Menu Zavřít

10 nejdražších šperků na světě

1. 7. 2019
Autor: Shutterstock

Třpytivé náhrdelníky, nevšední brože nebo křišťálově zářivé prsteny. Šperky poseté drahými kameny si během okamžiku dokáží získat pozornost celého svého okolí. Neodolatelný třpyt je ale zpravidla spojen s vysokou cenou. Obvykle navíc platí jednoduché pravidlo: čím větší a zářivější, tím jsou částky enormnější. Jaké šperky patří mezi vůbec nejdražší?

10. Náramek ve tvaru pantera

 Náramek ve tvaru levharta

Nezaměnitelný náramek ve tvaru pantera, který byl vyroben v roce 1952 váženou návrhářkou Cartier Jeanne Toussaintovou, byl naposledy vydražen za neuvěřitelných 12,5 milionu dolarů (asi 280, 5 milionu korun). Kromě drahých kamenů, kterými je tento šperk posetý, určuje jeho cenu i fakt, že byl zhotoven speciálně pro vévodkyni z Windsoru, tedy Wallis Simpsonovou. S proč právě panter? Manželka krále Eduarda VIII údajně milovala vše, co připomínalo kočky.

V tehdejší době představoval ozdobný panter revoluční design. Kromě toho, že je náramek bezmála 200 milimetrů dlouhý, je také zapínací a velmi dobře přiléhá k zápěstí nositele. Je posetý diamanty, černým onyxem a místo očí má šelma zasazené dva zelené smaragdy.

9. Diamantový prsten Bulgari

Diamantový prsten Bulgari

Říká se, že v jednoduchosti je krása, složitější věci však přitahují více pozornosti. Jsou navíc, jak se zdá, o poznání dražší. Nevšední prsten italské luxusní značky Bulgari, jehož cena je momentálně 15,8 milionu dolarů (354,5 milionu korun), je totiž složen hned ze dvou diamantů. První je bílý a jeho hmotnost atakuje hranici 11 karátů, a druhý má modrou barvu a váhu 9,87 karátu. Oba jsou zpracovány do tvaru trojúhelníku a posazeny na zlato-diamantovém kroužku, který je od sebe zároveň odděluje.

8. Diamantový prsten Perfect Pink

 Prsten Perfect Pink

Pokud je vaší oblíbenou barvou růžová a máte 23 milionů dolarů (tedy 516, 1 milionu korun) navíc, určitě vás zaujme prsten Perfect Pink. Jedná se o 14,23-karátový růžový diamant obdélníkového tvaru, který je ze dvou stran obklopený čirými bílými diamanty o váze 1,73 a 1,67 karátu. Všechny tyto drahokamy jsou zasazeny do osmnáctikarátového růžového a bílého zlata.

7. Luxusní hodinky Chopard

 Hodinky Chopard

V případě luxusních hodinek značky Chopard nejde ani tolik o ciferník s čísly jako o to kolem. Místo klasického koženého či kovového řemínku obepíná zápěstí celkem 201 karátů bílých a žlutých diamantů. Těch je kolem ciferníku tolik, že jen těžko poznáte, kolik je zrovna hodin. Pohled na ciferník ztěžují i tři barevná diamantová srdce, která jej částečné překrývají. Ale co, kvůli přesnému určování času si nejdražší hodinky na světě stejně nikdo nekupuje. A kolik že vlastně stojí? Celých 25 milionů dolarů, tedy zhruba 561 milionů korun.

6. Náhrdelník Barbary Huttonové

 Náhrdelník z jadeitu

Zatímco většina drahých šperků na tomto seznamu je tvořena diamanty, náhrdelník, který nosila americká miliardářka Barbara Huttonová je téměř celý z jadeitu. Jedná se o zelený minerální kámen, který je známý pro své léčivé účinky. Náhrdelník je tvořen 27 korálky, které mají průhlednou smaragdově zelenou barvu, a je doplněn sponou s kalibrovanými rubíny a diamanty zasazenými v platinovém a 18karátovém žlutém zlatě. A kolik náhrdelník od francouzského výrobce šperku Cartier stojí? V dubnu roku 2014 byl v aukční síni Sotheby‘s vydražen za 27,4 milionu dolarů (asi 614, 8 milionu korun).

