Menu Zavřít

10 nejlépe vydělávajících autorů za rok 2018

2. 5. 2019
Autor: shutterstock.com

Psali jste jako malí dobrodružné příběhy, máte plný šuplík zamilovaných básniček nebo se aktivně věnujete tvorbě fanfikce? Většina z nás své literární pokusy dříve či později zahodí, nebo si je schovává pouze jako hezkou vzpomínku. Každý spisovatel, který se chce literatuře věnovat naplno, ale sní o tom, že se jednoho dne psaním uživí. Podívejte se na seznam autorů, kterým se to opravdu povedlo a dnes vydělávají pohádkové částky.


10. místo – E. L. James a Rick Riordan

O desátou příčku se dělí hned dva autoři, kteří si v loňském roce vydělali stejnou částku. Jedná se o E. L. James a Ricka Riordana, na jejichž kontech shodně přibylo 10,5 milionu amerických dolarů, což je v přepočtu více než 235 milionů korun.

E. L. James

Pod pseudonymem E. L. James se ukrývá Erika Leonard (narozená jako Erika Mitchell). Jedná se o britskou autorku, která se proslavila především díky své erotické trilogii, která zahrnuje knihy Padesát odstínů šedi, Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody. Na světě se prodalo více než 125 milionů kopií jejích knih, ve Velké Británii se zařadily k nejrychleji prodávaným paperbackům všech dob a dostalo se jim také filmové podoby.

Americký autor Rick Riordan se narodil roku 1964 v San Antoniu, vystudoval University of Texas a poté 15 let učil na státních a soukromých školách. Jako spisovatel se proslavil díky populární sérii knih pro mládež s názvem Percy Jackson a Olympané, která vypráví o dvanáctiletém chlapci, jehož otcem je starořecký bůh Poseidon. V dalších dílech čerpal inspiraci například z egyptské či severské mytologie, napsal ale také detektivní sérii pro dospělé jménem Tres Navarre.


9. místo – Nora Roberts

Na deváté příčce se umístila americká spisovatelka Nora Roberts, kterou můžete znát také pod pseudonymy J. D. Robb, Jill March nebo Sara Hardesty. Jedná se o autorku ženských, romantických a detektivních románů, za které v minulosti získala mnohá prestižní ocenění. V roce 2018 si vydělala 12 milionů amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 270 milionů korun.

 Nora Roberts

Nora Robertsová (původním jménem Eleanor Marie Robertson) se narodila roku 1950 v Marylandu. Když ukončila studium na katolické škole, nejprve pracovala jako sekretářka, poté se ovšem rozhodla pro profesionální spisovatelskou dráhu. Na začátku se setkala s tvrdou kritikou a několik jejích rukopisů nakladatelé odmítli. Její úplně první publikovanou knihou byl Irský plnokrevník (1981), který si ve své době získal spoustu fanoušků.

Nora Roberts se proslavila především díky napínavým trilogiím a velmi dlouhým sériím, na kontě má dnes již více než 200 publikovaných titulů. Od roku 1999 se její romány pravidelně objevují na seznamu bestsellerů, který zveřejňuje the New York Times.


8. místo – Danielle Steel

Mezi fanoušky romantické literatury patří Danielle Steel k těm největším legendám. Své jméno si tato americká spisovatelka vybudovala především díky proslulým romancím a konvenčním dramatickým novelám. Jen za minulý rok si vydělala více než 12 milionů dolarů, v přepočtu tedy něco přes 270 milionů korun.

 Danielle Steel

Celé jméno známé americké autorky, která se narodila roku 1947 v New Yorku, zní Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel. Svůj první rukopis dokončila již ve dvaceti letech, později pracovala jako reklamní textařka a v agentuře pro styk s veřejností v San Franciscu si jí všiml vlivný klient, který se Danielle rozhodl v psaní knih podpořit.

V současné době má Danielle Steel na kontě více než 170 knih. Většinou pojednávají o bohatých rodinách, jejichž členové se musí vyrovnat s různými krizovými situacemi od rozvodů přes vydírání až k sebevraždám nebo incestu. Její romány byly přeloženy do 43 světových jazyků, vydělaly už více než 800 milionů dolarů a 22 z nich se dočkalo také filmového zpracování. V současné době Danielle píše také poezii a knihy pro děti a věnuje mnoho času získávání finančních prostředků na léčbu duševních poruch.


7. místo – Michael Wolff

Do žebříčku nejlépe vydělávajících spisovatelů se v loňském roce probojoval také americký novinář Michael Wolff. Tento autor se zabývá literaturou faktu a na svém kontě má momentálně 7 knih. Sem patří například biografie mediálního magnáta Ruperta Murdocha nebo kniha Burn Rate, která popisuje Wolffovu vlastní internetovou společnost s názvem Wolff New Media.

