jej to může ohrozit a zároveň následný případná změna zpět do stavu „nezadaný“ je bolestivá.

11. Číslo kreditní karty

Takový nesmysl už chce hodně velkou dávku naivity. Přesto se najdou tací, kteří se chtějí pochlubit fotografií své zbrusu nové karty. Je to hodně špatný nápad…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).