5. Prsten Blue Moon

 Prsten Blue Moon

O modrých diamantech se obecně ví, že jsou ze všech nejvzácnější. Takže pokud si zamilujete prsten s robustním modrým drahokamem, můžete automaticky počítat i s robustní cenou. To ovšem neodradilo čínského miliardáře, který víc než dvanáctikarátový prsten pojmenovaný Blue Moon koupil pro svou teprve sedmiletou dceru na aukci v Ženevě za 48,5 milionu dolarů (1,09 miliardy korun). Následně ho po své dceři i pojmenoval, vznikl tedy název Blue Moon of Josefine (v překladu: Josefínin Modrý měsíc).

4. Diamantový náhrdelník L'Incomparable

 Náhrdelník L’Incomparable

Jak už samotný název Incomparable (v překladu nesrovnatelný) napovídá, jedná se o šperk opravdu výjimečného vzhledu. Hlavním lákadlem 407karátového náhrdelníku je žlutý bezchybný a místy odstupňovaný diamant, který je zasazený do pozoruhodného listového vzoru. Listy v tomto případě představují bílé diamanty různé velikosti a tvaru. Těch je takto posázených celkem 90.

V roce 2013 byl náhrdelník zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejdražší náhrdelník na světě. Jeho odhadovaná hodnota je totiž neuvěřitelných 55 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 1,2 miliardy korun.

3. Prsten Oppenheimer Blue

 Oppenheimer Blue

Třetím nejdražším šperkem je prsten, do kterého je zasazen 14,6-karátový čirý modrý diamant. Kámen, který je pojmenovaný po Philipu Oppenheimerovi, jehož rodina v minulosti ovládala firmu De Beers, je největším modrým diamantem na světě. V roce 2016 byl v Ženevě vydražen za 57,5 milionu dolarů. To v přepočtu činí zhruba 1,3 miliardy korun.

2. Páví Brož

Brož ve tvaru páva

Pokud se stejně jako pávy rádi chlubíte svou krásou, mohla by pro vás být luxusní pávová brož ideálním doplňkem. Tedy v případě, že máte k dispozici zhruba 100 milionů dolarů (tedy přibližně 2,2 miliardy korun), což je její odhadovaná cena. Co je na ni tak drahého? Kromě velkého modrého diamantu, který představuje střed brože, je zdobena dalšími desítkami různobarevných diamantů odlišných tvarů i velikostí.

1. Diamant Hope

 Diamant Hope

Pravděpodobně nejznámějším luxusním šperkem je diamant Hope, což je starožitný modrý 45,52-karátový diamant s velice zajímavou historií. Jeho prvním známým majitelem byl francouzský obchodník s drahokamy ze 17. století Jean-Baptiste Tavernier, který uvedl, že kámen pochází z dolu Kollur v Indii. Diamant následně prodal králi Ludvíku XIV., který jej nechal vybrousit a umístit do šperku.

BRAND24

Kolem diamantu koluje fáma o údajném prokletí. Někteří z jeho nositelů totiž tragicky zemřeli, a to včetně Ludvíka XIV., který byl spolu se svou chotí zabit gilotinou. Po jeho smrti byl diamant převezen do Londýna lupičem Cabetem Guillotem, který jej nechal rozpůlit. Následně jej koupil bankéř Thomas Hope, po kterém je drahý kámen dodnes pojmenován. Posledním soukromým vlastníkem byla Evalyn Walsh McLeanová, která jej jako jediná veřejně nosila na krku.

Dnes je diamant vystaven v Národním muzeu přírodní historie ve Washingtonu, kam jej po smrti McLeanové umístil mineralog Georgi Switzer. Kvůli své nenahraditelnosti je drahokam označen jako neocenitelný. Jeho přesná cena je tedy záhadou. Lze se ale orientovat alespoň podle výše pojištění, jež jeho cenu udává na 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).