 Michael Wolff

Michael Wolff si za rok 2018 vydělal 13 milionů amerických dolarů, což bylo v přepočtu necelých 300 milionů korun. Tuto obrovskou sumu získal především díky publikaci kontroverzního díla s názvem Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu, která pojednává o různých aférách v průběhu prvních měsíců vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jelikož kniha Oheň a hněv vyvolala obrovský rozruch a sám Trump se pokusil její vydání zastavit, každý ji chtěl mít okamžitě doma a stal se z ní jeden z největších světových bestsellerů. Svůj honorář Michael Wolff ještě znásobil, když podepsal smlouvu na pokračování úspěšného díla a poskytl televizní práva společnosti Endeavor Content.


6. místo – Dan Brown

Své místo v žebříčku nejlépe placených autorů za rok 2018 si vysloužil také americký spisovatel Dan Brown, který si loni vydělal 18,5 milionu dolarů, což je více než 415 milionů korun. Jeho thrillery se opakovaně soustředí na témata jako kryptografie, symboly, kódy, klíče, umění a konspirační teorie, není tedy divu, že je čtenáři považují za poměrně kontroverzní.

 Dan Brown

Dan Brown se narodil roku 1964 v americkém Exeteru. Vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde v té době jeho otec učil matematiku, a také vysokou školu Amherst College. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, vrátil se na Phillips Exeter Academy a nějakou dobu zde pracoval jako učitel angličtiny.

Mezi nejslavnější romány Dana Browna patří Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol, Inferno a nejnovější Počátek. Ústřední postavou ve všech těchto knihách je profesor Robert Langdon, který se zabývá historií umění a fiktivním oborem s názvem symbolologie. Brown se ve svých dílech často pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností a zkoumá historická i křesťanská témata. Sám také přiznává, že si některé motivy půjčuje z děl dalších autorů (například Umberto Eco).


5. místo – Jeff Kinney

Na páté příčce se umístil americký spisovatel, autor komiksů, vývojář a designer online her Jeff Kinney. Ten se proslavil především díky své sérii knih pro děti s názvem Deník malého poseroutky, která se zařadila také mezi nejprodávanější dětské tituly v Česku. Za rok 2018 si Kinney vydělal více než 18,5 milionu dolarů, v přepočtu tedy více než 415 milionů korun.

 Jeff Kinney

Jeff Kinney se narodil v Marylandu, kde strávil celé své dětství a později zde vystudoval také University of Maryland. V současné době žije v Massachusetts a se svou manželkou Julií vychovává dva syny. Roku 2015 si společně otevřeli knihkupectví s názvem „An Unlikely Story“, kde věnují čas dětem, snaží se jim vštípit lásku ke knihám a přimět je trávit čas jinak než pouze u televize.

S nápadem vytvořit příběh o Gregu Heggleyovi, který si zapisuje a ilustruje zážitky ze svého osobního života, přišel Jeff Kinney již roku 1998. Na jeho publikaci si ovšem musel počkat až do roku 2007. Online verze této knihy se v té době stala obrovským hitem a fanoušci požadovali také tištěné vydání. Série o malém poseroutkovi, která momentálně čítá 16 knih, získala mnohá ocenění a některé její díly byly také zfilmované. Kinney dokonce vytvořil webové stránky pro děti s názvem Poptropica, kde se objevují místa a postavy z jeho knih.


4. místo – John Grisham

Do žebříčku literárních velikánů, kteří loni vydělali ty nejvyšší částky, se probojoval také americký právník, politik a spisovatel John Grisham. Ten se proslavil především díky svým románům z právnického prostředí, které mu v roce 2018 vynesly 21 milionů dolarů. V přepočtu se jedná o více než 470 milionů korun.

 John Grisham

John Grisham se narodil roku 1955 ve městě Jonesboro. Když vystudoval právnickou fakultu na University of Mississippi, asi deset let se věnoval trestnímu právu a nějakou dobu působil také v politice jako člen mississippské Sněmovny reprezentantů. Jsou to právě tyto dvě oblasti (právo a politika), odkud při psaní nejvíce čerpá zajímavé náměty. V současné době žije se svou ženou a dvěma dětmi ve Virginii.

První román s názvem …a je čas zabíjet, který pojednává o černošském otci obviněném z dvojnásobné vraždy, publikoval John Grisham roku 1989. Velký úspěch zaznamenal ale až se svým druhým románem Firma, který se okamžitě vyšplhal na první místo amerických bestsellerů. Mezi jeho nejpopulárnější díla patří také Případ Pelikán z roku 1992, který se dočkal známého filmového zpracování v hlavní roli s Julií Roberts a Denzelem Washingtonem. Momentálně autor pravidelně vydává každý rok jednu novou knihu.


3. místo – Stephen King

Díky populárním strašidelným příběhům se mu někdy přezdívá „král hororu“, orientuje se ale také na poli sci-fi a fantasy. Řeč je samozřejmě o americkém spisovateli Stephenu Kingovi, který patří mezi nejproduktivnější a čtenářsky nejúspěšnější autory současnosti. Jen za loňský rok si vydělal 27 milionů amerických dolarů, v přepočtu na české koruny si tedy přišel na více než 600 milionů.

 Stephen King

Stephen King se narodil roku 1947 v Portlandu. Když mu bylo 12 let, se starším bratrem Davidem vydali místní noviny Dave´s rag, poté se věnoval povídkám a na univerzitě v Oronu vystudoval obory angličtina a tvůrčí psaní. Jeho první profesionální povídka s názvem Skleněná podlaha vyšla v časopise Startling Mystery Stories a roku 1973 prodal také svůj první román Carrie, který se stal bestsellerem. Díky velkému honoráři mohl dát King výpověď v práci a začal se živit pouze psaním.

King dohromady publikoval již více než 60 knih (včetně sedmi románů vydaných pod pseudonymem Richard Bachman) a za svou tvorbu získal mnohá ocenění. Mezi jeho nejslavnější romány patří Osvícení, To, Pod kupolí, série Temná věž nebo třeba Řbitov zvířátek. Na jeho dílech jsou postavené také oblíbené filmy Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.


2. místo – J. K. Rowling

Říká se o ní, že stvořila jeden z nejlepších magických světů a že díky jejím knihám děti znovu objevily lásku ke čtení. Už je to více než 20 let, kdy J. K. Rowling nadchla čtenáře první knihou o čarodějnickém učni Harry Potterovi, tato série však stále patří mezi nejoblíbenější díla milionů fanoušků po celém světě. Díky tomu si spisovatelka za loňský rok vydělala 54 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než 1,2 miliardy korun.

 J. K. Rowling

Joanne Rowling, jak zní úřední jméno slavné autorky, se narodila roku 1965 v Yate. Už na střední škole ráda vyprávěla svým kamarádům různé příběhy, na univerzitě poté vystudovala francouzštinu a na čas se přestěhovala do Portugalska, kde vyučovala angličtinu. Když se jí rozpadlo první manželství a s dcerou se vrátila do Edinburghu, dokončila nezaměstnaná autorka práci na prvním dílu své slavné série s názvem Harry Potter a kámen mudrců, který sice několik nakladatelů nejprve odmítlo, později se z něj však stal celosvětový bestseller.

Na obrovský úspěch prvního románu navázalo dalších 6 pokračování, jejichž prodej udělal z autorky multimilionářku. J. K. Rowling následně vydala také 3 doprovodné knihy z kouzelnického světa a rozhodla se jejich výtěžek věnovat nadaci Comic Relief. Po dokončení série o Harry Potterovi se spisovatelka začala věnovat i dalším projektům jako je kniha Prázdné místo nebo série knih o soukromém detektivovi Cormoranu Strikeovi publikovaná pod pseudonymem Robert Galbraith. V současné době se věnuje také sérii Fantastická zvířata a kde je najít, která vychází v podobě filmových scénářů.


1. místo – James Patterson

Žebříčku nejlépe placených spisovatelů světa již několik let kraluje populární americký autor James Patterson. Spisovatelský trůn mu patří právem, podařilo se mu totiž prodat více než 300 milionů výtisků a díky svým čtivým románům patří mezi naprosto nejoblíbenější autory současnosti. Na jeho kontě v loňském roce přibylo 86 milionů amerických dolarů, v přepočtu si tedy vydělal necelé 2 miliardy korun.

 James Patterson

BRAND24

James Patterson se narodil roku 1947 v americkém městě Newbugh. Vystudoval anglický jazyk na Manhattan College a Vanderbilt University, vyzkoušel si práci v reklamě, ale poté se rozhodl naplno rozjet svou literární kariéru. Každý rok napíše průměrně dvě až tři nové knihy a podle svých slov má neustále nápadů na rozdávání. V současné době žije s manželkou a synem na Floridě.

Vůbec první román, který Patterson publikoval roku 1976, se nazývá Vrcholné číslo Thomase Berrymana. Mezi nejznámější spisovatelovy počiny však patří série knih, kde vystupuje detektiv Alex Cross, příběhy zasazené do Dámského detektivního klubu nebo dětské knihy z cyklu Můj nejhorší školní rok. Za svou tvorbu, která zahrnuje beletrii i literaturu faktu, získal James Patterson mnohá ocenění.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).